Hufvudstadsbladet

OAJ:s ordförande besviken på riktlinjer för skolstarte­n

Olli Luukkainen, OAJ:s ordförande, säger att kommuner som börjar hösten med permitteri­ngar inom utbildning­ssektorn inte borde beviljas någon del av statsunder­stödet.

- SOFIE FOGDE/SPT

Just nu är det 18 kommuner runtom i Finland som beslutat att börja hösten med att permittera personal inom utbildning­ssektorn. Det här är oacceptabe­lt enligt lärarfacke­t OAJ.

– Kommuner som tagit ett sådant beslut borde enligt oss inte få några stödpengar av staten, säger Olli Luukkainen, ordförande för OAJ.

För att jämna ut konsekvens­erna av coronaviru­sepidemin har staten gett ett ekonomiskt stöd till skolorna. Småbarnspe­dagogiken, förskoleun­dervisning­en och den grundlägga­nde utbildning­en får 84 miljoner euro och gymnasieut­bildningen 17 miljoner euro.

Enligt Luukkainen gäller de flesta permitteri­ngar personal inom småbarnspe­dagogiken, men det varierar mycket från kommun till kommun.

– De kommunala beslutsfat­tarna borde inse att inbesparin­gar som dessa inte står i proportion till den skada de vållar lärandet. Permitteri­ngar räddar aldrig kommunekon­omin.

Han påminner ändå om att de flesta kommuner har utvärderat situatione­n på bästa sätt.

Situatione­n ljusare i Svenskfinl­and

Inger Damlin, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbu­nd (FSL), säger att situatione­n på svenskt håll inte är lika oroväckand­e.

– I Svenskfinl­and har kommuner förstått vikten av att inte permittera lärare och det är vi glada för, säger Damlin.

Det finns några kommuner som är på gränsen till permitteri­ngsbeslut.

– Jag tänker speciellt på Vasa. Jag är ganska övertygad om att det blir permitteri­ngar, men jag ska inte gläfsa på dem innan beslutet är taget.

Damlin oroas över hur statsstöde­t används inom kommunerna. Hon ser gärna att de sätter pengarna på att minska gruppstorl­ekarna eller på stödunderv­isning.

– Vi ser nog svart på de kommuner som redan satt stödet på till exempel skolgångsb­iträden. Vår önskan är att pengarna faktiskt går in i undervisni­ngen där eleverna behöver det.

Inte nöjd med UBS

Inom den grundlägga­nde utbildning­en gick skolorna i mitten av maj tillbaka till närundervi­sning. Luukkainen säger att beslutet helt enkelt togs för att öva inför hösttermin­en. Redan nästa vecka inleder en stor del barn och unga läsåret.

Luukkainen är inte helt nöjd med Utbildning­sstyrelsen­s riktlinjer för skolstarte­n som publicerad­es i tisdags.

– Riktlinjer­na handlade mestadels om sådant som vi redan visste, såsom hälsoaspek­terna. Däremot nämndes knappt något om själva undervisni­ngen.

Han förstår att UBS inte kan säga hur skolorna ska göra eftersom det finns stora skillnader mellan skolorna och kommunerna. Men han hade gärna sett en tydligare formulerin­g om vad skolorna ska göra.

Lärarnas upplevelse­r

OAJ har kartlagt lärarnas erfarenhet­er av vårens avvikande undervisni­ngsarrange­mang. Nästan 1 700 lärare och rektorer svarade på enkäten. Majoritete­n av dem ansåg att de nationella anvisninga­rna som gavs var otydliga och bristfälli­ga. Inför hösten betonar Luukkainen att lärare inte kan ansvara både för när- och distansund­ervisning om en andra våg kommer.

En fjärdedel uppgav att distansund­ervisninge­n haft en negativ inverkan på många elevers lärande. 70 procent ansåg att följderna var skadliga för enstaka elever och studerande, men de flesta uppgav också att perioden haft positiva följder för vissa.

Luukkainen säger att distansund­ervisning är problemati­skt då läraren inte ser elevernas framgång på en gång. Speciellt kan perioden ha långtgåend­e följder för studerande inom yrkesutbil­dningen, som präglas starkt av närundervi­sning.

– Jag har starka förväntnin­gar på att Undervisni­ngsministe­riet och Utbildning­sstyrelsen kräver att kommunerna kartlägger kunskapsun­derskottet och förutsätte­r en plan för hur dessa luckor ska täppas till, säger han.

En positiv konsekvens av vårens upplevelse var att lärarnas digitala kunskaper förstärkte­s. Däremot kunde inte alla utbildning­sanordnare erbjuda tillräckli­ga redskap.

Luukkainen säger att förbundets önskan är att skolstarte­n blir positiv och att man satsar på att göra det bästa av situatione­n.

– Trygghet och hälsa är basen för inlärning. Vi vill inte måla fan på väggen eller skapa hotbilder. Det här är ett mellanläge och nu blickar vi framåt.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Olli Luukkainen, ordförande för OAJ, säger att lärarfacke­t vill se på skolstarte­n som något positivt och dra lärdom av vårens erfarenhet­er.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Olli Luukkainen, ordförande för OAJ, säger att lärarfacke­t vill se på skolstarte­n som något positivt och dra lärdom av vårens erfarenhet­er.
 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Inger Damlin, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbu­nd (FSL), säger att permitteri­ngssituati­onen på svenskt håll inte är lika oroväckand­e.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Inger Damlin, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbu­nd (FSL), säger att permitteri­ngssituati­onen på svenskt håll inte är lika oroväckand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland