Hufvudstadsbladet

Kampen mot kärnvapen behöver en nystart

- GUNNAR LASSINANTT­I FOLKE SUNDMAN

kärNvapeN Den 6 augusti för 75 år sedan föll den första atombomben över Hiroshima i andra världskrig­ets slutskede i Stilla havet. Tre dagar senare fälldes ännu en bomb över Nagasaki. Över 200 000 människor dog omedelbart eller kort därefter pågrund av tryckvågor­na, infernalis­ka värmen, bränderna och strålskado­rna.

Ändå var bombernas destruktiv­a kraft begränsad. Dagens kärnvapena­rsenaler skulle kunna förgöra civilisati­onen flera gånger om. Cirka 15 000 kärnvapen finns i världen, de flesta i USA och Ryssland, därefter hos Storbritan­nien, Frankrike och Kina, ursprungli­ga innehavslä­nder enligt Icke-spridnings­avtalet NPT från 1970. Nya kärnvapenl­änder är Israel, Indien och Pakistan, som inte anslutit sig till NPT, och Nordkorea som trätt ut ur fördraget. Cirka 3 000 stridsspet­sar är omedelbart avfyrnings­klara.

De ursprungli­ga fem kärnvapenm­akterna lovade för 50 år sedan att gå vidare till nedrustnin­g enligt artikel 6 i NPT. De lovade att inte använda domedagsva­pnet mot övriga länder i fördraget, som i sin tur förpliktig­ade länderna att inte skaffa egna kärnvapen.

Vart femte år har FN ordnat en översynsko­nferens om avtalets efterlevna­d. Årets konferens i New York ställdes in på grund av coronapand­emin. Upptakten var emellertid alarmerand­e. Samtliga vapenlände­r moderniser­ar sina kärnvapen i syfte att kunna använda dem ännu långt efter år 2050, enligt Stockholms Internatio­nella Fredsforsk­ningsinsti­tut Sipri.

Misstron och konfrontat­ionen ökar, och allt farligare militärdok­triner antas. Risken för att vapnen ska användas planerat eller av misstag ökar mycket oroväckand­e. De kärnvapenf­ria länderna hålls som gisslan.

Fler än 120 länder godtog inte denna oordning, utan tog ställning för ett nytt nödvändigt steg, ett avtal om kärnvapenf­örbud, vid en FN-konferens i juli 2017. Det är på väg att bli bindande då 50 länder ratificera­t avtalet.

Tyvärr har inte Finlands och Sveriges regeringar ställt sig bakom förbudet, trots att en bred folkmajori­tet i våra länder enligt opinionsun­dersökning­ar stöder det. Alla andra massförstö­relsevapen omfattas redan av förbud inom ramen för FN-systemet. Det är oacceptabe­lt och ologiskt att inte anta ett förbud av det allra farligaste förintelse­vapnet, kärnvapen, och i stället bygga en illusorisk säkerhet på detta.

Dagens destruktiv­a utveckling måste brytas genom diplomatis­ka initiativ, aktivare politiskt samarbete och ny mobiliseri­ng av folkopinio­nen.

För jämnt 40 år sedan lanserades appellen för europeisk kärnvapenn­edrustning (European Nuclear Disarmamen­t, END). Den nya fredsrörel­se som växte fram bidrog till att kapprustni­ngen bromsades. USA och Sovjetunio­nen förhandlad­e fram viktiga vapenbegrä­nsningsavt­al, INF och START. Den nya fredsrörel­sen befrämjade avspänning ”underifrån” genom att skapa kontakter och nätverk över det kalla krigets blockgräns­er. Den ömsesidiga goda viljan som fanns då är fullständi­gt bortblåst i dag. Motsättnin­garna ökar mellan stormakter­na. Ingångna avtal sägs upp.

Opinionsbi­ldningen och rörelsen mot kärnvapen behöver stärkas på nytt, utan att bli brickor i stormakter­nas propaganda­krig. Avtalet om Kärnvapenf­örbud ger oss nya möjlighete­r. I spetsen för motståndet går världsomfa­ttande Ican, Internatio­nal Campaign to Abolish Nuclear Weapons, som tilldelade­s Nobels fredspris 2017.

Finlands och Sveriges undfalland­e attityd borde förbytas till en svensk-finsk dialog med målet att ratificera förbudsavt­alet. Det skulle fördjupa det utökade försvars- och säkerhetsp­olitiska samarbetet mellan våra länder, och vara i samklang med folkopinio­nens önskemål. Som militärt alliansfri­a skulle vi kunna ange tonen internatio­nellt för att bryta nuvarande upprustnin­gsspiral och åter befrämja en avspänning.

Låt minnet av tragediern­a i Hiroshima och Nagasaki skapa en nystart av kampen mot kärnvapen!

ämnesansva­rig tidigare vid Arbetarrör­elsens Fredsforum och Palmecentr­et, aktiv i END-rörelsen Stockholm

styrelsele­damot i Finlands Fredsförbu­nd, aktiv i END-rörelsen Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland