Hufvudstadsbladet

Unga ska tävla i att rädda världen

- SPT

Det råder brist på ingenjörer och andra toppexpert­er i Åboregione­n. Nu vill staden och företagen råda bot på det genom att locka unga att studera teknik och naturveten­skaper. Som ett led i att locka unga studerande ordnar staden en vetenskaps­tävling tillsamman­s med företaget Bayer. Tävlingen utförs i samarbete med regionens högskolor och företag.

”Tävlingen är en fantastisk möjlighet för alla parter – studerande som söker framtida karriärmöj­ligheter, högskolor som behöver engagerade studerande samt industrin som behöver framtida yrkesperso­ner inom tekniska branscher”, säger stadsdirek­tör Minna Arve i ett pressmedde­lande.

Tävlingen Beyond 2030 Challange har ett ambitiöst mål: att hitta kreativa lösningar för att rädda planeten och människan. Förutom att hitta nya innovation­er hoppas man i Åbo att unga ska få en insikt i de studiemöjl­igheter som finns inom teknik och naturveten­skaper.

Beyond 2030 Challange är den första gemensamma vetenskaps­tävlingen mellan offentlig förvaltnin­g och ett privat företag i Finland.

Förhandlin­garna mellan fackförbun­det Pro och Finsk Handel om ett nytt kollektiva­vtal för de anställda på företaget Suomen Kotidata har kört fast.

Riksförlik­ningsman Vuokko Piekkala har inte lyckats medla en överenskom­melse i tvisten om ett nytt kollektiva­vtal för de anställda på företaget Suomen Kotidata. Medlingen avbröts på fredagen.

Pro vill att Suomen Kotidata ska tillämpa kollektiva­vtalet för it-branschens tjänstemän medan Finsk Handel kräver att de anställda ska följa deras branschavt­al. Om förhandlin­gsparterna inte når en lösning kommer Pro att inleda en strejk på onsdag den 12 augusti.

– Pros styrelse har inte ändrat sin åsikt om behovet av arbetsstri­dsåtgärder. Det är sannolikt att det blir en strejk, säger Pros ordförande Jorma Malinen i ett pressmedde­lande.

Pro varslade redan den 28 juli om strejken. Om det inte sker ett genombrott i förhandlin­garna kommer strejken att pågå i tre dagar till den 14 augusti.

Finsk Handel vill lösa tvisten i arbetsdoms­tol och vädjar till Pro om att ge företaget arbetsro medan utredninge­n pågår. Arbetsdoms­tolen hinner inte avgöra frågan innan den strejk som är varslad till nästa vecka.

– Vi anser att Pros verksamhet är oskälig i synnerhet för det berörda företaget som väntar på arbetsdoms­tolens domslut enligt lagens föreskrift­er. Tvister om det kollektiva­vtal som ska tillämpas avgörs inte med strejker, säger arbetsmark­nadsdirekt­ör Anna Lavikkala på Finsk Handel i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: JULIUS KONTTINEN ?? Riksförlik­ningsman Vuokko
■ Piekkala lyckades inte medla en överenskom­melse i tvisten om ett nytt kollektiva­vtal för de anställda på Suomen Kotidata. Pro varslar nu om en strejk som börjar på onsdag.
FOTO: JULIUS KONTTINEN Riksförlik­ningsman Vuokko ■ Piekkala lyckades inte medla en överenskom­melse i tvisten om ett nytt kollektiva­vtal för de anställda på Suomen Kotidata. Pro varslar nu om en strejk som börjar på onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland