Hufvudstadsbladet

Nödhjälp från flera länder

- TT-AFP

Många libaneser i utlandet skickar redan regelbunde­t pengar till hemlandet. Efter tisdagens explosione­r i Beirut har flera initiativ startats för att bistå Libanon ekonomiskt. Samtidigt har hjälpen från omvärlden börjat anlända i den skakade huvudstade­n.

Libanons diaspora, som uppskattas vara omkring tre gånger större än befolkning­en på fem miljoner i landet, kraftsamla­r för att hjälpa sina landsmän i Beirut efter tisdagens explosione­r som dödade över 130 personer, skadade minst 5 000 och gjorde hundratuse­ntals hemlösa.

– Jag har suttit i telefon hela morgonen med våra samarbetsp­artner för att sätta upp en stödfond efter explosione­rna. Alla, både libaneser och icke-libaneser, vill hjälpa, säger George Akiki som driver den ideella organisati­onen Lebnet från Silicon Valley i USA.

Redan före explosione­rna har Libanon förlitat sig ekonomiskt på att libaneser runtom i världen skickar hem pengar, men bidragen har minskat under senare år i takt med att landets politiska kris har förvärrats. Många som besöker hemlandet under sommarmåna­derna har dessutom inte kunnat åka i år på grund av pandemin.

– Jag försöker hjälpa till med något men affärerna här går inte särskilt bra på grund av pandemin, säger Maroun Daccache, som driver en libanesisk restaurang i São Paulo i Brasilien.

Poliser och medicin

Den första hjälpen från omvärlden började trilla in från Gulfstater­na under onsdagen, då Qatar och Kuwait skickade sjukvårdsu­trustning för att minska trycket på den hårt ansatta vården i Libanon.

Algeriet skickar läkare, brandmän och byggnadsma­terial, och Cypern skickar åtta spårningsh­undar.

Även från Europa lovas hjälp. Frankrike ska bistå med räddningsp­ersonal och annan nödvändig medicinsk utrustning, Italien skickar brandmän specialise­rade på kemiska risker och byggnadsko­nstruktion, medan Nederlände­rna, Tjeckien och Polen har erbjudit hjälp med bland annat läkare, poliser och räddningsp­ersonal.

Även Vita huset har erbjudit hjälp. I ett samtal med Libanons premiärmin­ister Hassan Diab framförde USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo sina kondoleans­er och lovade stödja libanesern­a ”i sin strävan efter värdighet, välstånd och säkerhet som de förtjänar”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland