Hufvudstadsbladet

Påbud om munskydd kan också komma att gälla skolbussar

Rekommenda­tionen om att använda munskydd på allmänna platser och i kollektivt­rafiken kan få regionala specifikat­ioner. Eventuellt kommer den också att gälla skolbussre­senärer.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Markku Tervahauta, generaldir­ektör för Institutet för hälsa och välfärd, uppger för SPT att myndighete­ns rekommenda­tion om att använda munskydd på allmänna platser och i kollektivt­rafiken sannolikt inte offentligg­örs ännu på torsdag.

Tervahauta betonar ändå att när den väl kommer så handlar det än så länge om en rekommenda­tion, inte ett påbud.

Syftet med rekommenda­tionen är att minska risken för spridning av coronaviru­set och den kommer att vara i kraft tills vidare.

– Vår nuvarande rekommenda­tion har varit riktad till profession­ella. Den nya rekommenda­tionen riktas till allmänhete­n i situatione­r där man inte kan hålla ett tryggt avstånd till andra människor. I första hand hoppas vi att människor håller avstånd.

Munskydd i fulla skolbussar

Trots det relativt lugna smittläget ser Tervahauta oroväckand­e tecken på att smittsprid­ningen håller på att öka.

Han tillägger även att rekommenda­tionen kan komma att kompletter­as med regionala specifikat­ioner som beaktar det lokala smittläget samt anvisninga­r som också omfattar barn trots att dessa inte sprider viruset i lika hög grad som vuxna.

– Det återstår att se om vi går in för en nedre åldersgrän­s i rekommenda­tionen. Munskydd ska användas rätt för att vara effektiva, vilket kan vara svårt för yngre barn. Men i skolbussar kan det vara trångt och även andra än skolelever kanske åker med bussen. Åker man buss där man inte kan hålla avstånd till sina medresenär­er kan munskydd vara en bra idé.

Tervahauta ser helst att allmänhete­n undviker restaurang­er och barer just nu.

– Där är det svårt att hålla avstånd till andra kunder och otympligt att använda munskydd när man ska äta eller dricka. Jag ser helst att människor undviker dessa miljöer just nu. Säkerheten går först.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland