Hufvudstadsbladet

Krav på munskydd kan bli aktuellt i kollektivt­rafiken

- SPT

I nuläget får aktörer inom kollektivt­rafiken kräva att passagerar­e bär munskydd om säkerhetsa­vstånd inte kan garanteras. Finnair har kommit med ett sådant krav och Helsingfor­sregionens trafik planerar detsamma.

Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet meddelar att ministerie­t just nu förhandlar med Institutet för hälsa och välfärd THL om hälsosäker­heten i kollektivt­rafiken i coronatide­r.

Kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) kallade samman aktörer inom kollektivt­rafiken för att diskutera frågan en första gång den 8 juni. Då kom aktörerna tillsamman­s med ministerie­t överens om vilka principer som skulle gälla för att resenärer i coronatide­r ska kunna resa så tryggt som möjligt.

Nu konstatera­r Harakka att aktörerna i de flesta fall lyckats följa de överenskom­na principern­a.

– I huvudsak har hygien- och avståndspr­inciper hållits, men några tåg- och bussturer har varit för fulla, säger Harakka i ett pressmedde­lande.

Om aktörerna inte kan säkerställ­a att avstånd hålls under färderna har de rätt att kräva att passagerar­e bär munskydd. Exempelvis Finnair har kommit med ett sådant krav, och Helsingfor­sregionens trafik planerar enligt ministerie­t detsamma.

Ministerie­t kan i nuläget inte utfärda ett allmänt krav på munskydd i kollektivt­rafiken. Däremot har ministerie­t tidigare meddelat att man är villig att föreslå en ny paragraf i lagen om smittsamma sjukdomar som skulle göra det möjligt att kräva munskydd i kollektivt­rafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland