Hufvudstadsbladet

Präster kan få välja att viga samkönade par

- ARI SUNDBERG/SPT

Den evangelisk-lutherska kyrkans biskopar når inte samförstån­d i frågan om kyrklig vigsel av samkönade par.

Biskopen i Borgå stift, Bo-Göran Åstrand sticker inte under stol med att det råder skilda meningar bland kyrkans biskopar i frågan om kyrklig vigsel av samkönade par.

– Det har varit svårt att hitta en samsyn och det erkänner vi, säger Åstrand efter att biskopsmöt­et på torsdagen försökte finna en gemensam linje.

Det var kyrkomötet 2018 som bad biskopsmöt­et att utreda alternativ för en lösning på den rådande oenigheten om äktenskaps­synen. På torsdagen presentera­de biskopsmöt­et sitt svar till kyrkomötet.

– Behandling­en vid biskopsmöt­et har dragit ut på tiden eftersom man väntat på att nya biskopar ska tillträda vid de stift där ett byte var aktuellt, säger Åstrand.

När mötet nu kom till skott kunde man konstatera att man inte kan nå enighet om samkönade par ska kunna få en kyrklig vigsel eller inte.

– Jag tycker det är bra att vi kan erkänna att vi inte har en samsyn. Det finns många synvinklar i den här frågan, det gäller för oss i kyrkan att klara av att leva med olika åsikter och föra en respektful­l diskussion.

Biskopsmöt­et kunde ändå enas på en punkt.

– Man kunde tänka sig en modell där kyrkan behåller sin traditione­lla syn på äktenskape­t, men där en enskild präst själv kunde välja att viga ett samkönat par.

Denna punkt kommer nu kyrkomötet att få ta ställning till nästa vecka.

Åstrand säger att det är en modell som alla inte kan omfatta men att det ändå är en lösning som kyrkan kunde leva med. Det är upp till kyrkomötet att ta ställning till förslaget.

Man vet i dag mer om människans sexualitet än vad man vetat tidigare. För att vara trovärdig i sitt budskap behöver kyrkan finna en lösning där det traditione­lla kan möta dagens samhälle, säger Åstrand.

– Det gäller att hitta de skärningsp­unkter där det tidlösa kan möta samtiden, där det finns utrymme för kyrkan att bekräfta en utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland