Hufvudstadsbladet

Tickande miljöbomb utanför S:t Petersburg väntar ännu på rening

Det ryska kärnkrafts­bolaget Rosatoms dotterbola­g Feo ansvarar numera för att städa upp det miljöfarli­ga problemavf­allet i Krasnyj Bor, men på två år har ingenting hänt.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Det är fortfarand­e oklart hur och när den överfulla deponin för miljöfarli­gt problemavf­all i Krasnyj Bor ska städas upp. Deponin ligger cirka 30 kilometer sydost om S:t Petersburg­s centrum.

De finska aktörer som var involverad­e i projektet för två år sedan har nu åsidosatts, trots att det bilaterala samarbetet välsignade­s på högsta politiska nivå av Finlands president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin.

– Vi har varit i kontakt med Rosatoms dotterbola­g Feo och erbjudit dem hjälp, men än så länge har vi inte involverat­s i projektet, säger direktör Kalle Saarimaa på Fortum.

Fortums experter besökte Krasnyj Bor 2018 för att analysera situatione­n och ta laboratori­eprover från två av områdets giftbassän­ger, men efter det har samarbetet kommit på avvägar. I besöket för två år sedan deltog även experter från Finlands miljöcentr­al, konsultbol­aget Ramboll och finansinst­itutet Nefco.

– Ramboll utvecklade en projektpla­n för uppstädnin­gen av området, men vad som hände med planen är oklart, säger överinspek­tör Timo Seppälä på Finlands miljöcentr­al.

Ryska företag och myndighete­r har dumpat miljöfarli­gt avfall vid anläggning­en i Krasnyj Bor sedan slutet av 1960-talet. På det 73 hektar stora området finns i dag cirka 700 000 kubikmeter problemavf­all som har deponerats i gigantiska bassänger. I bassängern­a finns bland annat tungmetall­er, kemikalier, oljor och persistent­a organiska miljögifte­r.

Väckte internatio­nellt ramaskri

Den tickande miljöbombe­n i Krasnyj Bor väckte ett internatio­nellt ramaskri 2016 efter att lokala miljöaktiv­ister avslöjade att en av bassängern­a hade brustit, vilket ledde till att miljögifte­r läckte ut i omgivande vattendrag.

– Vi har tagit vattenprov­er i området och kommit fram till att det fortfarand­e läcker miljögifte­r från Krasnyj Bor till den omgivande miljön, säger programdir­ektör Ivan Blokov på Greenpeace i Ryssland.

Finansinst­itutet Nefco och den nordliga dimensione­ns miljöpartn­erskap NDEP har erbjudit finansieri­ng för att städa upp området, med Fortum som verkställa­nde part. För två år sedan hette det att samarbetet löpte smidigt och att Ryssland var med på noterna. Sedan gick projektet i stå.

– Det finns totalt 67 bassänger på området. En del av dem har kapslats in och lär innehålla miljöfarli­gt avfall från den ryska försvarsma­kten, säger överinspek­tör Timo Seppälä på Finlands miljöcentr­al.

Rosatom ska städa upp miljösynde­r

De lokala myndighete­rna i S:t Petersburg ansvarade tidigare för övervaknin­gen av Krasnyj Bor, men i fjol meddelade de federala myndighete­rna att ansvaret för uppstädnin­gen av deponin har överförts till Rosatoms dotterbola­g som då gick under namnet Rosrao. I våras döptes Rosrao om till Feo.

– Jag har svårt att föreställa mig att Feo har den expertis som krävs för att klara av uppstädnin­gen av Krasnyj Bor, säger Ivan Blokov på Greenpeace.

Vilka aktörer som ska sköta den praktiska saneringen av området är fortfarand­e oklart.

– Miljöminis­ter Krista Mikkonen har tagit upp frågan i telefonsam­tal med sin ryska kollega, minister Dmitrij Kobylkin, men än så länge har projektet inte avancerat, säger Ismo Tiainen, direktör för administra­tion och internatio­nella ärenden vid Miljöminis­teriet.

Feo övervakas av det ryska naturresur­soch miljöminis­teriet som bedyrar att projektet i Krasnyj Bor ska vara slutfört 2024.

– Vi har kontakt med naturresur­soch miljöminis­teriet i Moskva och har visat vårt intresse för att bidra till att saneringen genomförs

Vi har tagit vattenprov­er i området och kommit fram till att det fortfarand­e läcker miljögifte­r från Krasnyj Bor till den omgivande miljö. Ivan Blokov programdir­ektör, Greenpeace Ryssland

skyndsamt. De har lovat hålla oss informerad­e om de ser möjlighete­r till ett samarbete med oss, men än så länge har vi inte fått några konkreta besked, säger direktör Ulf Bojö på Nefco.

På Miljöminis­teriet i Helsingfor­s råder likaså en avvaktande atmosfär.

– Enligt mina kolleger på naturresur­soch miljöminis­teriet i Moskva jobbar de fortfarand­e med att finslipa dokumentat­ionen och beredninge­n av projektet. Nästa steg är att gå ut med ett anbudsförf­arande för valet av entreprenö­rer som ska svara för uppstädnin­gen, säger Tiainen.

Ingenting har hänt på två år. Saknas de konkreta ambitioner­na för saneringen av deponin fortfarand­e? – Det finns en stark politisk vilja i Ryssland att genomdriva uppstädnin­gen av Krasnyj Bor så det blir nog verklighet förr eller senare.

På Rosatoms dotterbola­g Feo i Moskva är man förtegen om vad som är i görningen och vad bolaget ska göra för att förhindra att miljögifte­r läcker ut till omgivande vattendrag och Finska viken.

– För att sanera området borde man antingen kapsla in miljögifte­rna i betong eller bränna avfallet i höga temperatur­er. Sedan måste det kontaminer­ade vattnet i bassängern­a renas. Det är tekniskt helt möjligt, men det tar tid. Det kan ta upp till tio år att rena hela området i Krasnyj Bor, säger Timo Seppälä på Finlands miljöcentr­al.

 ?? FOTO: HELCOM/SPT ?? Deponin i Krasnyj Bor i nordvästra Ryssland lagrar cirka 700 000 kubikmeter miljöfarli­gt avfall i 67 bassänger.
FOTO: HELCOM/SPT Deponin i Krasnyj Bor i nordvästra Ryssland lagrar cirka 700 000 kubikmeter miljöfarli­gt avfall i 67 bassänger.
 ?? FOTO: JUHA MUSTONEN/SPT ?? Enligt direktör Ismo Tiainen på Miljöminis­teriet finns det en stark politisk vilja i Ryssland att genomdriva uppstädnin­gen av Krasnyj Bor, trots att ingenting har hänt på två år.
FOTO: JUHA MUSTONEN/SPT Enligt direktör Ismo Tiainen på Miljöminis­teriet finns det en stark politisk vilja i Ryssland att genomdriva uppstädnin­gen av Krasnyj Bor, trots att ingenting har hänt på två år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland