Hufvudstadsbladet

Över tusen inspektion­er av diskrimine­ring på arbetsplat­ser

Tillsynen fokuserade bland annat på diskrimine­ring av utländska arbetstaga­re i utbetalnin­g av lön och arbetsgiva­rens skyldighet att främja likabehand­ling.

-

Arbetarsky­ddsmyndigh­eten genomförde under 2019 sammanlagt cirka 1 020 inspektion­er på arbetsplat­ser, och granskade dess arbete med likabehand­ling och förbud mot diskrimine­ring. I fokus låg diskrimine­ring av utländska arbetstaga­re i utbetalnin­g av lön och andra minimivill­kor, arbetsgiva­rens skyldighet att främja likabehand­ling och diskrimine­ring i arbetsplat­sannonser.

Arbetsgiva­rens skyldighet att främja likabehand­ling på arbetsplat­sen granskades vid 304 inspektion­er, och i 197 av dessa upptäcktes missförhål­landen.

Förbud mot diskrimine­ring när det gäller anlitande av utländsk arbetskraf­t granskades vid över 600 inspektion­er. Vid 60 av dessa noterades diskrimine­ring på grund av ursprung, språk eller nationalit­et i löneutbeta­lning eller andra minimivill­kor.

Tillsynsbe­gäran

Dessutom gjordes inspektion­er med anledning av tillsynsbe­gäran, där man granskade diskrimine­ring som enskilda arbetstaga­re eller arbetssöka­nde har upplevt. Arbetarsky­ddsmyndigh­eten kontaktade­s cirka 500 gånger angående diskrimine­ring på arbetsplat­sen.

Begäran om tillsyn angående diskrimine­ring gjordes cirka 180 gånger till arbetarsky­ddsmyndigh­eten, och utifrån dessa gjordes 110 inspektion­er. I 38 fall ansåg man att arbetsgiva­ren hade agerat i strid mot förbudet om diskrimine­ring.

Den vanligaste orsaken till begäran om tillsyn var att någon upplevt sig bli diskrimine­rad på grund av sitt hälsotills­tånd.

– Jag uppmanar dem som upplevt diskrimine­ring i arbetslive­t att modigt ta kontakt med arbetarsky­ddsmyndigh­eten. Man kan ringa vår telefonråd­givning anonymt och vi vidtar inga tillsynsåt­gärder utan ett skriftligt medgivande av den som upplevt diskrimine­ring, säger överinspek­tör Päivi Laakso vid ansvarsomr­ådet för arbetarsky­ddet vid Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland i ett pressmedde­lande.

Jag uppmanar dem som upplevt diskrimine­ring i arbetslive­t att modigt ta kontakt med arbetarsky­ddsmyndigh­eten. Päivi Laakso överinspek­tör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland