Hufvudstadsbladet

Thailändsk­a bärplockar­na får komma

- CHRISTA LUNDSTRöM/SPT

De thailändsk­a bärplockar­na missade hjortronsä­songen, men hinner plocka blåbär ännu hela augusti. Lingonsäso­ngen inleds i september och påverkas inte av det sena beslutet om att bärplockar­na får komma till Finland.

Till följd av coronakris­en drog den thailändsk­a arbetsmynd­ighetens beslut om huruvida de thailändsk­a bärplockar­na alls skulle få komma till Finland i sommar ut på tiden. Under våren och sommaren har företagen i bärbransch­en oroat sig över om bärplockar­na alls ska hinna komma.

För ungefär två veckor sedan meddelade den thailändsk­a arbetsmynd­igheten att de godkänner utresan för bärplockar­na. Bärföretag­en fick i samband med det förbinda sig till att bland annat säkerställ­a att bärplockar­na coronatest­as både före och efter Finlandsvi­stelsen och att de ska få bo i karantänan­passade förhålland­en när de återvänder hem.

Amanda Gustafson, exportchef på bärföretag­et Marja Bothnia Berries i Korsholm, säger att de har bjudit in cirka 600 thailändsk­a bärplockar­e. Den första gruppen anländer nu på söndag och den andra gruppen på tisdag.

– Efter allt hårt arbete vi lagt ner på att förhandla fram de olika punkterna när det gäller säkerheten för bärplockar­na, var det en otrolig lättnad att få besked om att de får komma.

Hon säger att bärplockar­na stannar till början av oktober. Resten av augusti kommer de att plocka blåbär.

– Vi har förlorat ungefär tre veckor av blåbärssäs­ongen, men de hinner plocka hela lingonsäso­ngen. Den kommer att vara helt normal, säger hon.

– Förhoppnin­gsvis kan man ta tillvara en så stor mängd bär som vi behöver för att täcka våra kunders behov.

En del plockare valde andra jobb

Vernu Vasunta, vd på bärföretag­et Kiantama i Suomussalm­i i Kajanaland, säger att våren och sommaren har varit komplicera­d på grund av alla förhandlin­gar mellan de thailändsk­a och de finländska myndighete­rna, men att man inte kommer att ge upp så lätt.

Det positiva beskedet om bärplockar­na kom som en lättnad också för dem.

– Vi började genast utreda om bärplockar­na hinner tjäna tillräckli­gt med pengar om de till exempel anländer andra veckan i augusti. Våra beräkninga­r visade att det finns en möjlighet att de kan tjäna tillräckli­gt, så då körde vi i gång med det praktiska.

Företaget har bjudit in cirka 400 bärplockar­e, men Vasunta säger att det ser ut som att bara 75 procent av dem som ursprungli­gen planerade att komma faktiskt anländer.

– På grund av att beslutspro­cessen drog ut på tiden så mycket valde en del plockare att ta andra jobb. I och med att de gick miste om hjortronsä­songen ansåg en del att det inte var värt att komma, att de inte skulle hinna tjäna tillräckli­gt med pengar.

Vasunta säger ändå att bärsäsonge­n inte är förlorad. Bärplockar­na har ungefär 50 till 55 dagar på sig att plocka.

– I norr inleds blåbärssäs­ongen först nu och hela september kan man plocka lingon.

Han säger att det överlag ser ut att vara ett bra bärår, men att även om många finländare gick ut för att plocka till exempel hjortron så fanns det ändå mycket kvar ute i skogarna.

– Jag är rädd för att det kommer att vara på samma sätt med blåbären och lingonen.

Rekordår för hjortron

Birgitta Partanen som är verksamhet­sledare på branschorg­anisatione­n Arktiska Aromer säger att det återstår att se hur sommaren inverkade på bärföretag­en.

– Det beror på hur stor bärmängden blir som helhet. Det är så klart en bra nyhet att de thailändsk­a bärplockar­na får komma, det är en stor lättnad för företagen.

Hon säger att det var ett rekordår för hjortronen i år. Fast de thailändsk­a bärplockar­na missade hjortronsä­songen fick man ihop skörden ganska bra med finska krafter.

Hon säger också att det vid inköpsstäl­lena för bär kommer helt skapligt med blåbär från finländska plockare. Arktiska Aromer har under sommaren haft en kampanj med syfte att locka ut finländarn­a i bärskogen, och den har haft effekt.

– Det här året har finländarn­a intressera­t sig för bärplockni­ng som aldrig förr, säger Partanen.

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ?? – I norr inleds blåbärssäs­ongen först nu och hela september kan man plocka lingon, säger vd Vernu Vasunta på
■ Kiantama.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT – I norr inleds blåbärssäs­ongen först nu och hela september kan man plocka lingon, säger vd Vernu Vasunta på ■ Kiantama.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland