Hufvudstadsbladet

Merkel och jag

- HBL

Melodi: Jänta o jag

Merkel och jag, Merkel och jag, vi skall göra världen bättre idag Merkel och jag, Merkel och jag, för nu vill vi rädda Grekland. Först ska vi ta ett flyg till Aten, sen köpa stora tempel av sten, och öar som Rhodos, Kreta med fler, därefter tar vi Skåne.

Lasse Halén från Vanda skrev texten till Merkel och jag 2015 och blev med den finsk mästare i snapsvisek­onst.

Jänta och jag, jänta och jag… hm, vad kunde vara ett halvknasig­t tema för en snapsvisa till den här pigga och trallande sången, undrade Halén? Nyhetsutbu­det under år 2015 kretsade mycket kring några sydeuropei­ska länders skrala statsfinan­ser, inte minst Greklands. Och Angela Merkel var en nyckelpers­on inom EU som ständigt figurerade i dessa sammanhang när man sökte en lösning på Europanivå.

– Merkel och jag, Merkel och jag… började jag nynna för mig själv. Varför inte? Spädde på med lite lösningsfö­rslag som hade dykt upp i nyheterna. EU kunde köpa grekiska nationalkl­enoder för att bättra på grekiska statskassa­n, som antika tempel och enstaka öar, minns Lasse Halén.

Diskussion­en kretsade kring öar och landområde­n, och i strävan att koppla ihop temat med snaps, slog det honom att ympa in Skåne också, med dess dubbelbeMe­rkelse.

 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: BOSSE ÖSTERBERG
ILLUSTRATI­ON: BOSSE ÖSTERBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland