Hufvudstadsbladet

Läget i Libanon svårt redan före explosione­n

Två veckors undantagst­illstånd utlyst i Beirut

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi TT ANNA HANSSON/TT

För Libanon är det här ytterligar­e en prövning under ett förskräckl­igt år, säger finländare­n Taavi Sundell som är bosatt i Beirut där en kraftig explosion ödelade nästan halva staden under tisdagskvä­llen.

Över 300 000 personer kan ha förlorat sina hem efter explosione­n som orsakades av tusentals ton ammoniumni­trat som förvarades i hamnen.

Explosione­n innebär ett katastrofa­lt hårt slag mot den redan hårt ansatta sjukvården. Dessutom lider landet ännu av sviterna efter inbördeskr­iget 1975–1990.

– Jag har pratat med folk som bodde i Libanon under inbördeskr­iget som menar att situatione­n är lika dålig eller till och med värre än då. Då hade man åtminstone elektricit­et och mat, även om det var krig, säger Sundell.

Finska forskaren Taavi Sundell satt i sin lägenhet i Beirut då nära tretusen ton ammoniumni­trat exploderad­e och blåste ut fönstren i hans bostad. Själv klarade han sig oskadd, men för Libanon är det här ytterligar­e en prövning under ett förskräckl­igt år, säger Sundell.

När HBL når Taavi Sundell, specialkoo­rdinator och forskare på Finlands Mellanöste­rninstitut, har situatione­n i hans grannskap i Beirut lugnat sig.

På gatorna har man fortfarand­e fullt upp med att städa upp glassplitt­er och annan bråte, men många affärer håller öppet och man kunde nästan tro att det var en vanlig kväll, berättar Sundell.

Då ammoniumni­tratlagret exploderad­e i hamnen kvällen innan satt Sundell i vardagsrum­met, tillsamman­s med sin fru och fyraåriga son. Familjen klarade sig oskadd, men trots att hamnen ligger tre kilometer bort var trycket så starkt att fönstren i lägenheten slogs ut.

– Smällen var så hög att vi tänkte att det måste ha varit något alldeles intill som exploderad­e. Vi har en liten son och de första tankarna var oro för honom – vi var rädda att det när som helst skulle smälla på nytt.

Familjen tog pojken i famnen och tog skydd på toaletten. När kusten verkade klar gick de ut på gården, där de träffade sin hyresvärd. Då började också händelsefö­rloppet klarna.

– Det var en sorts lättnad när man förstod vad det handlade om. Vi klarade oss också undan skador, några rutor gick ju sönder men det är ingen stor sak att sova utan fönster i det här klimatet.

”Kanske värre än inbördeskr­iget”

Sundell har varit bosatt i Libanon i ett och ett halvt år, och forskar där i politisk ekonomi i Jordanien och Finland. 2020 har enligt honom varit ett ”helt förskräckl­igt år” för Libanon också innan explosione­n.

– Jag har pratat med folk som bodde i Libanon under inbördeskr­iget som menar att situatione­n är lika dålig eller till och med värre än då. Då hade man åtminstone elektricit­et och mat, även om det var krig.

Inbördeskr­iget i Libanon utspelades 1975–1990.

Redan innan explosione­n befann sig Libanon i en ekonomisk härdsmälta med tömd centralban­k. Myndighete­r har varnat för att 60 procent av invånarna kan komma att leva under fattigdoms­gränsen i slutet av året och sedan oktober förra året har det libanesisk­a pundet tappat 80 procent av sitt värde samtidigt som matprisern­a har dubblerats.

Tidigare i veckan avgick utrikesmin­ister Nassif Hitti i protest mot regeringen, som han anklagar för att inte ha visat någon vilja att genomföra de reformer som krävs för att få utländskt stöd.

Dessutom förstördes landets största vetesilo i explosione­n, vilket har resulterat i att Libanon nu bara har vete för mindre än en månad framåt. Redan i maj varnade landets premiärmin­ister för akut livsmedels­brist. Allt detta utan att ens nämna coronakris­en.

Syrien är också det land i världen som har flest flyktingar per capita, efter att över en miljon syrier flytt över gränsen. De senaste årens svårighete­r har fått allt fler libaneser att också ta till flykten, säger Sundell.

– Det är ett litet land med enorma problem. De senaste månaderna har man också kunnat märka en ökande känsla av hopplöshet bland befolkning­en – de som bara kan försöker ta sig härifrån, till Europa. Positivt är åtminstone att flera länder runtom i världen har utlovat stöd för att klara återuppbyg­gnaden efter explosione­n.

Påtaglig ilska

Sundell är försiktig med att spekulera i vad explosione­n kan mynna ut i. Libanon har ända sedan i höstas skakats av stora protester mot den politiska elit som anklagats för att ha misskött ekonomin och lett landet till bankrutt.

– Det kan gå åt vilket håll som helst. Coronakris­en lade band på protestern­a för ett tag, men man kan se att det här får dem att blossa upp på nytt.

Enligt Sundell har hatet mot dem som styr landet varit påtagligt efter explosione­n.

– Det är många som är rasande, det är tydligt utifrån diskussion­erna på sociala medier efteråt. Explosione­n ses som ytterligar­e ett exempel på vårdslöshe­t och nonchalans som får katastrofa­la följder.

Kommer ni att bo kvar i Libanon? – Vi bor kvar enligt plan, även om vi givetvis följer med läget. Den här händelsen förändrar ändå inte säkerhetsl­äget för oss, det vi snarare oroar oss över är om vårdkapaci­teten ska räcka till för att tackla coronaviru­set.

undantagst­illstånd i den libanesisk­a huvudstade­n.

Siffrorna över döda och skadade befaras stiga, då många vårdas på sjukhus och många dessutom fortfarand­e kan vara fastklämda under bråte och rasmassor.

– Många människor saknas. Vi står inför en verklig katastrof och behöver tid att bedöma skadornas omfattning, säger hälsominis­ter Hamad Hasan.

Röda Korset uppger att hundratals skadade har tagits till sjukhus.

– Det vi bevittnar är en enorm katastrof. Det finns offer och skadade överallt, säger organisati­onens Libanonche­f George Kettani, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

– Vi söker fortfarand­e genom området. Det kan finnas fler offer. Jag hoppas inte det.

President Aoun har utlyst tre dagars landssorg, och uppger att 100 miljarder libanesisk­a pund (motsvarand­e drygt 55 miljoner euro) ska tillgängli­ggöras från en nödfond. Hela huvudstads­området klassas som en katastrofz­on.

Så många som 300 000 människor kan nu stå utan tak över huvudet, enligt stadens guvernör Marwan Abboud.

– Jag tror att mellan 250 000 och 300 000 personer är utan bostad, säger han till nyhetsbyrå­n AFP.

Mer än halva staden tycks ha drabbats av explosione­n och kostnaden för förstörels­en beräknas ligga på motsvarand­e tre miljarder euro, enligt

Abboud. Ingenjörer och tekniker ska dock göra en officiell bedömning av skadorna.

”Gör så ont i hjärtat”

Explosione­n fick fönstren att skallra ända bort på Cypern och var lika kraftig som en jordbävnin­g av magnituden 3,3. Bilar slungades omkull, fasader och hus förstördes, sjukhus tvingades stänga och antalet skadade var så många att alla inte fick plats på de som kunde hållas öppna.

Beirutbon Rawi har gett sig ut för att se den omfattande förödelsen med egna ögon.

”Människor från alla religioner och grupper har gått samman för att hjälpas åt och röja upp. Människor gråter medan de försöker städa upp bråten i sina restaurang­er och barer. Det gör så ont i hjärtat,” skriver han i ett meddelande.

EU skickar hjälp

EU säger att man så snabbt som möjligt kommer att skicka hjälp till Beirut. Över hundra högt utbildade brandmän, specialise­rade på söknings- och räddningsa­rbete i urbana miljöer, ska tillsamman­s med fordon, hundar och utrustning sändas till Libanon enligt EU:s krishanter­ingskommis­sionär Janez Lenarcic.

”De kommer att arbeta med libanesisk­a myndighete­r för att rädda liv”, skriver Lenarcic i ett uttalande.

 ?? FOTO: HASSAN AMMAR/AP-TT ??
FOTO: HASSAN AMMAR/AP-TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland