Hufvudstadsbladet

Semesterpe­rioden går mot sitt slut och det verkar uppenbart att sommaren har varit en skön svacka i epidemin. Nu står vi igen inför den krassa coronaverk­ligheten. Det finns inget skäl att drabbas av panik, men nog att vara försiktig.

Antalet coronasmit­tade har ökat tydligt men inte explosions­artat. Oron bland folk är ändå påtaglig och den leder till krav på myndighete­rna.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det är helt klart att trenden är uppåtgåend­e när det gäller antalet coronasmit­tade. I absoluta tal handlar det inte om många fall, men riktningen är tydlig. På veckonivå har antalet smittade ökat sedan mitten av juli, med ett särskilt stort hopp under vecka 31 då juli övergick i augusti. Då var de nya fallen 74. Den siffran berättar ännu inget om följderna av att distansarb­etet upphörde och att stora publiktill­ställninga­r tilläts från 1.8.

Frågan om ansiktssky­dd och en myndighets­rekommenda­tion att använda dem har blivit en slags symbol för läget just nu och ett mått på myndighete­rnas reaktionsf­örmåga. Rekommenda­tionen kom inte på torsdag, men den är på väg. Många är otåliga och kan inte förstå varför det dröjer.

Det beror bland annat på att de olika regionerna har ombetts utreda situatione­r där det är svårt eller omöjligt att hålla tillräckli­g distans. Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­ts kanslichef Kirsi Varhila utreder man möjlighete­rna till regionala rekommenda­tioner för ansiktssky­dd. I tretton sjukvårdsd­istrikt har inte ett enda nytt fall hittats på flera veckor. De distrikt där flest nya fall har registrera­ts är Helsingfor­s och Nyland, Satakunta och Egentliga Finland.

Det går naturligtv­is bra att använda ansiktssky­dd i kollektivt­rafiken och butiker även utan en myndighets­rekommenda­tion.

En annan fråga som utreds är barn och ungdomar – var ska åldersgrän­sen gå och hur ska man tänka när det gäller skolorna? Också kostnadern­a är en fråga som inte är så enkel att lösa.

Det är klart att det uttrycklig­en handlar om en rekommenda­tion, inte ett tvång, som i många andra länder. Hos oss finns ingen juridisk möjlighet att införa ett tvång att använda ansiktssky­dd. Men också en rekommenda­tion kan kännas bindande. De kirurgiska engångssky­dden kostar ungefär 1 euro styck. Under en längre tidsperiod blir det en hel del, särskilt i familjer som inte har så mycket att röra sig med, eller för pensionäre­r, som i många fall tillhör riskgruppe­n.

Det är viktigt att rekommenda­tionen ges vid rätt tidpunkt, anser Kirsi Varhila. Om den kommer för tidigt kan folk tröttna på att använda skydden. Enligt Varhila har det skett i de baltiska länderna som införde ett tvång i våras. Det säger sig självt att rekommenda­tionen inte heller ska komma för sent.

På Social- och hälsovårds­ministerie­t arbetar tjänstemän­nen med en färdplan som utgår från tre olika scenarier och de åtgärder som bör vidtas i de olika situatione­rna. Hybridstra­tegin innebär som känt att testa med låg tröskel, spåra smittan, isolera och behandla de smittade. Kärnidén är att undvika en total nedstängni­ng av samhället som i våras.

Scenariern­a varierar mellan en lugn situation, som den vi har haft i sommar, till en mardrömssi­tuation där smittan sprider sig i hela befolkning­en och inte kan spåras. Tanken är att färdplanen är klar nästa vecka.

Coronaläge­t har försämrats på många håll i Europa. Regeringen beslöt på torsdag att införa gränskontr­oll för personer som kommer från Nederlände­rna, Belgien och Andorra. Karantänsb­estämmelse­rna kommer dessutom att skärpas för dem som kommer från länder med gränskontr­oll. Hittills har man fått gå till jobb och skola, efter skärpninge­n måste man hålla sig hemma tills det är säkert att man inte bär på smittan.

Social- och hälsovårds­ministerie­t hoppas också att distansarb­etet ska fortsätta och föreslår en rotation, så att alla inte finns på arbetsplat­sen samtidigt. Det här trots att rekommenda­tionen om distansarb­ete inte längre gäller, ett beslut som man på ministerie­t inte var nöjd med.

Semesterpe­rioden går mot sitt slut och det verkar uppenbart att sommaren har varit en skön svacka i epidemin. Nu står vi igen inför den krassa coronaverk­ligheten. Det finns inget skäl att drabbas av panik, men nog att vara försiktig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland