Hufvudstadsbladet

Libanons president: Bomb kan ligga bakom explosione­n

Libanons president utesluter inte att explosione­n i hamnen kan ha orsakats av en bomb. – Orsaken har inte fastställt­s än, säger president Michel Aoun.

- TT-AFP

En utredning gällande den katastrofa­la explosione­n i Libanons hamn ska ge svar på om smällen var resultatet av en olycka, oaktsamhet eller yttre påverkan, säger president Michel Aoun enligt lokala medier.

– Orsaken har inte fastställt­s än. Det finns en möjlighet till yttre påverkan genom en raket eller bomb eller annan handling, säger Aoun.

Ett svetsarbet­e i närheten av lagret har av lokala medier tidigare pekats ut som en möjlig orsak till att lagret med 2 750 ton ammoniumni­trat sprängdes.

Kravallpol­is med tårgas

Myndighete­rna hade varnats om faran med att ämnet förvarades i hamnen utan att agera och sorg och chock har vänts till vrede i Beirut där libaneser i torsdags kväll samlades för att protestera mot regeringen.

Explosione­n ses av många som ännu ett bevis på landets oförmåga att få ett slut på korruption­en och den djupa ekonomiska kris som Libanon befinner sig i och som har kastat miljoner människor in i fattigdom.

Libanesisk kravallpol­is använde tårgas för att skingra demonstran­terna i centrala delarna av staden.

Enligt den statliga nyhetsbyrå­n NNA hade demonstran­ter under torsdagen bland annat tänt eld på föremål, plundrat affärer och kastat sten mot polisen. NNA uppger också att flera demonstran­ter skadades.

En större regimkriti­sk protest planeras under lördagen.

”Det är nog nu”

Dödssiffra­n i Beirut har stigit dag för dag sedan i tisdags och enligt hälsominis­ter Hamad Hasan har 154 personer omkommit och 5 000 skadats, rapportera­r NNA. Av de skadade har ungefär en femtedel behövt sjukvård och för 120 människor är tillstånde­t kritiskt.

Dödstalen väntas klättra ännu högre allt eftersom hjälparbet­are gräver sig fram genom rasmassor och bråte. Hjälp har strömmat in från olika länder och frivilliga libaneser från andra delar av landet har också rest till Beirut för att hjälpa till.

Myndighete­rna hade inte agerat trots varningar om faran med att ämnet förvarades i hamnen. Ilskan märks även bland dem som letar efter döda.

– Vi kan inte ta det här längre. Det är nog nu. Hela systemet måste skrotas, säger 30-årige Mohammad Suyur.

Flera i hamnen gripna

President Michel Aoun har utlovat hårda straff för de som är skyldiga till haveriet i hamnen.

I torsdags förhördes flera personer som arbetar inom tullen, hamnen eller med underhålle­t av lagerlokal­en, enligt Fadi Akiki, domare och representa­nt för regeringen.

– 16 personer har frihetsber­övats som en del av utredninge­n, säger Akiki till NNA.

Hamnchefen Hassan Koraytem är en av de gripna, uppger lokala medier.

EU-toppen till Beirut

Under torsdagen möttes Frankrikes president Emmanuel Macron, som rest till Beirut, av folkmassor som skanderade ”Revolution” och bad om Macrons hjälp för att avsätta vad de kallade en korrupt regim.

Macron påpekade att Libanon måste införa akuta reformer om landet inte ska fortsätta sjunka och lovade att Frankrikes hjälp inte skulle hamna i korruption.

På lördag åker Charles Michel, EU:s permanente rådsordför­ande, till Beirut för möten med president Aoun och premiärmin­istern Hassan Diab.

”Chockade och ledsna, står vi med alla de som drabbats och vi kommer att erbjuda hjälp”, twittrar Michel.

 ?? FOTO: HASSAN AMMAR/AP-TT
FOTO: ROSCOSMOS/TT ?? Ryska rymdmyndig­heten Roscosmos sattellitb­ilder på Beirut före
■ och efter explosione­n som ödelade ett stort område kring hamnen.
FOTO: HASSAN AMMAR/AP-TT FOTO: ROSCOSMOS/TT Ryska rymdmyndig­heten Roscosmos sattellitb­ilder på Beirut före ■ och efter explosione­n som ödelade ett stort område kring hamnen.
 ??  ?? Kravallpol­is använde tårgas mot demonstran­ter i Beirut, Libanon.
■
Kravallpol­is använde tårgas mot demonstran­ter i Beirut, Libanon. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland