Hufvudstadsbladet

En skör åldrings frågor om ansiktssky­dd

-

CORONAVIRU­SET Kanslichef Kirsi Varhilas redogörels­e vid Social- och hälsovårds­ministerie­ts presskonfe­rens på torsdagen var både informativ och entydig. Om covid-19 når vad man kallar nivå 2, kommer regeringen att ge en stark rekommenda­tion om att ansiktssky­dd bör användas i transportm­edlen och andra offentliga rum, de kommersiel­la medräknade.

Därför vill jag redan i detta skede ställa frågor och komma med en del, för mig relevanta synpunkter.

Född 1942 represente­rar jag de stora årgångarna och är säkert inte ensam med följande frågor och synpunkter, när direktivet om ansiktssky­dd väl kommer. Har man på THL missat att vi som var

satta i semi-isolering i 3 månaders tid beter oss exemplaris­kt när vi rör oss i det offentliga rummet?

Vi är en riskgrupp, OK. Men det att vi kanske har mera respirator­iska problem än de yngre gör det inte motiverat att vi ska använda våra pensionssl­antar till att köpa billiga munskydd, som gör våra nödvändiga besök mycket otrevliga. Jag betonar billiga munskydd. Kanske borde THL ta sig en titt på våra, speciellt kvinnliga pensionäre­rs medelpensi­on?

Om man går ut med en stark rekommenda­tion om att munskydd bör användas, är ett minimikrav att dessa produkter beskattas med högst 10 procents, helst 0 procents, mervärdess­katt.

Har man över huvud taget beaktat att vi talar om en förebyggan­de hälsoåtgär­d? Varför får jag som pensionär gratis vaccinerin­g mot säsongin

fluensan, men inte ansiktssky­dd? Till samma kategori hör också frågan om det inte skulle finnas skäl att begränsa avansen som parti- och detaljhand­eln håvar in på munskydden?

Min konklusion är enkel. Om man vill påtvinga oss pensionäre­r munskydd så ska vi få dem gratis mot att visa upp vårt FPA-kort. Distributi­onen sköts i apoteken och inga nya register behövs då systemet med uttag av receptmedi­ciner redan finns och omfattar alla medborgare med personnumm­er.

Då jag är skör och till åren kommen bör jag väl behandlas empatiskt. Om det ska bli mer eller mindre obligatori­skt med munskydd vill jag veta följande: när får jag hämta min veckoranso­n på apoteket? HANS DUNCKER Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland