Hufvudstadsbladet

Algläget i haven normalt för tidpunkten

- SPT

Algläget i haven kan förändras om det ostadiga vädret upphör, men för tillfället är algläget typiskt för tidpunkten.

Finlands miljöcentr­als riksomfatt­ande algrapport visar att algläget i havsområde­na är typisk för tidpunkten. Under den senaste veckan har observatio­ner gjorts i synnerhet i sydvästra skärgården, vid Bottenhave­ts och Kvarkens kuster och i huvudstads­regionen.

Under början av veckan gjordes observatio­ner från totalt 100 platser. Vid 75 av dessa fanns inga cyanobakte­rier, även kallade blågrönalg­er. Vid 22 platser fanns det en aning cyanobakte­rier, och vid 3 platser fanns det rikligt.

I många regioner har det ostadiga vädret förhindrat ansamlinge­n av cyanobakte­rier i ytvattnet, men läget kan ändras om vinden mojnar.

I Bottenvike­n, Bottenhave­t och Finska viken är vattnets yttemperat­ur mellan 15 och 18 grader och i Skärgårdsh­avet mellan 16 och 19 grader.

Precis som de föregående veckorna har mindre mängder cyanobakte­rier än vanligt observerat­s i sjöarna. Algläget är typiskt för tidpunkten endast i insjöarna i Södra Österbotte­n, Norra Savolax och Södra Savolax.

En aning cyanobakte­rier upptäcktes vid 28 platser, och rikligt med cyanobakte­rier upptäcktes vid 4 platser. Utöver de officiella observatio­nerna gjordes 40 övriga observatio­ner vid insjöar. Av dessa innehöll under hälften cyanobakte­rier.

 ?? FOTO: JOHANNES NYSTéN/SPT ?? Algläget i haven är normalt för tidpunkten och algläget i sjöarna är något mindre än normalt.
FOTO: JOHANNES NYSTéN/SPT Algläget i haven är normalt för tidpunkten och algläget i sjöarna är något mindre än normalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland