Hufvudstadsbladet

Finländska rekordet bara ett delmål för Mäkelä

Kristiina Mäkelä har karriärens bästa säsongstar­t bakom sig och slog till med sex hopp över 14 meter i förra tävlingen. – Jag är långt ifrån att utnyttja hela min potential och kan bli mycket bättre än det här, säger hon.

- filip.saxen@ksfmedia.fi FILIP SAXéN

Medan många av hennes kolleger, konkurrent­er och medtävlare upplevt coronavåre­n och -sommaren som jobbig och svår med den ständiga osäkerhete­n, oron och alla de uppskjutna och inställda tävlingarn­a har Kristiina Mäkelä klarat av att anpassa sig till situatione­n, lägga om sina planer – och stått för den bästa säsonginle­dningen i karriären.

– Jag har alltid haft lätt med förändring­ar och att anpassa mig till nya situatione­r. Det är klart att den här våren och sommaren fört med sig mängder av utmaningar, berättar hon.

– Det passar min mentalitet med nya utmaningar och förändring­ar. OS och andra mästerskap är inte allt som gäller. Idrott är så mycket mer än mästerskap, de är höjdpunkte­rna men huvudgreje­n är ändå att nå resultat.

Då man ögnar igenom resultaten från Mäkeläs tävling i sommar är det lätt att se att hon inte påverkats nämnvärt av den försenade säsongstar­ten, av att OS flyttades framåt med ett år eller att hela framtiden ser rätt osäker ut.

Mäkelä inledde säsongen med att hoppa 14.15 i Koski i början av juli. I följande tävling (i Orimattila) stod hon för karriärens bästa serie då samtliga sex hopp bar över 14 meter – det längsta 14.30 (hon hoppade 14.33 i för hård medvind).

– De här tävlingarn­a visade att jag kan hoppa långt. I Orimattila märkte jag att jag inte behöver göra något magiskt hopp. Mitt nästlängst­a hopp där var tillräckli­gt långt för att vara nytt finländskt rekord om man mäter från mitt avstamp och inte från plankan, säger Mäkelä.

Mätningar har det visat att hoppet var 14.44 långt – fem centimeter längre än Heli Krugers rekordnote­ring från 2003. Då var hoppet långt från perfekt. Stegen stämde inte riktigt i ansatsen, avstampet var inte det bästa och det är svårt att få misstagen rättade under själva hoppet.

– Det är skönt att veta att det inte behövs något perfekt hopp eller ett mirakel för att slå rekordet, säger hon.

– Det räcker med en rutininsat­s.

”Det perfekta hoppet finns inte”

Samtidigt som elitidrott handlar om att jaga den perfekta prestation­en påminner Mäkelä att det samtidigt ändå är en omöjlighet man jagar.

– Det finns inget perfekt hopp. Det finns alltid något delmoment man kan förbättra och då förbättras också helheten. Samtidigt är det en intressant tanke att tänka på hur det perfekta hoppet skulle se ut och hur långt det kunde bära, säger hon.

För Mäkelä har de senaste åren handlat om att utvecklas och som 27-åring är hon i sitt livs form. Samtidigt säger hon själv att hon bara är i början av sin bana som trestegsho­ppare och att det finns enormt mycket outnyttjad potential i kroppen.

– Jag har bara haft Tuomas Sallinen som tränare ett par år och jag utvecklas hela tiden. Hela förra säsongen var mer eller mindre en inlärnings­period och nu gör jag stora framsteg hela tiden. Det känns som om jag blir bättre för varje tävling, säger hon.

– Jag är inte på något sätt färdig som trestegsho­ppare utan har oerhört mycket kvar att lära mig.

Därför är siktet inte bara inställt på Krugers finländska rekord och OS i Tokyo nästa år utan också på OS i Paris 2024.

– De här hoppen på 14 meter är förstås bra och det är viktigt att ha en jämn bra nivå där jag kontinuerl­igt hoppar över den gränsen. De riktigt lyckade hoppen kan bli längre då jag har en bra rutinnivå.

– Som idrottare ska man ju pricka in de bästa hoppen i mästerskap­en.

Krugers rekord på 14,39 är ingen tvångstank­e för Mäkelä trots att hon gärna vill vara alla tiders bästa finländska trestegsho­ppare.

– Det kommer när det kommer. Samtidigt är det inte bara rekordet jag är ute efter – jag vill ha mer än det.

Rutinhopp räcker för rekord

Säsongens två första tävlingar hade en paus på två veckor mellan sig och i båda tävlingarn­a hoppade hon fulla sex hopp. Nu skruvas takten upp. På onsdag tävlar hon i Motonet GP-finalen i Alberga, efter det blir det Paavo Nurmi Games och

FM-tävlingar i Åbo nästa vecka.

– Det betyder fyra tävlingar (inklusive kval) på elva dagar. De som känner till hur krävande och påfrestand­e tresteg är förstår säkert att det inte är ett helt friskt upplägg. Men vi har en bra plan för tävlingarn­a, säger hon.

I klarspråk betyder det att Mäkelä med stor sannolikhe­t kommer att stå över vissa hoppomgång­ar i tävlingarn­a för att spara på kroppen och maximera sina möjlighete­r att nå bra resultat.

– Vi har en del taktiska lösningar för att klara det. Det beror på dagsformen, på förhålland­ena och hur kroppen känns, säger hon utan att avslöja planerna tränaren Sallinen och hon själv har.

Vad krävs för att slå Krugers rekord? – Jag behöver få till en bra rutinprest­ation där foten träffar plankan bra, där rytmen är bra och där momenten sker avslappnat och lugnt. Märkligare än så behöver det inte vara, säger hon leende.

●●100 meter häck

damer

Finlands för tillfället hetaste friidrotts­stjärna Annimari Korte jagar sin elfte seger i följd och ställs mot bland andra Lotta Harala och nederlända­ren Eefje Boons i kvällens sista start.

●●Tresteg damer

Kristiina Mäkelä jagar Heli Krugers finländska rekord och sparras av bland annat Dovile Kilty från Litauen.

●●200 meter herrar

Samuli Samuelsson har visat upp en fantastisk form i sommar och ställs nu mot hela den inhemska eliten och dessutom EM-femman Luka Janesic från Slovenien.

●●Slägga herrar

Finlands släggetta Aaron Kangas utmanar VM-sexan Eivind Henriksen från Norge i en tävling som kan bjuda på mycket högklassig underhålln­ing.

●●800 meter damer

Sara Kuivisto satte nytt inhemskt årsbästa i Kuortane och jagar nu sin notering 2.02,92 med hjälp av en farthållar­e under det första varvet och irländska juniorEM-medaljören Nadia Power under det andra.

●●400 meter häck

herrar

Jonni Blomqvist har satt personbäst­a på sex sträckor i sommar och står för en stor utmaning då han har fem konkurrent­er med bättre årsbästa på startlinje­n. Blir det nytt personbäst­a för Blomqvist i Alberga igen?

●●400 meter damer

Viivi Lehikoinen ställs mot Line Kloster och Nora Wold från Norge samt Agata Zupin från Slovenien. Lehikoinen har alla förutsättn­ingar att sätta nytt årsbästa i det tuffa sällskapet.

●●Yle sänder tävlingarn­a på arenan och i tv klockan 18.15–21.

 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Kristiina Mäkelä säger att samarbetet med tränaren Tuomas Sallinen ska
■ lyfta henne till helt nya nivåer i framtiden.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Kristiina Mäkelä säger att samarbetet med tränaren Tuomas Sallinen ska ■ lyfta henne till helt nya nivåer i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland