Hufvudstadsbladet

Annika Saarikko är tillbaka som minister

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Det är med tacksamhet och glädje Annika Saarikko följt med regeringen­s arbete under sitt år som familjeled­ig. Nu då hon är tillbaka som forsknings- och vetenskaps­minister säger hon att begränsnin­garna för evenemang och sammankoms­ter genast ses över igen om coronaläge­t så kräver.

Efter ett års familjeled­ighet återvände Annika Saarikko (C) på torsdagen till sin post som landets forsknings- och kulturmini­ster. Saarikko säger sig vara glad att vara tillbaka, men konstatera­r samtidigt att coronakris­en har satt djupa spår på hennes ansvarsomr­åde. Gapet som uppstått på grund av Veikkaus minskade inkomster uppgår nu till 140 miljoner euro för utbildning­s- och kulturmini­steriets förmånstag­ares del.

Under Saarikkos familjeled­ighet ansvarade Hanna Kosonen (C) för ministerpo­sten. Saarikko tackade under sin första presskonfe­rens som återutnämn­d minister Kosonen för det jobb hon gjort under året. Dessutom ville Saarikko rikta ett stort tack till regeringen och finländarn­a för att Finland klarade coronavåre­n så bra som landet gjorde.

– Den verklighet i vilken jag lämnade posten för omkring ett år sedan var en helt annan verklighet än den vi lever i i dag.

Tacksam för satsningar på barn och unga

Ett av de områden Saarikko specifikt valde att lyfta upp då hon talade om coronavåre­n var ungas välbefinna­nde.

Saarikko tackade Kosonen för jobbet hon gjort för att barn och unga ska ha möjlighet till hobbyverks­amhet även under coronakris­en. Hon poängterad­e också att det i regeringsp­rogrammet står inskrivet att varje barn ska ha möjlighet att delta i hobbyverks­amhet oberoende av hens bakgrund.

– Jag vill själv nu också se till att staten stödjer unga i deras utbildning och i att komma in i arbetslive­t. Det är viktigt att det för unga finns tjänster som är enkla att hitta, att det finns utbildning­splatser och att det finns handlednin­g.

– Jag har med stor glädje följt

Om en andra våg kommer så klarar vi den också. I det här skedet är det ändå lönt att konstatera att läget är känsligt, och alla evenemang och sysslor bör ses över noggrant. Annikka Saarikko forsknings- och kulturmini­ster

med vilken stor roll barn och ungas välbefinna­nde har fått i regeringen­s arbete.

Ett annat område Saarikko specifikt lyfte upp gällande coronavåre­n var de beslut som fattats beträffand­e landets högskolor. Det snabba och välfungera­nde samarbetet mellan beslutsfat­tare och högskolorn­a har lett till exempelvis att ett märkbart ökat antal studieplat­ser nu väntar landets ungdomar.

Saarikko konstatera­de också att nya situatione­r och tidspress kan leda till att fel begås.

– En sak som diskuterat­s är inträdespr­oven. Beslut om dem fattades med hälsan och säkerheten i första rum. Proven genomförde­s under undantagsa­rrangemang och både omedvetenh­et och rentav direkta fel förekom, sade Saarikko.

– Jag ser det som viktigt att dessa noggrant gås igenom, såsom riksdagens justitieom­budsman nu gör. Det är högskolorn­as självständ­iga lösningar, men i de ungas liv är det väldigt svåra och allvarliga fel. Systemet för inträdespr­oven har inte tidigare heller bemötts med enbart hurrarop.

Evenemangs­begränsnin­gar bör ses över igen

Att coronaepid­emin ännu inte är förbi är ett faktum.

– Om en andra våg kommer så klarar vi den också. I det här skedet är det ändå lönt att konstatera att läget är känsligt, och alla evenemang och sysslor bör ses över noggrant.

Saarikko sade att mycket nu hänger på evenemangs­arrangörer och på gemene finländare­s beteende.

– Det hänger på oss själva i vilken mån det kommer att vara möjligt att delta i och arrangera evenemang under den kommande tiden.

Hon betonade vikten av de välkända orden: säkerhetsa­vstånd och handhygien.

Begränsnin­garna beträffand­e evenemange­n var de sista begränsnin­garna som slopades, och enligt Saarikko kan dessa begränsnin­gar då logiskt bli de första som återinförs.

– Min utgångspun­kt är att hälsan och säkerheten ska komma i första hand, även om de eventuella besluten skulle göra stor skada för mitt område.

 ??  ?? Forsknings- och kulturmini­ster Annika Saarikko (C) säger att coronabegr­änsningar för evenemang behöver ses över igen.
■
Forsknings- och kulturmini­ster Annika Saarikko (C) säger att coronabegr­änsningar för evenemang behöver ses över igen. ■
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
FOTO: VESA MOILANEN ?? Saarikko tackade Hanna Kosonen, som ansvarade för ministerpo­sten under
■ Saarikkos ledighet, för det arbete hon gjort.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA FOTO: VESA MOILANEN Saarikko tackade Hanna Kosonen, som ansvarade för ministerpo­sten under ■ Saarikkos ledighet, för det arbete hon gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland