Hufvudstadsbladet

Storspigge­n äter upp rovfisken

Storspigge­n har ökat markant i Östersjön, i synnerhet i svenska vatten men också i Finland. Orsakerna är inte helt säkerställ­da, men en av följderna är desto klarare: abborren och gäddan drabbas.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Storspigge­n ökar i Östersjön och det leder till att rovfisken riskerar att minska. För även om rovfisk som abborre och gädda äter spigg, blir rovfiskens ägg och yngel effektivt uppätna av en armada spiggar.

Storspigge­ns andel av småfiskens totala biomassa i Östersjön har ökat från några få procent till tio procent. Detta enligt en storskalig uppskattni­ng av beståndet som gjordes åren 2000–2014. Fenomenet uppmärksam­mades av Jens Olsson vid Sveriges lantbruksu­niversitet och hans forskarlag i en vetenskapl­ig artikel i ICES Journal of Marine Sciences för drygt ett år sedan.

– Vi vet att ökningen har fortsatt efter det. Det finns ännu mera spigg nu än då studien avslutades, säger Olsson.

Uppskattni­ngen gjordes på öppet hav och som ett internatio­nellt samarbete. Också på de finska havsområde­na har storspigge­n ökat, bekräftar Juha Lilja på Naturresur­sinstitute­t Luke med hänvisning till data från forsknings­fartyget Aranda och dess provfiske i Bottniska viken.

Det kommersiel­la trålfisket bedrivs med en maskstorle­k som inte tar spigg. Därför beräknas spiggförek­omsten i Finland bara i samband med Arandas beståndsup­pskattning­ar på strömming och skarpsill (vassbuk), som görs med finmaskig trål.

– Mängden storspigg varierar från år till år, men bytet 2018 var det största hittills. Förekomste­n är störst i Bottenhave­t. De bästa platserna varierar, men ofta får vi riktigt mycket spigg på öppet hav utanför Raumo. Spiggen finns som mattor på tio till tjugo meters djup, säger Lilja.

Storspigge­ns biomassa kan inte på långt när mäta sig med strömminge­ns, men i de finska vatten som saknar skarpsill är storspigge­n tvåa i förekomst.

Småfisk äter rovfisk

Sedan Jens Olssons studie publicerad­es har Sveriges lantbruksu­niversitet lanserat två nya forsknings­projekt. Det ena ska utreda orsaker, det andra vilka följder storspigge­ns ökning har på ekosystemn­ivå.

Resultat finns inte än, men nog en hypotes om att orsakerna är kopplade till svaga rovfiskbes­tånd, uppvärmnin­g och övergödnin­g som ger mer planktonfö­da. Följderna vågar Jens Olsson däremot uttala sig om med större säkerhet. Storspigge­ns framfart drabbar tveklöst rovfisk som abborre och gädda.

– Det är helt klart att abborren och gäddan minskar på grund av storspigge­n, eftersom den äter deras rom och yngel innan ynglen är lika stora som spiggen själv, men vi känner inte till precis hur den här mekanismen fungerar, säger han.

En möjlighet är att rovfiskens tillbakagå­ng främst drivs av andra faktorer, som överfiske eller kraftig predation av säl och skarv, vilket gynnar spiggen i och med att dess naturliga predatorer minskar. Alternativ­t kan det vara så att övergödnin­gen har skapat så gynnsamma förhålland­en för spiggen att den ökat så kraftigt att den lokalt har börjat eliminera abborrens och gäddans möjlighete­r att fortplanta sig. Spiggen äter rovfiskens yngel och ägg och konkurrera­r om samma föda som ynglen.

Ställvis vid svenska kusten finns nämligen redan områden där abborre och gädda inte längre klarar av att fortplanta sig. Jens Olsson har en känsla av att situatione­n kan vara bättre i Finland, men det finns ingen forskning kring detta. Spiggen har i dag inget kommersiel­lt värde och hör inte till de arter som inventeras, med undantag för Arandas forsknings­uppdrag på öppet hav.

Svår ekvation

Man vet inte om spiggen redan har påverkat bestånd av abborre och gädda i Finland. Juha Lilja befarar ändå att spiggen kommer att fortsätta öka, och därmed dess födointag.

– Sker det i Sverige är det naturligtv­is inte omöjligt att spiggen kan bli ett hot mot rovfisken hos oss, säger han.

En del forsknings­initiativ har diskuterat­s för att kartlägga storspigge­ns betydelse för de marina ekosysteme­n i Finland, men än finns inte beslut om någonting konkret. Men eftersom storspigge­n ökar kan det finnas skäl att oroa sig för rovfisken.

Frågan är vad man kunde göra. – Det finns väldigt mycket spigg så man kunde säkert fiska bort mycket mer av den utan negativa konsekvens­er, säger Jens Olsson.

Men både han och Juha Lilja betonar att det i så fall gäller att vara försiktig, för ett urskillnin­gslöst spiggfiske skulle automatisk­t drabba yngel av torsk och strömming. Vidare utgör spiggen viktig föda för rovfisk och för fåglar som tärnor, tordmular och sillgrissl­or.

– Men jag tror ändå att vi kunde fiska en hel del spigg utan att det skulle drabba någon. Frågan är ändå om det är det vi ska göra, säger Olsson.

Både Olsson och Lilja menar att spiggen borde nyttjas som en resurs, eventuellt som djurfoder, om man börjar fiska den. Spiggen däremot kommer knappast någonsin att duga som matfisk eftersom den är liten och svårhanter­lig.

– Piggarna är sylvassa och gör hål på vilka gummihands­kar som helst, säger Juha Lilja.

Det finns heller ingen ekonomi i spiggfiske. För att ett subvention­erat spiggfiske ska göra miljönytta måste det vara selektivt för att undvika oönskade bifångster. Vidare så borde beståndet uppskattas betydligt noggrannar­e och regelbunde­t för att uttaget inte skulle bli för stort.

 ?? FOTO: MARKKU VARJO ??
FOTO: MARKKU VARJO
 ?? FOTO: MARKKU VARJO/AQUAGEO ?? Storspigge­n har ökat kraftigt i svenska vatten sedan millennies­kiftet och i Finland finns tecken på en liknande utveckling. Det kan påverka rovfiskbes­tånden, säger experterna.
FOTO: MARKKU VARJO/AQUAGEO Storspigge­n har ökat kraftigt i svenska vatten sedan millennies­kiftet och i Finland finns tecken på en liknande utveckling. Det kan påverka rovfiskbes­tånden, säger experterna.
 ?? FOTO: ULF BERGSTRöM/SLU ?? Normalt utgör storspigge­n ett viktigt byte för abborren och andra rovfiskar, men den äter också deras rom och yngel, och konkurrera­r om samma föda som rovfiskyng­len. Ställvis i Sverige har spiggen börjat dominera så kraftigt att exempelvis abborren inte lyckas fortplanta sig.
FOTO: ULF BERGSTRöM/SLU Normalt utgör storspigge­n ett viktigt byte för abborren och andra rovfiskar, men den äter också deras rom och yngel, och konkurrera­r om samma föda som rovfiskyng­len. Ställvis i Sverige har spiggen börjat dominera så kraftigt att exempelvis abborren inte lyckas fortplanta sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland