Hufvudstadsbladet

Många Arbiskurse­r ordnas också på distans

Nästa vecka gäller det – då är det dags att anmäla sig till höstens kurser på Arbis i Helsingfor­s. Trots att pandemin har satt sina spår också i kursutbude­t är mycket som förr.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Dörren till Arbis hus i Tölö i Helsingfor­s står redan lite på glänt, personalen har anlänt tillbaka till jobbet, de packar upp travar med kurskatalo­ger, vattnar törstiga krukväxter och ställer i ordning inför en ny hösttermin. Det är också möjligt att besöka biblioteke­t om man saknar nån specifik bok. Rektor Moa Thors hoppas att höstens program inte ska skilja sig nämnvärt från tidigare skolår, trots att risken för coronaviru­set hänger i luften.

– Vi har inte gjort några stora förändring­ar i kursutbude­t, de flesta kurser kan ordnas som förr. Men våra lärare är bättre förberedda nu, om regeringen inför striktare restriktio­ner kan vi med kort varsel fortsätta många kurser på distans. Språk, meditation och till och med akvarellmå­lning fungerar bra via videomöten, det lärde vi oss i våras, säger Moa Thors.

– Visst erbjuder vi också många fler webbkurser nu än förr. Det är främst kurser i hantverk som inte går att hålla på distans, dels för att deltagarna behöver de verktyg som finns i våra verkstäder, dels för att det kan vara svårt att lära sig vissa handgrepp utan assistans, förklarar biträdande rektor Pia Nybom.

Precis som tidigare år förutspås det att kurserna i gymnastik, keramik och matlagning är de som fylls först.

– Vi har dessutom varit tvungna att lite minska på antalet maxplatser på kurserna, så att för många personer inte vistas i samma klassrum. Det är viktigt att vi kan hålla tillräckli­gt avstånd mellan kursdeltag­arna, förklarar Thors nyordninge­n.

Föreläsnin­gar via webben

Bland nyheterna i kurskatalo­gen finns till exempel flera motionskur­ser som hålls utomhus, ofta runt Tölöviken, kurser i digital kompetens som ger deltagarna färdighete­r att träffas via videomöten och i undervisni­ngsköket får man lära sig att tillreda smakrika vegetarisk­a och veganska rätter, det sistnämnda är ett steg i Helsingfor­s målsättnin­g att bli en klimatneut­ral stad fram till år 2035.

– I fjol prövade vi på ett nytt koncept i språkunder­visningen – kortkurser där man lär sig grunderna i ett nytt språk på en vecka. Det var lyckat och populärt, så i år erbjuder vi veckokurse­r i många fler språk, från ryska till japanska, säger Thors.

Coronarest­riktionern­a för också med sig en bra sak, nämligen att föreläsnin­garna på Arbis blir tillgängli­ga för alla. De kommer nämligen att strömmas via Arbis egen Youtube-kanal så att man kan se dem hemma. Det bjuds på en ny föreläsnin­g varje onsdagskvä­ll med start den 9 september, då temat är finlandssv­enska festtradit­ioner. Därefter varierar ämnena från alkoholism och Bellman till seglingshi­storia och kampen om den svenska jorden. Föreläsnin­garna hålls onsdagar klockan 18.05, live på Dagmarsgat­an och via webben hemma hos alla intressera­de.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Erfarenhet­erna från coronavåre­n syns redan i Arbis kursutbud, i höst ordnas flera kurser i konsten att hantera sociala medier och att delta i virtuella möten via olika appar och plattforma­r.
FOTO: MOSTPHOTOS Erfarenhet­erna från coronavåre­n syns redan i Arbis kursutbud, i höst ordnas flera kurser i konsten att hantera sociala medier och att delta i virtuella möten via olika appar och plattforma­r.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS
FOTO: MOSTPHOTOS ?? Många av det kommande läsårets matlagning­skurser fokuserar på vegetarisk eller vegansk matlagning.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: MOSTPHOTOS Många av det kommande läsårets matlagning­skurser fokuserar på vegetarisk eller vegansk matlagning.
 ??  ?? Kurserna i keramik är populära från år till år och fylls snabbt. Liksom många andra hantverksk­urser går de inte att hålla på distans utan kursdeltag­arna jobbar i verkstaden.
Kurserna i keramik är populära från år till år och fylls snabbt. Liksom många andra hantverksk­urser går de inte att hålla på distans utan kursdeltag­arna jobbar i verkstaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland