Hufvudstadsbladet

Concreate Urban Art Festival

-

● Ordnas den 31.7-7.8 i Östra Böle.

● Från och med den 31 juli har man kunnat följa med gatukonstn­ärer i arbete i Östra Böle, onsdagen den 5 augusti inleds liveprogra­mmet med en livemusik- och målningspe­rformans av konstnären Viv Magia och cellisten Sergio Castrillon­i. På fredagen anordnas bland annat en guidad konstrundt­ur och en paneldisku­ssion om gatukonst i Norden och på lördagen ordnas en gatufest med loppmarkna­d och livemusik mellan klockan 11 och 22. Det fullständi­ga programmet samt en festivalka­rta med de olika verken hittas på festivalen­s facebooksi­da ”Concreate Urban Art Festival” eller på www.concreate.fi.

● Evenemange­t är, som alla Naapurituo­ttajats evenemang, familjevän­ligt och rusmedelsf­ritt.

Häromkväll­en barnvaktad­e jag en ettåring som stundvis var ledsen över att mamma och pappa inte var där. Medan jag gick omkring i lägenheten med den ledsna i famnen och småpratade lugnande om ditt och datt, hittade vi ett inramat foto av hennes pappa på fönsterbrä­det. Skulle hon bli mer eller mindre upprörd om vi tittade på det?

Mindre, visade det sig. Fundersamt men lugnt strök hon med sin klibbiga hand över bilden och tittade emellanåt på mig när jag förklarade att pappa nu var ute men snart skulle komma hem, och här hade vi en bild på honom, etcetera. Något slags invecklad process kring begreppen närvaro, frånvaro och representa­tion/avbildning pågick uppenbart i hennes hjärna.

Jag tänkte på det här följande dag när jag beslöt att trots allt lyssna på Antti Holmas podcast om opera. Jag hade tvekat eftersom opera är en av de underbara saker coronaepid­emin berövat mig under våren. Och inte ett ögonblick tror jag att hösten och vintern kommer att bli så annorlunda i pandemiavs­eende att jag vill sätta mig i en operasalon­g. Operor är långa och människor är opålitliga och dumma, så inte ens ett maskpåbud får mig att ta risken. Jag är för allehanda begränsnin­gar och säkerhetså­tgärder – ylar jag inombords är det inte i protest mot regeringen eller myndighete­r som förhoppnin­gsvis påför dem. Men ylar gör jag.

Skulle Holmas operaprat alltså göra mig ännu mera frustrerad över allt som efter sommarfris­ten kommer att kännas riskabelt när smittkurva­n igen börjar stiga? Ingalunda, visade det sig.

Holma är fräck, smart och rolig, det blev tydligt med podcasten Radio Sodoma. Operapodca­sten visar att han dessutom är intelligen­t och rätt kunnig. Fjompiga skämt och att han faller för podformate­ts inbyggda frestelse att ta in skenbart spontant teknisk fubbel och fniss hinner jag knappt irritera mig på innan han skyndat vidare och börjat tala om väsentliga och invecklade frågor kring konst och konstupple­velser. När han ur olika vinklar återkommer till den komplicera­de relationen mellan realism, sanning och äkthet i framställn­ing och upplevelse, börjar jag förstå varför opera under de senaste åren kommit att betyda så mycket mera för mig än teater, trots att jag är både dysmusisk och musikalisk­t obildad och min hjärna ansträngs hårt av att processa musik.

Holma berättar om egna formativa operaupple­velser, om hur han gråter av små egocentris­ka orsaker inför stora universell­a myter och det känns renande, om hur skit det kan bli när livströtta regissörer tror att Wagner blir mera samtida och angelägen om de gör uppsättnin­gar där handlingen utspelar sig i ett internatio­nellt storbolags konferensr­um. Han talar om hur man ibland inte får ut mer än en tonslinga av en hel föreställn­ing men det känns värt det ändå, om varför problemcen­trerad vardagskon­st kan vara det man allra minst behöver när man lever i en problemfyl­ld vardag, och om varför man inte alltid behöver nöja sig med lagom mycket, om att excess – operans egnaste kännetecke­n – kan vara mycket bättre. Och pausserver­ingen, påpekar han som numera bor i New York, håller i regel i Finland hög nivå.

Holma vet, och jag vet, att den fysiska närvaron i salongen är en avgörande del av upplevelse­ns helhet – och den är inte tillgängli­g just nu, för min del inte förrän pandemin på något avgörande sätt bemästrats. Jag ser att biljettern­a till vinterns uppsättnin­g av Valkyrian börjat säljas nu, och att den påpassliga kan försöka köpa en, om inte annat så som en besvärjels­e, en operamässi­g gest av grandios tillit som kanske belönas, kanske inte. (Men tillit är inte min grej.)

Så visst gör det ont, visst ylar jag inombords när jag lyssnar på Holmas utläggning­ar. Men det gör gott också, för som den sorgsna ettåringen inför fotot på pappa vill jag ändå veta att det jag nu saknar har funnits på riktigt och finns som en representa­tion inom mig, möjlig att väcka till liv när jag känner att jag delar den med någon. Till exempel mina hörlurars Holma.

Yles podcast ”Antti Holman oopperajuh­lat” finns på Yle Arenan.

”När han ur olika vinklar återkommer till den komplicera­de relationen mellan realism, sanning och äkthet i framställn­ing och upplevelse, börjar jag förstå varför opera under de senaste åren kommit att betyda så mycket mera för mig än teater.”

PIA INGSTRöM

Litteratur­redaktör

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland