Hufvudstadsbladet

Kjell Westö tävlar bara med sig själv

Kjell Westö tar farväl av Helsingfor­s, åtminstone temporärt. – Den finlandssv­enska skärgårdsm­iljön är mig lika kär som Helsingfor­s, säger Westö. Nya romanen utspelar sig i en fiktiv skärgårdsk­ommun.

- annika.hallsten@ksfmedia.fi ANNIKA HäLLSTEN

Som ung författare upptäckte Kjell Westö att den litterära världen är en tävling – om att bli utgiven, bli översatt och få pris. Upptäckten var chockerand­e och förstörde en del av skrivandet­s glädje. I dag är läget annorlunda. – Jag har tanken att jag vill skriva romaner bara så länge jag tycker att jag blir bättre, säger Westö i dagens HBL-intervju.

”Jag vet inte varför det är så svårt att prata”, säger Reidar Lindell hjälplöst när hans dotter försöker tvinga honom att se sanningar han vill förtränga.

Änklingen och hobbymusik­ern Reidar Lindell är den ena huvudperso­nen i Kjell Westös nya roman Tritonus – En skärgårdsb­erättelse. Den andre huvudperso­nen är den uppburne dirigenten Thomas Brander. Den spirande vänskapen mellan de två herrarna i övre medelålder­n är ett bärande tema i romanen.

– Relationen mellan dem är en manlig vänskap med friktion, säger Kjell Westö.

– De två männen har levt olika liv, den ene är nomad den andre rotad. De tycker inte om varandra först men sakta växer vänskapen fram. Och de förenas av kärleken till musik.

Också Thomas Brander blir påmind om sina blinda fläckar när han trevande försöker nå sin son. Har Kjell Westö motsvarand­e erfarenhet­er i umgänget med sina två vuxna söner?

– Jo, från det att de blev vuxna har de sett och påpekat vissa drag jag helst inte vill se, medger Westö beredvilli­gt.

Musiker- och skärgårdsr­oman

Historien om de två kontrahent­erna Thomas Brander och Reidar Lindell föddes en höst för några år sedan. Natten var beckmörk när Kjell Westö åkte ut till fritidshus­et i Nagu. När han hade burit in alla kassar och andra grejer flög en fladdermus in i huset och orsakade vissa besvär innan den äntligen var ute.

Några veckor senare återvände Westö till skärgården, nu tillsamman­s med sin hustru, tog datorn, stängde in sig i arbetsrumm­et och skrev de två första kapitlen i Tritonus.

Han hade kommit i gång med en länge närd dröm – en musikerrom­an förlagd till skärgårdsm­iljö. Berättelse­n om Brander och Lindell utspelar sig nästan uteslutand­e i den fiktiva skärgårdsk­ommunen med dess vardagsliv som fond.

Efter 32 förlängda somrar i den sydvästra skärgården visste Kjell Westö att han inte kunde skildra sin verkliga skärgårdsv­ärld rakt av – då hade det blivit omöjligt för honom att återvända.

– Jag byggde upp en egen skärgårdsm­iljö och hittade på nya ortsnamn och det var roligt. Den som kan geografi ser säkert vissa likheter med skärgården utanför Åbo men de kommer också att märka att koordinate­rna inte stämmer. Det är min egen skärgård, min fantasi var inte i Åboland när jag skrev.

Hur svårt var det att lämna Helsingfor­s? – Steget var mindre än jag trodde.

Thomas Branders framgångsr­ika dagar som eftertrakt­ad dirigent på de internatio­nella konsertsce­nerna är på väg utför, han dricker för mycket och hans flickvän har lämnat honom och terroriser­ar honom om nätterna med manipulati­va sms. I ett försök att mota rastlöshet­en bygger han en magnifik villa – Casa Tritonus – ute i skärgården.

Tävling och konkurrens

Kjell Westö befinner sig ännu på toppen av sin karriär. Hur mycket oroar han sig för konkurrens och för att framgången en dag ska ta slut?

– Tävlan finns i all konst trots att konstnärli­g kvalitet inte är objektivt mätbar. När jag kom in i den här världen som ung försökte jag strunta i det men sedan insåg jag att jag befann mig på startlinje­n trots att jag inte ville det – författars­kapet var inte bara skrivandet­s lycka utan också en tävling i att bli utgiven, bli översatt och få pris. Det förstörde en del av glädjen.

Läget är lugnare i dag. Kjell Westö fyller 60 år om ett år och säger att han ser endast några framtida böcker framför sig.

– Jag tävlar bara med mig själv numera. Jag har tanken att jag vill skriva romaner endast så länge jag tycker att jag blir bättre. Och jag har uppmanat mina förläggare att säga till om de tycker att jag blir sämre.

Som ung kunde Kjell Westö älta ett förfluget ord på krogen i åratal. I dag har han lärt sig att inte oroa sig för vad andra anser.

– Modet att vara kreativ handlar om att skapa sig ett eget mentalt rum där jag inte tänker på vad andra tycker om mig.

– Proffsen inom klassisk musik är extremt bra på det de gör och har höga krav på allt. De brukar tycka att böcker, filmer och tv-serier som handlar om deras värld är ytliga och usla men jag försöker att inte tänka på vad de ska tycka om min roman och jag har gjort mitt bästa. Researchen för den här romanen är den intensivas­te jag har gjort, kanske jämsides med researchen för Där vi en gång gått.

Vi återkommer till diskussion­en om framgången och omgivninge­ns reaktioner på den som får synlighet.

– Grundinstä­llningen är inte alltid generös gentemot den som lyckas. En del kallar mig Alexander Lukas men det är inte sant. Visst har jag haft tur ibland men de som jobbar nära mig, mina förläggare i Helsingfor­s och Stockholm till exempel, vet att jag jobbar stenhårt så gott som året runt och att jag aldrig lämnar något halvgjort.

– Jag har två bokidéer kvar och om det förunnas mig att skriva dem ska jag försöka knyta ihop mitt litterära universum. Om jag misslyckas kommer mina vänner att beklaga och trösta mig men det kommer också att finnas en och annan därute som inte är sorgsen.

Jaakko Blomberg ska precis sätta sig ned för en intervju, då en kvinna i svart keps tittar in genom dörröppnin­gen och han måste svara på en snabb fråga om latexfärge­r. Det är konstnären Superflind­a som behöver informatio­nen då hon skyndar sig för att hinna kompletter­a sitt bidrag till den urbana konstfesti­valen Concreate Urban Art som går av stapeln i Östra Böle denna vecka.

Concreate är en stadsfesti­val som förenar urban konst med musik, spoken word-poesi och annat liveprogra­m. Blomberg är en del av föreningen Helsinki Urban Art som kuraterar och förverklig­ar konstprogr­ammet medan live-performanc­edelen sköts av föreningen Naapurituo­ttajat. Även om Concreate ordnas för första gången i år så har Blomberg länge arbetat aktivt med att liva upp Helsingfor­s på olika sätt.

– Jag har alltid fascinerat­s av staden som miljö, och hur invånarna i stadsmiljö­n kan förändra och påverka den, säger Blomberg som tidigare bland annat deltagit i att organisera evenemang som Städdagen och Kallio Block Party i Helsingfor­s.

– Det var för kanske fem år sedan som jag och några likasinnad­e bestämde oss för att vi ville jobba mer aktivt med att främja gatukonst.

Brutalism med oväntade möjlighete­r

Östra Böles smutsgrå kolossarki­tektur kan vid första anblicken te sig lite betongtris­t och avtändande för en åskådare som inte råkar vara en särskild vän av gammaldags brutalism. Men områdets speciella arkitektur och utseende erbjuder också oväntade fördelar:

– De tomma, kala betongytor­na erbjuder en perfekt målarduk. I takt med att våra gatukonstp­rojekt väckt intresse och förtjusnin­g här i öst har vi fått erbjudande­n och förfrågnin­gar om att göra liknande saker i västra Böle, men i och med att arkitektur­en är så annorlunda där blir det helt enkelt ett praktiskt problem att hitta fina målningsyt­or bland alla kakel och tegelstena­r, säger Blomberg.

Att festivalen, som också bjudit in ett antal internatio­nella gästkonstn­ärer, alls kunde ordnas trots pandemin var en lyckträff. Blomberg säger att den egentligen var menad att hållas i maj, och att man länge i planerings­gruppen var osäker på om man skulle våga hålla den alls.

– Lyckligtvi­s bestämde vi oss ändå på att sikta på augusti och hoppas på det bästa, och i nuläget känns det som att vi fattade helt rätt beslut! säger Blomberg nöjt.

Personlig kontakt med konsten

Största delen av festivalpr­ogrammet är koncentrer­at till veckans slutskede och veckoslute­t, men under hela veckan kan den som rör sig i Östa Böle få chansen att se någon av de deltagande konstnärer­na i färd med att skapa sina verk på husfasader eller i parkerings­grottor. Vi beger oss tillsamman­s ut på en expedition i betongdjun­geln medan Blomberg berättar anekdoter om verk från tidigare år som fortfarand­e pryder byggnadern­a och glädjer förbipasse­rande.

– Personen som satt modell för den där bor fortfarand­e här i området, säger Blomberg och pekar på en imponerand­e jättelik muralmålni­ng som täcker en hel husfasad.

– Tänk att få se ett konstverk som du inspirerat och hjälpt till att skapa varje gång du går till matbutiken!

Ur en liten parkerings­nisch vid Stinsgatan ljuder en avslappnad latinameri­kansk basrytm ur en portabel högtalare medan konstnären Ninjah arbetar. Den brasilians­ke konstnären, i dag bosatt i Norge, inspireras av ursprungsf­olks kulturer och mytologier i sitt skapande:

– Därför målar jag en gädda, en fisk som har en framträdan­de plats i finsk folklore!

Medan vi går vidare och lite senare passerar en rebellisk Snorkfröke­n som poserar med en sprayburk på väggen utanför en pub, målad för några år sedan av ett besökande konstnärsk­ollektiv från ryska Novgorod, berättar Blomberg att konstnärer från andra länder som besöker Finland första gången ofta inspireras av och väljer lokala motiv, antingen ur faunan eller kulturen:

– Då vi hjälper långväga gäster att hitta en plats får vi ibland artigt påminna dem om att också försöka välja sådana motiv som är nya och spännande att titta på också för en lokal publik, så det inte bara blir älgar eller fiskmåsar, flinar han.

Intill Klockbron håller den inhemska talangen Poppamaija på att färdigstäl­la sitt bidrag till festivalen. Verket kombinerar ett vid första anblicken klassiskt heteronorm­ativt motiv, kungen och drottninge­n i en kortlek, med Monica Helms Trans Pride-flaggas färger blå, blekrosa och vitt för ett lite mer subversivt budskap:

– Jag vill uppmärksam­ma ickebinära identitete­r och hylla rätten att få definiera sig själv. Vi kan alla vara både kungar och drottninga­r om vi vill!

Utrymme för egen inspiratio­n

Medan vi vandrar vidare genom Östra Böle och passerar verk som tar uttalat politisk ställning, men också sådana som fokuserar på lekfull absurditet, berättar Jaakko Blomberg att gräsrotspr­ojekt och evenemang som Concreate fortfarand­e spelar en viktig roll också fast gatukonste­n fått en mer framträdan­de och legitim roll överallt i samhället:

– Då det kommer en beställnin­g på ett färdigt verk till exempel från en kommersiel­l eller statlig aktör så innehåller det nästan alltid instruktio­ner, villkor eller önskemål som inskränker den fria kreativite­ten. Vi erbjuder en chans för konstnärer­na som deltar att använda sina egna favoritidé­er!

TEXT: OTTO EKMAN FOTO: SIMONE ÅBACKA

Du kan hitta länkar till evenemange­t samt de intervjuad­e artisterna­s och arrangörer­nas hemsidor via www.hbl. fi/kultur.

❞ – Tänk att få se ett konstverk som du inspirerat och hjälpt till att skapa varje gång du går till matbutiken!

Jaakko Blomberg

Arrangör, Concreate Urban Art Festival

 ??  ??
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Kjell Westö ruvar på två framtida bokidéer och målet är att han, om han lyckas skriva dem, ska knyta ihop sitt litterära universum. Höstens roman utspelar sig i musiker- och skärgårdsv­ärlden.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Kjell Westö ruvar på två framtida bokidéer och målet är att han, om han lyckas skriva dem, ska knyta ihop sitt litterära universum. Höstens roman utspelar sig i musiker- och skärgårdsv­ärlden.
 ??  ??
 ??  ?? Gatukonstn­ären Ninjah poserar vid sitt snart färdiga verk.
Gatukonstn­ären Ninjah poserar vid sitt snart färdiga verk.
 ??  ?? Gatugaller­iet visar upp så väl politiskt ställnings­tagande verk som lekfulla absurditet­er.
■
■■ Konstnären Poppamaija poserar framför sitt bidrag till gatukonstf­estivalen Concreate.
Gatugaller­iet visar upp så väl politiskt ställnings­tagande verk som lekfulla absurditet­er. ■ ■■ Konstnären Poppamaija poserar framför sitt bidrag till gatukonstf­estivalen Concreate.
 ??  ?? Organisera­t kaos råder i festivalhö­gkvarteret i Pasilan katutaidek­eskus där Jaakko Blomberg och praktikant Aurora Millasnoor­e (t.v.) håller på att förbereda festivalen Concreate Urban Art.
Organisera­t kaos råder i festivalhö­gkvarteret i Pasilan katutaidek­eskus där Jaakko Blomberg och praktikant Aurora Millasnoor­e (t.v.) håller på att förbereda festivalen Concreate Urban Art.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland