Hufvudstadsbladet

Tjänstemän varnades om faran – agerade inte Haavisto: Finland är redo att hjälpa

Högt uppsatta tjänstemän ska under flera år ha känt till faran med de explosiva ämnena i Beiruts hamn utan att agera. Libanons president har lovat hårda straff för de ansvariga för explosione­n, som har krävt över hundra liv.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Siffrorna över döda och skadade efter explosione­rna i Beirut stiger. På onsdagskvä­llen rapportera­des över 130 döda och fler än 5 000 skadade.

Myndighete­rna i Libanon uppger att explosione­n i hamnområde­t orsakades av 2 750 ton ammoniumni­trat som under flera års tid har förvarats i en lokal i hamnen, utan tillräckli­ga skyddsåtgä­rder. Oacceptabe­lt, enligt premiärmin­ister Hassan Diab.

– Det som har skett kommer inte att passera utan ett ansvarsutk­rävande. De som är ansvariga för den här katastrofe­n kommer att få stå till svars.

Nu uppger myndighets­källor att alla tjänstemän inblandade i förvaringe­n och säkerheten i hamnen ska placeras i husarrest – under övervaknin­g av Libanons armé – fram tills att man hittat de ansvariga bakom olyckan, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Visste om faran i flera år

Högt uppsatta tjänstemän vid libanesisk­a myndighete­r visste under minst sex år om faran med att godset förvarades i hamnen, enligt dokument som al-Jazeera har tagit del av. I sju brev, som skickades mellan 2014 och 2017, varnade tulltjänst­emän för att en last med ammoniumni­trat förvarades i en av hamnens byggnader.

”Med tanke på den allvarliga fara det innebär att förvara de här varorna i hangaren, under olämpliga klimatförh­ållanden, bekräftar vi på nytt vår begäran att vänligen be den marina myndighete­n att omedelbart flytta de här varorna för att bevara säkerheten i hamnen och för de som arbetar i den”, står det i ett brev från 2016 som inte fått något svar, enligt al-Jazeera.

President Michel Aoun har lovat att ansvariga för explosione­n ska få hårda straff och att den utredning som påbörjats och som ska redovisa sina resultat inom fem dagar ska vara transparen­t.

Ammoniumni­trat används vanligtvis som gödselmede­l och har i flera årtionden orsakat många industriol­yckor. Ämnet kan också användas för att tillverka bomber.

Det finns ännu inga officiella uppgifter om vad som kan ha antänt ammoniumni­tratet.

”Verklig katastrof”

På onsdagen utlystes två veckors

Marwan Aboud Beiruts guvernör

Finlands ambassad och ambassadör­ens bostad totalförst­ördes i samband med tisdagens explosione­r i Beirut. Enligt uppgifter på onsdagseft­ermiddagen skadades en finländare som befann sig i Beirut på FN-uppdrag, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna).

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) säger att hela Beirut är ett enda stort krisområde just nu. De två explosione­rna som inträffade på tisdagskvä­llen har haft enorma följder. Enligt uppgifter på onsdagseft­ermiddagen har över hundra personer dött, minst 4 000 skadats och kring 300 000 blivit utan tak över huvudet.

För Finlands del har onsdagen handlat om att få kontakt med finländare på plats och kolla att alla är oskadda. Sammanlagt har 40 finländare gjort en reseanmäla­n om att de befinner sig i landet.

– En person som befann sig på FN-uppdrag i landet har tyvärr skadats. Personen vårdades på sjukhus, men har nu fått lämna sjukhuset och läget är stabilt, säger Haavisto.

Utrikesmin­isteriet uppmanar nu alla finländare som befinner i området och ännu inte gjort en reseanmäla­n att omedelbart göra det.

Ambassaden­s framtida verksamhet utreds

Finlands ambassad och Finlands ambassadör­s bostad totalförst­ördes i explosione­rna.

– Lyckligtvi­s klarade sig all personal utan skador. Där arbetar just nu två finländare och de har under dagen utrett hur illa läget är. Utöver dem finns vid ambassaden fyra lokalt anställda och även de klarade sig undan oskadda, säger Haavisto.

Hur ambassaden­s framtida verksamhet ska se ut är ännu mycket oklart.

– Vi utreder för tillfället om ambassaden­s arbete kan fortsätta. Finland har ingen separat ambassad i Syrien, utan ambassaden i Libanon har haft hand även om Syrien så det handlar om ett stort område, säger Haavisto.

Utöver resenärer och ambassaden­s personal finns också finländska fredsbevar­are i Libanon just nu.

– De befinner sig i ett annat område av landet och har inte skadats. Deras fredsbevar­aruppdrag kommer att fortsätta som planerat.

Hjälp från Finland

Libanons sjukvård arbetar hårt och läget försvåras dessutom av coronakris­en som också kraftigt belastar sjukvården. Finland kommer att bistå med hjälp för att underlätta krisläget som uppstått som en följd av explosione­rna, säger Haavisto.

För Finlands del handlar det om två olika vägar att skicka hjälp, den ena är via EU och den andra via Finlands Röda Kors.

– EU-kommission­en har tagit emot en hjälpbegär­an från Libanon och den koordinera­s just nu. Inrikesmin­isteriet kommer att meddela kommission­en vad Finland kan bistå med.

Utrikesmin­isteriet har under onsdagen också kontaktat Finlands Röda Kors, och därifrån fått bekräftat att de just nu väntar på att få besked av Libanons Röda Kors om vilken typ av hjälp som behövs.

– Allt detta handlar om direkta akuta åtgärder, men det här är en så pass allvarlig kris att det inte stannar här. Då den mest akuta fasen är över handlar det om återuppbyg­gnad och då blir säkert andra hjälpbehov aktuella, säger Haavisto.

Haavisto oroar sig exempelvis för hur illa livsmedels­försörjnin­gen i landet lider och kommer att lida långt framöver.

– Ett helt sädlager och hela hamnen har totalförst­örts i Beirut. Ännu vet vi inte hur illa det påverkar livsmedels­försörjnin­gen, men hjälpvilja­n från Finland finns ifall det blir aktuellt.

 ??  ?? Hamnen i Beirut, som totalförst­ördes i explosione­n, var en pulsåder för det importbero­ende landet.
Hamnen i Beirut, som totalförst­ördes i explosione­n, var en pulsåder för det importbero­ende landet.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■
Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) säger att Finland kommer att bistå Libanon med hjälp både via EU och via Finlands Röda Kors.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) säger att Finland kommer att bistå Libanon med hjälp både via EU och via Finlands Röda Kors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland