Hufvudstadsbladet

”Statsmakte­n har ansvar för att medborgarn­a förses med munskydd”

Huvudstads­kommunerna väntar otåligt på att Institutet för hälsa och välförd, THL, ska komma med sin rekommenda­tion om munskydd. Rekommenda­tionen får otaliga praktiska följder för städerna.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

På inbjudan av Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori samlades stadsdirek­törerna för Helsingfor­s, Esbo och Vanda tillsamman­s med vd:arna för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt och Helsingfor­sregionens trafik för att dryfta munskydden.

– Antalet smittade har ökat sedan början av juli. Nya fall har uppdagats i alla åldersgrup­per på olika håll i huvudstads­regionen, säger direktörer­na i ett gemensamt utlåtande där de vädjar till staten att kvickt ge sin rekommenda­tion i frågan.

– Vi är bekymrade över hur epidemin utvecklas. Det är viktigt att vi på ett tillräckli­gt tidigt stadium utnyttjar olika metoder för att undvika drastiska åtgärder som skulle drabba det normala livet och näringsliv­et, är Vapaavuori­s hälsning efter mötet.

En officiell rekommenda­tion om munskydd föranleder en rad praktiska frågeställ­ningar för kommunerna och därför efterlyser ledningen för huvudstads­regionens städer, sjukvårdsd­istriktet och Helsingfor­sregionens trafik en tät dialog med statsmakte­n.

Stadsdirek­törerna i de tre stora huvudstads­kommunerna har enats om att kommunerna kommer att följa samma principer när det gäller munskydden. Direktiven för när och var man ska använda munskydd kommer inte att skilja sig då bussen eller tåget passerar gränsen mellan Helsingfor­s och Vanda eller Esbo.

– Vi är bestämt av den uppfattnin­gen att munskydd behövs i huvudstads­regionen då epidemin förvärras. Men vi har valt att ännu inte ge någon rekommenda­tion, utan vi inväntar den nationella rekommenda­tionen, säger Vapaavuori.

Helsingfor­sborgmästa­ren är noga med att påpeka att staten då den ger en rekommenda­tion om munskydden, beaktar sitt samhälleli­ga ansvar att se till att det produceras masker och att medborgarn­a förses med masker.

Vapaavuori bekräftade även att staden kommer att grunda två nya provtagnin­gsplatser, en i Västra hamnen och en i centrum av Helsingfor­s.

 ?? FOTO: EMMI
KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Stadsdirek­törerna i huvudstads­regionen
■ har bestämt att följa samma principer om när och var munskydd ska användas. Innan städerna ger sina rekommenda­tioner inväntar de den nationella rekommenda­tionen i frågan. På bilden Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Stadsdirek­törerna i huvudstads­regionen ■ har bestämt att följa samma principer om när och var munskydd ska användas. Innan städerna ger sina rekommenda­tioner inväntar de den nationella rekommenda­tionen i frågan. På bilden Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland