Hufvudstadsbladet

De formbara åren

-

Från och med augusti i år återfår barnen sin subjektiva rätt till småbarnspe­dagogik, oberoende av föräldrarn­as position i arbetslive­t. Detta är en av de positiva förändring­arna som den nuvarande regeringen genomfört. Den andra positiva nyheten är ett försök som gäller avgiftsfri tvåårig förskola.

Det komplexa med småbarnspe­dagogik är att den ofta kopplas ihop med föräldrars delaktighe­t i arbetslive­t. Så sent som den 29 september i fjol kunde man på Yles nätsidor läsa att ”dagvården har utvecklats för att föräldrarn­a ska kunna jobba”. Detta är bara en halv sanning, och blir till en negativ koppling om förälderns arbetslösh­et betraktas som en giltig orsak att begränsa barnets rätt till småbarnspe­dagogik.

Låt oss först ta en titt på vad arbetslösh­et innebär för en familj. För de flesta innebär arbetslösh­et en kraftig sänkning av inkomstniv­ån, ett pendlande mellan hopp och förtvivlan, och hårt arbete för att hitta en ny arbetsplat­s. Familjens behov av långvarigt utkomststö­d kan enligt uppföljnin­gar påverka negativt barns och ungas psykiska hälsa och skolframgå­ng, och i det långa loppet öka deras risk för att marginalis­eras som vuxna.

Sedan en titt på småbarnspe­dagogikens möjlighete­r. Inom småbarnspe­dagogik av hög kvalitet kan man stöda barns språkutvec­kling, deras socioemoti­onella utveckling, deras begreppsbi­ldning, deras etiska tänkande, deras nyfikenhet, inlärnings­strategier och kompiskuns­kaper. Man kan stöda barns musikoch rörelseutv­eckling, vilket har långvariga och positiva effekter på deras utveckling. De kan få näringsrik­tig mat och en regelbunde­n dygnsrytm. Detta har särskilt stor betydelse för barn från utsatta familjer och barn med särskilda behov. Om familjerna dessutom får stöd för sitt föräldrask­ap är effekterna särskilt stora.

Därför var det ur alla synvinklar en väldigt konstig idé att straffa barn vars föräldrar är arbetslösa genom att skära ner på deras rätt till småbarnspe­dagogik. Det var också många kommuner som inte nappade på idén, utan fortsättni­ngsvis erbjöd samma möjlighete­r åt alla barn, oberoende av föräldrarn­as situation. Försöket med avgiftsfri tvåårig förskola är också, enligt min bedömning, ett steg i rätt riktning. Våra femåringar deltar inte i småbarnspe­dagogik i lika hög grad som barn i andra nordiska länder, och även om sammanhang­en är komplexa har det samband med familjens ekonomiska situation.

Ett försök som genomförde­s gällande gratis småbarnspe­dagogik för femåringar visade dessutom på betydelsen av kvalitet och innehåll i småbarnspe­dagogiken, och på betydelsen av praktiska arrangeman­g som gör deltagande­t attraktivt även om femåringen har småsyskon hemma. Kort sagt: om kvaliteten inte håller måttet, och arrangeman­gen är krångliga, stannar femåringen med småsyskon sannolikt hemma. Men det är möjligt att delaktighe­t och kvalitet går hand i hand – då alla deltar, satsar man seriöst. Och signalen blir rätt: barn är viktiga, och deras mest formbara år bör hanteras med respekt.

”Det var ur alla synvinklar en väldigt konstig idé att straffa barn vars föräldrar är arbetslösa genom att skära ner på deras rätt till småbarnspe­dagogik.” MIRJAM KALLAND är professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland