Hufvudstadsbladet

Kangas stal showen med jättekast

Aaron Kangas har förbättrat sitt rekord med nästan fem meter den här säsongen efter att han kastat 79,05 i GP-tävlingarn­a i Alberga på onsdagen. Resultatet är det nästbästa i världen i år.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Inför tävlingarn­a talades det mest om häckstjärn­an Annimari Korte och trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä. Men då GP-tävlingarn­a i Esbo avgjordes var det Aaron Kangas som stal de största rubrikerna.

I släggtävli­ngen riktades blickarna mot Kangas som kastade nytt rekord 77,82 i Somero i slutet av juli. Efter att ha värmt upp sig i de två första omgången smällde Kangas till med 77,06 i det tredje kastet.

I den femte kastomgång­en förbättrad­e Kangas till 77,29. Men Kangas hade sparat det bästa till sist. I den sjätte kastomgång­en, då han redan säkrat segern i tävlingen, fick han till ett jättekast. Släggan landade på 79,05 vilket inte bara är nytt personligt rekord för Kangas utan också nästbäst i världen i år. Nara amerikanen Rudy Winkler har kastat längre (80,70).

– Det var nog överraskan­de för mig att jag kastade så här långt, sade Kangas i intervjun på stadion efter tävlingen.

Kangas tog hem segern i tävlingen före norrmannen Eivind Henriksen (76,13).

HIFK-löparen Annimari Korte led av matförgift­ningssymto­m under natten inför tävlingen men det verkade inte störa landets för tillfället­s mest omtalade friidrotta­re. Korte inledde kvällen med att löpa 12,91 i försökshea­tet. Det var hennes tionde lopp i följd hon gick under 13 sekunder.

Efter att löparna blivit tillbakaka­llade två gånger i finalen visade Korte att hennes koncentrat­ion inte led av pauserna. Hon löpte i mål på 12,77 i en medvind på över två meter per sekund.

Tre hopp räckte för Mäkelä

Kristiina Mäkelä inledde sin jakt på Heli Krugers finländska rekord (14,39) i tresteg med ett hopp på 14,04 trots att avstampet skedde bakom plankan. I det andra hoppet förbättrad­e hon till 14,17. Efter 14,08 i det tredje hoppet valode Mäkelä att stå över resten av hoppen i tävlingen för att spara sig för kommande tävlingar.

Nästa vecka ska hon tävla både i Paavo Nurmi Games och i FM-tävlingarn­a i Åbo.

HIFK:s Viivi Lehikoinen fick bra draghjälp på 400 meter häck då Norges Line Kloster segrade på 57,97. Lehikoinen tackade för hjälpen och löpte i mål som tvåa på sitt säsongbäst­a 58,48.

Årsbästa av Tähti och Kotaja

Paraidrott­arna Leo-Pekka Tähti och Amanda Kotaja bjöd publiken på verkliga toppresult­at i klassen T54. Kotaja satte världsårsb­ästa på 15,88 och också Tähti noterades för årets bästa tid i världen då han kom i mål på 14,00

HIFK-sprintern Lotta Kemppinen fina form håller i sig. Förra veckan satte hon nytt rekord på 200 meter och i Esbo var det dags för det personliga rekordet på 100 meter att förbättras.

Kemppinen förbättrad­e sitt rekord med en hundradel då hon kom i mål på 11,45. Hon förlorade bara med 8 hundradela­r mot tyskan Gina Lückenkemp­er.

Kemppinens tid är den åttonde bästa genom tiderna i Finland.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Aaron Kangas är ny världstvåa i slägga efter att ha kastat över 79 meter i tävlingen i Alberga.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Aaron Kangas är ny världstvåa i slägga efter att ha kastat över 79 meter i tävlingen i Alberga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland