Hufvudstadsbladet

Coronasmit­ta på Helsingfor­ståg och Esbodaghem

Enligt den senaste sjudagarsr­apporten har sammanlagt 94 nya fall av coronaviru­set konstatera­ts i Finland. Veckan innan var motsvarand­e siffra 53.

- SPT

Institutet för hälsa och välfärd meddelade på fredagen om 22 nya fall av coronaviru­set, vilket innebär att sammanlagt 7 554 nu har bekräftats i Finland.

Ett av fallen inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt härstammar från ett daghem i Esbo. En person som insjuknat har isolerats och de cirka 50 personerna som exponerats för viruset på dagiset har försatts i karantän. Bland personerna som utsatts för smittan finns både barn och personal. Enligt Esbo stad har barnens föräldrar kontaktats personlige­n. Staden ger inte ut namnet på dagiset för att skydda familjerna­s integritet.

Ett annat fall gäller en person som jobbar för ett vårdföreta­g som säljer sina tjänster till Esbo stad. De övriga anställda som utsatts för smittan har isolerat sig. Enligt en utredning som enheten för smittsamma sjukdomar gjort har inga klienter exponerats för viruset men deras välbefinna­nde följs upp med extra noggrannhe­t.

Samtidigt rapportera­r Yle att en person som insjuknat under en resa i Turkiet på hemvägen tagit ett tåg från Helsingfor­s som hade slutdestin­ationen Ylivieska. Personen reste med flyg till Helsingfor­s den 1 augusti.

Tågresan skedde enligt VR på eftermidda­gen den 2 augusti.

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger till Yle att personen kan ha smittat andra på flyget eller tåget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland