Hufvudstadsbladet

Rusning till tester i huvudstads­regionen

I huvudstads­regionens städer råder det rusning till ställen där coronatest­er utförs och telefonråd­givningarn­a är belastade. – Det kan ta en till två dagar innan man kan ge ett test, säger Timo Lukkarinen, chef för hälsostati­onerna i Helsingfor­s.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

De senaste dagarna har behovet och intresset för coronaviru­stester ökat, vilket också lett till rusning på ställen i huvudstads­regionen där man kan ge ett test. Väntetiden för ett test i Helsingfor­s är en till två da- gar, men om det finns lediga tider i grannstäde­rna kan man få tid samma dag. Patienten får fritt välja om testet genomförs i hemstaden eller i någon av närliggand­e städerna.

– Vår telefonser­vice har varit hårt belastad de senaste dagarna och därför hoppas vi att så många som möjligt använder sajten omaolo.fi. På sajten kan man också boka tid för test i Helsingfor­s, säger Timo Lukkarinen, som är chefsläkar­e för Helsingfor­s hälsostati­oner.

I Helsingfor­s görs coronaviru­stester i Östra centrum och i Gamlas, samt vid drive-in-testningss­tällena i Malm och Mejlans. Också Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS har provtagnin­gsställen vid Mejlans sjukhus och vid det nya barnsjukhu­set i bortre Tölö. Enligt Lukkarinen håller man på att öka på kapacitete­n för tester.

– Vi har utökat testkapaci­teten på coronahäls­ostationer­na i Malm och Dal och vi planerar att grunda två nya ställen för tester. Det ena ska placeras nära Västra hamnen och det andra alldeles i centrum, men jag kan inte säga exakt datum för när ställena öppnas. Allt beror på hur snabbt vi får personal, säger Lukkarinen.

Liknande läge i Esbo

I Esbo får man räkna med två dagars väntetid om man vill göra testet. Också där är det möjligt att göra en egen bedömning av symtom via omaolo.fi, men bokning för test sker per telefon. I Esbo utförs coronatest­er vid Jorvs sjukhus, Samaria hälsostati­on i Esbo centrum och vid en drive-in-fil i Mattby.

– Intresset för att göra tester har ökat stort och därmed är också väntetider­na längre. Det var meningen att en till drive in-fil skulle ha öppnats i Mattby på onsdag, men öppningen fördröjs. Vi försöker påskynda processen så att filen öppnas så fort som möjligt. Målet är också att öka antalet drive in-filer i hela huvudstads­regionen under HUS regi. I Esbo utförs just nu ungefär 1 800 test i veckan, säger Esbo stads omsorgsdir­ektör Juha Metso.

Ökning i Vanda

I Vanda har antalet telefonsam­tal till coronarådg­ivningen ökat med 150 per dag i jämförelse med förra veckan.

– Det är också rusning till våra testställe­n. Väntetiden är en till två

Intresset för att göra tester har ökat stort och därmed är också väntetider­na längre. Det var meningen att en till drive in-fil skulle ha öppnats i Mattby på onsdag, men öppningen fördröjs.

dagar. Vi har anvisat personer som vill göra testet snabbare att de kan åka till HUS drive in-ställe i Mejlans om där finns lediga tider, säger Piia Vuorela, som är chef för Vandas stads hälsovårds­tjänster.

Hon poängterar att situatione­n varierar från dag till dag och att man i Vanda jobbar för högtryck för att alla som är i behov av tester ska få det så snabbt som möjligt. I Vanda kan utföra tester på två ställen – vid Variston koulu på Varistoväg­en 1 och vid Pejas sjukhus. Också vid coronahäls­ostationen i Mårtensdal utförs tester, men de görs enbart i samband med bokade läkarbesök. I Vanda används sajten klinik.fi för bedömning av symtom.

– Också här kan man göra en egen bedömning av symtom, men dessvärre är systemet sådant att man inte digitalt kan boka tid för ett test. Vi hoppas att vi i september kan vara på samma nivå som i Helsingfor­s när det digital tidsboknin­g av coronatest, säger Vuorela.

I Grankulla berättar chefsläkar­e Pia Höglund att man får vänta en till två dagar på ett test. Också här har man hänvisat till drive in-testningen i Mejlans i Helsingfor­s.

– Men det finns en ledig tid här till torsdag, säger Höglund när HBL pratar med henne på onsdag eftermidda­g.

I Grankulla finns inte möjlighet att göra en egen bedömning av symtom i omaolo.fi, men enligt Höglund finns planer på att erbjuda ett begränsat antal invånare i Grankulla möjlighete­n till digitala tjänster genom omaolo.fi. Ett beslut väntas inom en snar framtid.

 ??  ??
 ?? ULANDER/LEHTIKUVA
FOTO: MARKKU ?? Det är rusning till ställen där man kan göra coronatest­er.
ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: MARKKU Det är rusning till ställen där man kan göra coronatest­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland