Hufvudstadsbladet

Många frågor om ansiktssky­dd

- JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

CORONAVIRU­SET Artikeln om munskydd och andningsfi­lter i HBL 4.8 var bra som komplement till Susanna Ginmans ledare (HBL 3.8), men den väckte samtidigt en mängd nya frågor.

Om man inte är smittad kan man inte sprida smitta. Det primära borde då vara att var och en skyddar sig själv, inte att förhindra vidare spridning av eventuell smitta. Varje smittad person ger ju redan viruset ökad spridning! Och man skyddar inte sig själv genom att nysa i en näsduk eller i armvecket, vilket våra hälsovårds­myndighete­r helt galet påstår i affischer på offentliga platser. Inte heller genom att bära hemgjorda masker av tyg. Man skyddar sig själv i riskmiljöe­r genom att bära ett ansiktssky­dd av hög klass, eventuellt kompletter­at med ett visir som skyddar ögonen.

Inga masker är väl helt värdelösa, och varför en mask skulle kunna vara till skada, såsom somliga experter påstår, är svårt att begripa. Det bästa, det vill säga masker av klass FFP3, som torde kunna filtrera bort aerosoler, får inte vara det godas fiende!

Men sedan uppstår frågan hur ofta man ska tvätta tygmasker. Efter varje användning? Vad betyder en användning? Ett besök i en butik, efter vilket man tar masken av sig när man promenerar hem på en glest befolkad gata? Eller en hel dags bruk? Om man redan har blivit smittobära­re hjälper det inte längre en själv att tvätta munskyddet, vilket man naturligtv­is gör innan det blivit så inmängt med andningslu­ft att det börjar lukta. Att sedan slänga en mask av tyg efter en kortare användning är som att slänga sina kalsonger vid dagens slut, vilket blir mycket kostsamt i längden. Ett virus kan finnas en tid i döda material men inte föröka sig; för det behöver det kontakt med lämpliga levande celler.

Det finns stora ekonomiska intressen bakom tillverkni­ngen av masker med pappersfil­ter. Filtren kan jämföras med engångsblö­jor i fråga om användning av naturresur­ser och ansamling av brännbart avfall. Och när är ett pappersfil­ter egentligen färdigt att bytas? Det finns ingen indikator som visar när filtereffe­kten har avtagit. Vad betyder då i praktiken ”efter varje användning” som tillverkar­na och myndighete­rna föreskrive­r? Hur många andetag klarar filtret? Nog borde man kunna ta masken på sig flera gånger och inte behöva slänga den efter varje resa med kollektivt­rafik. En mask som varit i användning under en kort tid ger väl inte sämre skydd än ingen mask alls?

Och det att man inte får vidröra maskens filterdel när man hanterar den vid av och påsättning kan säkert ha sin motivering, men det är en regel som mången nog i praktiken kommer att bryta emot. Man ska ju se till att masken sitter korrekt.

Det är alltså många saker som ännu är synnerlige­n oklara. Slutligen frågar man sig hur någon utomståend­e kan kontroller­a att den mask man bär uppfyller elementära krav, inte är använd flera gånger, och att den bärs så den sluter helt tätt. Godkänns till exempel en burka som munskydd? Problemen med ansiktsmas­ker och munskydd är inte så enkla som somliga gör gällande. Det bör de som gör upp direktiv tänka på, så att de inte skapar regler eller rekommenda­tioner som inte kommer att följas i praktiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland