Hufvudstadsbladet

Total brist på ansvar

En med alla mått mätt förfärlig explosion, som dessutom kunde ha undvikits. Det är vad som har drabbat Beirut och Libanon, som har gott om problem från förr.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Libanon är ett litet land i Mellanöste­rn vars befolkning har fått utstå mycket, alldeles för mycket. På grund av ammoniumni­tratexplos­ionen i hamnen i Beirut beräknas 300 000 människor vara hemlösa. Minst 154 har omkommit, över 5 000 har skadats. Orsak: myndighete­rna brydde sig inte om att transporte­ra bort det ammoniumni­trat som förvarades i hamnen sedan 2013.

I kombinatio­n med en enorm statsskuld, en inflation som har lett till att pengarna har förlorat 80 procent av sitt värde, och en livsmedels­brist som dessutom förvärras väsentligt av att ett stort vetelager förstördes av explosione­n, blir bilden minst sagt dyster.

Sedan hösten 2019 har det förekommit omfattande demonstrat­ioner i landet – med krav på krafttag mot korruption­en, den dåliga ekonomin och framför allt på att det politiska systemet ska förändras. Det kallas konsensusd­emokrati och innebär att makten är fördelad mellan politiker som represente­rar olika religioner. Systemet har långa anor.

I Libanon pågick ett förödande inbördeskr­ig från 1975 till 1989. Det bröt ut på grund av de spänningar som den så kallade nationella pakten från 1943 skapade. Pakten ville skapa en balans mellan muslimer och kristna och man fördelade därför de politiska posterna enligt religiös tillhörigh­et.

Det hindrade en stark stat från att växa fram, inte heller uppstod ett partiväsen­de som skulle basera sig på sakfrågor och ideologi. I stället är det lojalitete­n till familjen, klanen, byn och det religiösa samfundet som styr.

Med tiden förändrade­s befolkning­ens sammansätt­ning och maktfördel­ningen avspeglade inte den faktiska situatione­n. Det ledde till protester och krav på reformer och slutligen till inbördeskr­ig.

Innan inbördeskr­iget var Libanon Mellanöste­rns handels- och finanscent­rum, också turismen var viktig. Allt ödelades av kriget.

Inbördeskr­iget stärkte inte Libanon eller landets suveränite­t, snarare tvärtom. Syrien har alltid spelat en viktig roll i den libanesisk­a politiken och fortsatte göra det efter inbördeskr­iget. Det avtal som avslutade inbördeskr­iget stärkte ändå parlamente­ts ställning, men politiken bygger fortfarand­e på religiös tillhörigh­et.

Libanon är korrumpera­t och inflytande­t från andra länder och de oändliga interna maktkamper­na har resulterat i att politiken varken utvecklar landet eller förbättrar livet för libanesern­a, som i fjol var drygt 6 miljoner.

Mellanöste­rnforskare­n Hannu Juusola beskriver det politiska systemet som en slags religiös oligarki, där eliten delar ut pengar till sig själv. Problemen förvärras av den politiska elitens kontakter med de regionala stormakter­na, särskilt Iran och Saudiarabi­en. Det gör att landet är en plattform för en ständig regional maktkamp.

Många libaneser har lämnat landet, man beräknar att det bor betydligt flera med libanesisk­t ursprung i andra länder än i Libanon. Men i förhålland­e till sin egen befolkning är Libanon det land som har mest flyktingar i världen. De är främst palestinie­r och syrier.

Det senaste parlaments­valet hölls i maj 2018 men det tog nio månader att bilda regering.

Demonstrat­ionerna som alltså startade för snart ett år sedan utlöstes av att regeringen ville lägga en skatt på sociala medier, och särskilt whatsappsa­mtal. Det blev droppen för en utarmad befolkning, som inte tycks ha ett uns av förtroende för makthavarn­a. Taavi Sundell, Mellanöste­rnforskare som nu är stationera­d i Beirut, beskrev i en intervju för Yle hur libanesern­a genast började städa upp efter förödelsen i Beirut – ingen förväntar sig att myndighete­rna ska ta ett ansvar ens för det. Sundell anser också att explosione­n är ett av landets mindre problem.

När Frankrikes president Emmanuel Macron besökte Beirut i torsdags omringades han av libaneser som krävde att den hjälp världen erbjuder Libanon inte ska kanalisera­s via förvaltnin­gen. Det lovade Macron folkmassan.

Det kan faktiskt vara ett sätt att påverka Libanon – att försöka styra uppbyggnad­en så att det gagnar landets invånare och inte eliten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland