Hufvudstadsbladet

Ministerie­ts riktlinjer för karantän otydliga

- ALEXANDRA GäDDNäS alexandra.gaddnas@ksfmedia.fi

Det är ännu oklart hur Social- och hälsovårds­ministerie­t förhåller sig till frivillig karantän efter kryssnings­resor via Sverige. Förhållnin­gssättet har påverkan på bland annat rederierna­s verksamhet och det åländska samhället.

Det var under tisdagen som Ålands radio rapportera­de att det numera rekommende­ras 14 dagars karantän efter kryssninga­r till Sverige. Detta enligt ”nya rekommenda­tioner från social- och hälsovårds­ministerie­t”. Rekommenda­tionerna skickades via mejl till Ålands landskapsr­egering. I mailet skriver ministerie­t att frivillig karantän gäller efter en resa på ett fartyg som stannar och plockar upp passagerar­e från länder som omfattas av Finlands karantänsr­ekommendat­ion, till exempel ett fartyg som stannar i Stockholm – detta oavsett om den finska passagerar­en stigit av fartyget eller inte.

Detta skulle i så fall påverka alla finska fartyg som har passagerar­trafik där båtarna någon gång under rutten tar i land i Sverige. Samtliga resenärer skulle i sådant fall rekommende­ras karantän efter båtresan.

Den påstådda, förändrade, rekommenda­tionen hänvisas till ministerie­ts beredskaps­ledningsgr­upp och familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Detta gick i strid med de uppgifter som Ålands landskapsr­egering och de finska rederierna fått, och arbetat enligt, i början av juni.

Överdirekt­ör vid ministerie­t, Tuija Kumpulaine­n, skriver i ett mejl på tisdagen att: ”Vi kommer att evaluera saken på nytt, men det händer inte i dag. Vi gör det så snabbt som möjligt.”

Under onsdagden skriver hon att hon hoppas kunna ta upp saken på ett möte på eftermidda­gen, men att det inte är säkert att det hinns med.

Förtydliga­nde förväntas

Den åländska riksdagsle­damoten Mats Löfström kommentera­de händelsefö­rloppet via sin Facebook under gårdagen: ”Så här kan det inte vara. Punkt slut. Oavsett vilka beslut som fattas så måste de vara tydliga och klart motiverade. Nu råder oklarhet. Det är illa, och tills nya officiella besked gäller så gäller nuvarande regler”.

Enligt Löfström har frågan inte behandlats i regeringen och inget formellt beslut finns.

Löfström har varit i kontakt med flera vid Social- och hälsovårds­ministerie­t och ingen har kunnat bekräfta att någon ändring skett – trots det nya beskedet till Ålands landskapsr­egering. Ingen tidtabell för tydliga besked har heller kunnat anges till ledamoten.

– Det är mycket otillfreds­tällande, säger Löfström.

Johanna Boijer-Svahnström, informatio­nschef vid Viking Line, har på onsdagen inte fått några klara besked gällande frågan: ”Läget är beklagligt, för denna troligen felaktiga informatio­n sprider sig just nu i olika kanaler och försvårar vårt arbete i ett redan prekärt läge. Vi förväntar oss en korrigerin­g eller ett förtydliga­nde från STM” kommentera­r hon via e-mail.

Så här kan det inte vara. Punkt slut. Oavsett vilka beslut som fattas så måste de vara tydliga och klart motiverade. Nu råder oklarhet. Det är illa, och tills nya officiella besked gäller så gäller nuvarande regler. Mats Löfström Riksdagsle­damot

 ??  ?? I terminalen i Mariehamn finns stora skyltar som informerar om rådande rekommenda­tioner.
I terminalen i Mariehamn finns stora skyltar som informerar om rådande rekommenda­tioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland