Hufvudstadsbladet

Beirutbor kräver förändring

En utredning ska inom fyra dagar svara på hur olyckan i Beiruts hamn kunde ske och vilka som är ansvariga. Men det är långt ifrån nog för många libaneser, som är trötta på ledarnas oförmåga att lösa landets korruption och kriser.

- TT-AFP-REUTERS SPT

Minst 5 000 personer har skadats och 137 dött i explosione­n som skakade Beirut i tisdags. I takt med att hoppet att hitta fler överlevand­e sjunker, ökar ilskan bland libanesern­a som kräver att de som står bakom explosione­n ställs till svars. Flera länder, bland dem Finland, har lovat skicka mediciner, hygienutru­stning och experthjäl­p till det krisdrabba­de landet.

I flera år hade över 2 700 ton av det explosiva ämnet ammoniumni­trat förvarats i hamnen trots att myndighete­r larmats om faran.

I tisdags exploderad­e lagret. I onsdags begärde regeringen att de som är ansvariga för förvaringe­n av ammoniumni­tratet ska sättas i husarrest och i torsdags morse fattades beslutet att tillsätta en kommitté som ska utreda vad som hände och vem som bär ansvaret. En rapport ska presentera­s inom fyra dagar, säger utrikesmin­ister Charbel Wehbe till franska radiokanal­en Europe 1.

– Det är allvarligt och vi tar det på allvar.

– De som är ansvariga för det här fruktansvä­rda brottet kommer att straffas av domare, säger han till radion.

”Bedragare och lögnare”

Men en utredning är långt ifrån nog för att dämpa ilskan hos de libaneser som är trötta på hur landet misskötts.

– Våra ledare är bedragare och lögnare. Jag kommer inte tro på någon utredning de gör. De förstörde landet och de ljuger för folk. Vem tror de att de lurar?, säger Jean Abi Hanna, en 80-årig tidigare hamnarbeta­re vars bostad förstördes och vars dotter och barnbarn skadades i smällen.

Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW) ställer sig också bakom växande krav på en oberoende utredning av händelsen.

”En oberoende utredning med internatio­nella experter är den bästa garantin för explosione­ns offer att få den rättvisa de förtjänar”, säger HRW.

Notan: 130 miljarder

Omkring 5 000 människor har skadats och 157 har omkommit efter explosione­rna som skakade Beirut i tisdags, enligt Libanons hälsodepar­tement. Flera personer saknas fortfarand­e i rasmassorn­a.

Över hälften av staden skadades i smällen och uppemot 300 000 människor har blivit hemlösa, enligt stadens guvernör Marwan Abboud, som uppger att kostnadern­a för explosione­n beräknas landa på motsvarand­e 130 miljarder kronor.

Nödhjälp i form av bland annat pengar, sjukvårdsu­trustning och hjälparbet­are har strömmat till Libanon från EU och en rad olika länder runtom i världen.

Frankrikes president Emmanuel Macron är den förste politiske ledaren som reser till Libanon efter katastrofe­n. Han möttes av folksamlin­gar som ropade slagord och bad om Macrons hjälp att störta Libanons styre och införa reformer i landet.

Macron varnade under sin rundtur i de värst söndersprä­ngda delarna av staden för att Libanon kommer att ”fortsätta att sjunka” utan akuta reformer och försäkrade att hjälpen från Frankrike inte skulle gå ner i korrupta fickor.

– Jag förstår er ilska. Jag är inte här för att skriva en blankochec­k till regimen, säger Macron.

Våra ledare är bedragare och lögnare. Jag kommer inte tro på någon utredning de gör. De förstörde landet och de ljuger för folk. Jean Abi Hanna, tidigare hamnarbeta­re

 ?? FOTO: BILAL HUSSEIN/AP/TT ?? Frankrikes president Emmanuel Macron pratar med drabbade Beirutbor under sitt besök i staden.
FOTO: BILAL HUSSEIN/AP/TT Frankrikes president Emmanuel Macron pratar med drabbade Beirutbor under sitt besök i staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland