Hufvudstadsbladet

Rosmarin passar till det mesta

Inget doftar som rosmarin – sol, sommar, kryddigt och medelhav. Det är det bästa sättet att resa i sinnet. Satsa på en rosmarinso­mmar.

-

I tider när många av oss fått ställa in semesterre­san till soligare breddgrade­r får man trösta sig med vad som bjuds. Ett utmärkt ställe att uppsöka är därför örtagården, eller bara hyllan med färska örter i butiken. Dofter och smaker från sydligare länder har en förmåga att transporte­ra oss i tankarna. Det är bara att spänna gomseglet och hänga med på färden.

När man drar handen genom en rosmarinpl­anta och andas in dess dofter känns det som om man sitter på en vitkalkad stenmur i Kalabrien, alternativ­t en vinglig pall på Kreta, och väntar på att maten ska bli klar. Om du endast tänker investera i en färsk örtkruka rekommende­rar jag rosmarin. Med lite tur och kärlek kan den klara sig året om och du har en garanterad medelhavsb­oost till framtida kulinarisk­a äventyr.

Den där parfymerad­e, nästan lite tallbarrsa­ktiga doften och intensiva aromen kan lyfta de mest mediokra rätter till himmelska höjder. Få vällukter är så pass kraftfulla utan att riskera att bli alltför kvävande.

Sötbitter kryddighet

Aldrig ska jag väl glömma första gången jag fick nöjet att smaka nyfriterad­e snörtunna pommes frites smaksatta med drivor av hackad rosmarin. Mycket beroendefr­amkallande! Endast tack vare rosmarinen­s inneboende förmåga att förhöja helt vanlig potatis.

Men det är oerhört mycket som gifter sig väl med den lätt sötbittra kryddighet­en – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, äpplen, bär, getost, rabarber, oliver … det tar aldrig slut.

Till och med namnet är extremt vackert. Rosmarin betyder nämligen ”havets dagg”. Under medeltiden ansågs örten skydda mot onda makter och vara bra för minnet. De eteriska oljorna sägs också verka stimuleran­de för blodcirkul­ationen och skydda mot förkylning.

Vem vet, men gott är det hur som helst. Särskilt när vitlök och citron är med i matchen.

Rosmarincr­ostini med körsbär och getost

Husets högt älskade sommarfavo­rit som är perfekt att bjuda på som aptitretar­e till ett glas bubbel eller att servera som en liten förrätt.

Till 4 portioner, 20 minuter

1–2 msk rosmarin, finhackad + garnering cirka 10–15 körsbär olivolja 2 schalotten­lökar, finskurna 1 msk strösocker 1 msk balsamvinä­ger flingsalt 4–8 skivor ciabatta eller surdegsbrö­d 1 vitlökskly­fta, skuren på hälften 150 g mjuk getost, till exempel Chavroux 1 citron, skalet nymalen svartpeppa­r

Kärna ur körsbären. En olivurkärn­are eller virknål brukar underlätta, annars går det bra att använda handflatan – men var beredd på att det kan stänka lite.

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Tillsätt löken och låt den stekas mjuk utan att få färg. Tillsätt socker och låt det karamellis­eras lite. Häll sedan i körsbär, rosmarin, balsamvinä­ger och lite flingsalt. Låt det hela bli varmt och vänd runt som hastigast.

Grilla, rosta eller stek brödet. Gnid ytan på ena sidan med snittytan på vitlökskly­ftan. Bred sedan på generöst med getost. Riv över citronskal och strö över lite flingsalt. Fördela sedan körsbären ovanpå. Peppra generöst och garnera med extra rosmarinkv­istar.

Servera gärna till ett glas champagne eller mousserand­e vin.

Rostad rosmarinpo­tatis med ost

God sommarpota­tis som är gravt beroendefr­amkallande. Servera gärna exempelvis till grillade lammkotlet­ter.

❞ Den där parfymerad­e, nästan lite tallbarrsa­ktiga doften och intensiva aromen kan lyfta de mest mediokra rätter till himmelska höjder.

Till 4 portioner, 50 minuter

2–3 msk finhackad färsk rosmarin 1 kg färskpotat­is 3–4 vitlökskly­ftor, finhackade olivolja flingsalt nymalen svartpeppa­r cirka 1 1/2 dl riven ost, gärna lagrad

Koka potatisen nätt och jämnt klar. Häll över i en långpanna. Tryck till med baksidan på en slev så att de krossas lite grann men fortfarand­e håller ihop.

Strö över vitlök och rosmarin. Ringla över lite olivolja, salta och peppra och blanda runt. Sprid ut så att potatisen ligger så glest som möjligt. Fördela osten ovanpå.

Rosta i ugnen i 200 grader i cirka 30–40 minuter eller tills potatisen fått fin färg och ser knaprig ut. Rör eventuellt om någon gång under tiden.

Väldigt gott till allt grillat, men framför allt till lamm. Rosmarinkn­äcke med solrosfrön

Det är alltid kul att baka eget knäckebröd. Det här blir extra aromatiskt med smak av rosmarin.

Till cirka 20 kakor, 30 minuter + 2 timmar jäsning

cirka 3–4 msk grovhackad rosmarin / 1–2 msk torkad 50 g jäst 5 dl ljummet vatten (37 grader) 3–4 tsk salt 1 l grovt rågmjöl 5 dl vetemjöl 2 dl solrosfrön

Smula jästen i en stor bunke och lös upp den i det ljumma vattnet. Tillsätt salt, rågmjöl, vetemjöl, rosmarin och solrosfrön. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, det tar cirka 1–2 timmar.

Kavla först ut med vanlig brödkavel till en platta som är cirka 2–3 millimeter tjock. Ta sedan ut runda kakor med ett fat och kavla dem med kruskavel så att de får ett fint mönster. Garnera eventuellt med en extra rosmarinkv­ist som du trycker ner i kakans mitt.

Lägg kakorna på plåt klädd i bakplåtspa­pper och grädda i 250 grader i cirka 15 minuter beroende på hur mörka kanter du föredrar.

Gott med smör och ost.

MIA GAHNE/TT

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? ■
Det är mycket som passar förunderli­gt väl med rosmarin – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, äpplen …
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ■ Det är mycket som passar förunderli­gt väl med rosmarin – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, äpplen …
 ?? Foto: Janerik Henriksson/tt ?? Läcker liten aptitretar­e – rosmarindo­ftande crostini med körsbär och getost.
Foto: Janerik Henriksson/tt Läcker liten aptitretar­e – rosmarindo­ftande crostini med körsbär och getost.
 ?? Foto: Janerik Henriksson/tt ?? Skölj gärna grova rosmarinst­jälkar i hett vatten, då utvecklas smaken ännu mer.
Foto: Janerik Henriksson/tt Skölj gärna grova rosmarinst­jälkar i hett vatten, då utvecklas smaken ännu mer.
 ?? Foto: Janerik Henriksson/tt
Foto: Janerik Henriksson/tt ?? Smaksätt knäckebröd­et med rosmarin.
Foto: Janerik Henriksson/tt Foto: Janerik Henriksson/tt Smaksätt knäckebröd­et med rosmarin.
 ??  ?? Helt vanlig potatis får en riktig smakskjuts av rosmarin. Här är den rostad i ugnen med lagrad ost, rosmarin och vitlök.
Helt vanlig potatis får en riktig smakskjuts av rosmarin. Här är den rostad i ugnen med lagrad ost, rosmarin och vitlök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland