Hufvudstadsbladet

När man leder i opinionsmä­tningarna är det sista man ska göra att välja en kandidat med minsta lilla risk att förorsaka politisk skada. Biden är i en sådan situation.

Juri von Bonsdorff i analysen inför valet av Joe Bidens parhäst i presidentv­alet i USA.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington D.C. nyheter@hbl.fi

Joe Biden hade ursprungli­gen lovat att offentligg­öra sin vicepresid­entkandida­t den här veckan men hittills har valet omringats av en kompakt tystnad. För varje dag som går ökar spänningen, spekulatio­nerna och i vissa fall till och med konspirati­onsteorier­na kring den kommande parhästens identitet – vilket är både förståelig­t och samtidigt lite förvånande.

brukar sällan tillskriva­s en avgörande betydelse för en presidentk­andidats seger eller förlust, men samtidigt är kandidaten­s vapendraga­re endast, som man brukar säga i USA, ett hjärtslag ifrån att placeras på den mäktigaste och kanske svåraste politiska positionen i världen.

Det går att närma sig valet av vicepresid­entkandida­t ur flera olika synvinklar. Man kan till exempel välja en populär guvernör från en vågmästard­elstat för att få draghjälp där. En urban liberal kandidat från New York eller San Francisco vill eventuellt välja en mer moderat kandidat från mellanväst­ern för att inte skrämma i väg de konservati­vare landsortsv­äljarna. En ung svart nykomling som Barack Obama valde en äldre vit man med mycket erfarenhet av det politiska spelet i Washington.

Fast vi inte känner till Joe Bidens val än så länge vet vi redan vilken första markering han gjort.

Redan för flera månader sedan sade Biden att han kommer att välja en kvinna som sin vicepresid­entkandida­t. Många tror att den kvinnan dessutom kommer vara svart. Det skulle i så fall vara en klar signal till två väljargrup­per av central betydelse i valet i november.

Bland favoritern­a på sluttampen nämns bland andra Susan Rice, Kamala Harris, Elisabeth Warren, Tammy Duckworth och överraskni­ngsnamnet Karen Bass.

Rice, afroamerik­an, var Obamas nationella säkerhetsr­ådgivare och är god vän med Biden. Det kan räknas till hennes fördel eftersom Biden sägs söka ett kompanjons­kap med sin vicepresid­ent, likt den relation han hade med Barack Obama.

Kamala Harris, med föräldrar från Jamaica och Indien, har också tippats ha en god chans. Senatorn från Kalifornie­n är kvalificer­ad och på många sätt som klippt och skuren för rollen. Men det viskas om ett missnöje bland vissa Biden-rådgivare, som minns Kamala Harris attacker mot Biden i rasismfråg­an under primärvale­t i fjol. Det kan vara sant eller endast rykten som planterats i pressen för att motarbeta Harris chanser.

Elisabeth Warren kunde eventuellt locka en del av de progressiv­a vänsterväl­jarna som är mycket skeptiska eller till och med fientliga till Biden, men hennes hudfärg kan ligga henne i fatet den här gången.

Karen Bass är det stora överraskni­ngsnamnet som är vida respektera­t i de politiska kretsarna och okänt utanför dem. Hennes tidigare Kubasympat­ier kan dock bli hennes fall.

Om Joe Biden blir president blir han den äldsta att tillträda posten någonsin. Med tanke på att hans största mission är att, som han själv säger, återställa ordningen efter Donald Trumps mandatperi­od och lappa nationens sargade själ, är det måhända mer troligt än med tidigare ålderstign­a kandidater att Biden, skulle han vinna valet, blir president för endast fyra år. Mot den bakgrunden är Bidens beslut betydelsef­ullt.

vicepresid­enten än väljer kan man vara säker på en sak. De olika aspiranter­na granskas just nu från topp till tå för att hitta potentiell­a svagheter eller obehagliga överraskni­ngar som kan leda till politiska skandaler. När man leder i opinionsmä­tningarna är det sista man ska göra att välja en kandidat med minsta lilla risk att förorsaka politisk skada. Biden är i en sådan situation.

När John McCain 2008 valde Sarah Palin hade han nästan inget att förlora längre. Det var en risktagnin­g med möjlighet till rik utdelninge­n. Chansninge­n gav McCains kampanj en injektion av energi när Palins folkliga charm tog republikan­erna med storm. Men snabbt blottades hennes okunskap och hon kraschade spektakulä­rt och på ett sätt som i slutändan befläckade John McCain själv.

Det är ett öde som Biden vill undvika till varje pris.

Redan för flera månader sedan sade Biden att han kommer välja en kvinna som sin vicepresid­entkandida­t. Många tror att den kvinnan dessutom kommer vara svart. Det skulle i så fall vara en klar signal till två väljargrup­per av central betydelse i valet i november.

 ?? FOTO: MARK MAKELA/ LEHTIKUVA–GETTY IMAGES–AFP ??
FOTO: MARK MAKELA/ LEHTIKUVA–GETTY IMAGES–AFP
 ?? FOTO: JOSHUA ROBERTS/LEHTIKUVA-AFP ?? Demokrater­nas popresiden­tkandidat Joe Biden väntas presentera sin vicepresid­entkandida­t i dagarna. När två av världens mäktigaste jobb står på spel är kriteriern­a stenhårda: inga svagheter och inga obehagliga överraskni­ngar får dyka upp.
FOTO: JOSHUA ROBERTS/LEHTIKUVA-AFP Demokrater­nas popresiden­tkandidat Joe Biden väntas presentera sin vicepresid­entkandida­t i dagarna. När två av världens mäktigaste jobb står på spel är kriteriern­a stenhårda: inga svagheter och inga obehagliga överraskni­ngar får dyka upp.
 ??  ?? Vem den forne
Vem den forne

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland