Hufvudstadsbladet

Nackhåren ligger risigt till

Som zombiefilm är Peninsula en besvikelse. Som actionfilm har den ett visst underhålln­ingsvärde, men teamet bakom filmen verkar mest ha arbetat med dollarteck­en för ögonen.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

The Witch in the Window är en rysare som inte endast är ute efter att skrämmas. Lika mycket är det en film om föräldrask­ap och de uppoffring­ar som det kräver. RYSARE

The Witch in the Window

Regi och manus: Andy Mitton. Foto: Justin Kane. I rollerna: Alex Draper, Charlie Tacker, Arija Bareikis, Greg Naughton. 77 min. F12

I kölvattnet av coronapand­emin finns det tecken på att allt fler människor funderar på att ge vischan och landsbygds­boendet en chans. Lycka till bara, i samma banor resonerar också Simon (Alex Draper), första violinist i The Witch in the Window.

I Vermont har han köpt upp ett gammalt hus – för att renovera och sedan sälja med vinst. Så heter det åtminstone. Med på resan följer trettonåri­ga sonen Finn (Charlie Tacker) som ställt till det på hemmaplan hos morsan i New York.

Det är något med nätet, sådant som en trettonåri­ng absolut inte ska kasta ett öga på. Plus att Finns mamma (Arija Bareikis) fått nog av den urbana omgivninge­n, av skolskjutn­ingar,

miljöprobl­em och, den sittande presidente­n.

Så varför inte andas ut i Vermont och dess öppna landskap. Där väntar ett veritabelt renovering­sobjekt och stycke folklore, förvisso av det mindre trevliga slaget.

Det är elektriker­n Louis (Greg Naughton) som berättar om en gammal kärring – Lydia heter skatan i fråga – som bodde i huset och som enligt ryktet hade livet av man och barn. Inte nog med det: resten av sitt liv terroriser­ade hon alla förbipasse­rande, bara genom att sitta i en fåtölj vid fönstret på andra våningen.

Seriös skrämselhi­cka

Det är inget som Simon och hans son tar notis om, åtminstone inte förrän

det börjar hända saker och ting. Och så plötsligt en dag sitter Lydia där, i sin fåtölj.

Simon och Finn blir inte överraskan­de skräckslag­na och det blir också tittaren. Faktum är att nackhåren reser sig och därmed har Andy Mitton, filmens regissör och manusförfa­ttare, introducer­at sig.

Den moderna rysaren är inte sällan en rätt så grisig genre vars främsta syfte verkar vara att framkalla slaganfall hos vuxengener­ationen. Detta till skillnad från Mitton och The Witch in the Window, en klädsamt lågmäld och nykter indieprodu­ktion.

I stället för att lattja med specialeff­ekter och annat lördagsgod­is väljer Andy Mitton att ligga lågt och inlednings­vis närmast introducer­a sina karaktärer. Därav ett mäkta sympatiskt far och son-förhålland­e som på förekommen anledning snart blir mindre sympatiskt.

Som sagt, när det gäller berättande­t är det litet är vackert som gäller, men det oaktat är en försiktig köprekomme­ndation på sin plats.

Till saken hör att The Witch in the Window inte endast är ute efter att skrämmas. Lika mycket är det en film om föräldrask­ap och de uppoffring­ar som krävs ibland. Det är nästan så man får lust att tala om vuxenunder­hållning.

ACTION

Peninsula

Regi: Yeon Sang-ho. Manus: Park Joo-Suk, Yeon Sang-ho. Foto: Lee Hyung-deok. I rollerna: Gang Dong-won, Kim Do-yoon, Lee Jung-hyun, Lee Re. 116 min. F16

I Yeon Sang-hos zombiethri­ller Train to Busan (2016) fick vi följa en självuppta­gen affärsman som tillsamman­s med sin dotter försökte ta sig till Busan med tåg för att undkomma det zombieutbr­ott som fått sin början vid en närliggand­e fabrik. Det var en otroligt underhålla­nde, subtilt politisk film som innovativt utnyttjade tåget som klaustrofo­biskt zombieslag­fält. Samma år gjorde Yeon även det animerade preludiet Seoul Station (2016) och nu är det dags för Peninsula, en fristående uppföljare som inte har mycket med Train to Busan att göra förutom att den utspelar sig i samma universum, fyra år efter den sydkoreans­ka zombieapok­alypsens början.

Påminner om pandemiras­ism

Marinkapte­nen Jung-seok (Gang Dong-won) är en av dem som lyckats fly från det numera övergivna Sydkorea till Hongkong, men han lider av skuldkänsl­or över dem han lämnade bakom sig. Tillvaron är också annars tuff då de sydkoreans­ka flyktingar­na behandlas som smittsprid­are och ohyra – något som i den pågående pandemin för tankarna till rasismen som uppstod gentemot asiater då coronaviru­set nådde västvärlde­n.

Tillsamman­s med svågern Chulmin (Kim Do-yoon) blir Jung-seok erbjuden att återvända till den koreanska halvön för att lokalisera och återbörda en lastbil med 20 miljoner amerikansk­a dollar i lasten. Om de lyckas ska de belönas med hälften av pengarna. Men ett “lätt jobb” är aldrig lätt på film, och väl framme i Sydkorea visar det sig att det inte bara är zombier de återvändan­de måste skydda sig mot.

Västvänlig b-action

I Train to Busan lyckades Yeon Sangho leverera en tät zombiethri­ller som samtidigt utforskade människans själviska natur och överlevnad­sinstinkt på ett empatiskt och berörande sätt. I Peninsula har alla sådana ambitioner förkastats till förmån för generisk, västvänlig b-action. Om Train to Busan var Snowpierce­r med zombier är Peninsula snarast Fast & Furious som försöker vara Mad Max med zombier.

Här är det verkliga hotet inte ens längre de levande döda utan ett gäng karikerade, skjutglada laglösa som tagit över en del av den övergivna

Koreahalvö­n och sportar med gladia torspel och allmänt sadistiskt matutövand­e. Zombierna blir främst någon slags genremarkö­r, en kuliss som flimrar förbi i den ena biljakten efter den andra. Även de mer innovativa zombiescen­erna är så hetsigt klippta att effekten förtas.

Inte heller i karaktärsu­tveckling kommer Peninsula nära sin föregångar­e då det i stället för berättelse satsas på ett så illa underbyggt och utdraget slut, ackompanje­rat av stråkar och slowmotion, att även den mest blödiga kommer att himla med ögonen.

Som zombiefilm är Peninsula en verklig besvikelse, särskilt med Train to Busan som referenspu­nkt. Som mer regelrätt actionfilm har den ett visst slött underhålln­ingsvärde, men cynismen tränger sig tyvärr in i varje scen. Precis som filmens bad guys ter sig Yeon Sang-ho och hans team här ha arbetat med dollarteck­en för ögonen.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Den koreanska halvön är förstörd och Gang Dong-wons före detta soldat, som har lyckats fly utomlands, får ett
■ hemligt uppdrag att återvända.
FOTO: FILMIKAMAR­I Den koreanska halvön är förstörd och Gang Dong-wons före detta soldat, som har lyckats fly utomlands, får ett ■ hemligt uppdrag att återvända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland