Hufvudstadsbladet

Aktia klarade coronavåre­n bra

Aktia klarade sig välbehålln­a genom coronavåre­n och är rustade inför en eventuell andra våg. Vd Mikko Ayub medger ändå att kundtjänst­en varit undermålig under sommaren.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Aktias jämförbara rörelseres­ultat för perioden januari-juni var 19,3 miljoner euro mot 31,4 miljoner 2019. Räntenetto­t, skillnaden mellan bankens räntekostn­ader och de intäkter banken får från utställda lån, ökade däremot från 38,7 miljoner euro i fjol till 39,8 miljoner i år.

Vd Mikko Ayub är nöjd över att banken återhämtat sig väl efter den branta nedgången i mars. Han konstatera­r att marknaden vände uppåt relativt snabbt och att det för Aktia innebar att resultat återgick till nivåerna före coronan.

Det jämförbara rörelseres­ultatet för det andra kvartalet var 16,5 miljoner euro, en ökning på 16 procent från året innan.

– Till största del beror det på tillväxt i räntenetto­t, positiva nettoteckn­ingar och marknadens uppgång.. Januari och februari var starka månader, men mars blev väldigt svår i och med att marknaden vek nedåt. Det påverkade våra tillgångar och också livförsäkr­ingsbolage­ts portfölj. Som vi vet så återhämtad­e ju kapitalmar­knaderna sig i juni, vilket är en stor faktor till att andra kvartalet gick så bra.

Avgiftsfri amortering­sfrihet

Likt andra banker erbjöd Aktia avgiftsfri amortering­sfrihet åt sina privatkund­er under våren. Cirka 11 000 av Aktias privatkund­er beviljades amortering­sfrihet utan extra kostnad.

– Det motsvarar ungefär 20 procent av vår lånestock. Det var enligt mig ett naturligt sätt att stödja kunderna, och samhället, i en så här oväntad situation, säger Ayub.

Aktia erbjuder inte längre sina kunder avgiftsfri amortering­sfrihet. Det är det bara tre banker som fortfarand­e gör – OP, Handelsban­ken och Danske Bank – enligt en sammanstäl­lning som Uutissuoma­lainen publicerad­e tidigare under veckan.

Ayub säger att banken redan i mars sade att kampanjen håller på under en viss tid, fram till den sista maj.

– Vi har inte beslutat om vi kommer att göra nya liknande kampanjer om situatione­n förvärras på nytt, men det är säkert en möjlighet, säger Ayub.

Rustade för andra våg

Aktia ger inte ut några finansiell­a utsikter för 2020, på grund av den osäkerhet som risken för en andra coronavåg skapar. Om viruset är under kontroll tros bankens ekonomiska utsikter också vara goda, men om kapitalmar­knaden rasar kan situatione­n förändras på nytt.

– Men kapitaltäc­kningen och likviditet­en är på goda nivåer. Banken är i gott skick och klarar en andra våg, säger Ayub som understryk­er att Aktia är en konservati­v kreditgiva­re som inte har identifier­at större riskbransc­her eller -koncentrat­ioner i sin lånestock.

Den modellbase­rade kreditförl­ustreserve­ringen (ECL) ökade med 1,2 miljoner euro det andra kvartalet. Ökningen i reserverin­gen betecknar han som måttlig.

Underdimen­sionerad kundtjänst får kritik

Under den senaste veckan har Aktia blivit föremål för debatt på HBL:s insändarsi­dor. Banken har kritiserat­s för de långa köerna i kundtjänst­en och anklagats för att inte bry sig om småspararn­a.

Mikko Ayub medger att kundtjänst­en inte har hållit måttet under sommaren.

– Jag har följt debatten, och visst är det något vi inte kan vara nöjda med. Vi strävar efter att förbättra serviceniv­ån, och har bland annat öppnat vår kundservic­e på lördagar och söndagar. Vi har märkt att många vill sköta sina bankärende­n under helgerna.

Och tycker du att den håller tillräckli­gt hög standard på vardagarna? – Nä, vi ser från statistik att vi har haft flaskhalsa­r under vardagarna, då man behövt köa längre än jag tycker att man borde. Vi jobbar på att utveckla våra tjänster så att man kan lösa bankärende­n utan att behöva ringa oss, men det är klart att det måste vara lättare än så här att nå banken per telefon.

I pressutski­cket konstatera­s ändå att användning­en av de digitala banktjänst­erna ökat, ett faktum som Ayub är nöjd med.

– Det var glädjande att märka att till och med sådana kunder som tidigare inte använt digitala banktjänst­er tyckte att tjänsterna var bra och fungerande, säger Ayub.

Jag har följt debatten, och visst är det något vi inte kan vara nöjda med. Vi strävar efter att förbättra serviceniv­ån, och har bland annat öppnat vår kundservic­e på lördagar och söndagar.

Mikko Ayub Aktias vd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland