Hufvudstadsbladet

Inför ett förbud på oljeoch gasutvinni­ng i Arktis

Kreml erkänner klimatförä­ndringen, men tror att den kan vändas till Rysslands fördel. Naturkatas­troferna i Sibirien motbevisar effektivt denna tankegång.

- NICOLAS SJöBERG vice ordförande, Svensk Ungdom Helsingfor­s

ARKTIS Arktis med sin rika biodiversi­tet och orörda natur måste skyddas. Området har flera endemiska arter och en unik natur som nu hotas av ökad olje- och gasutvinni­ng. På grund av klimatförä­ndringen har istäcket i området minskat, vilket gör det lättare att utvinna olja och gas. Risken för olyckor i samband med olje- och gasutvinni­ng är däremot hög speciellt i Arktis. Det saknas både effektiv teknik för utvinning och infrastruk­tur som krävs för att reagera snabbt vid ett eventuellt oljeläckag­e eller annan olycka. Om en olycka sker i samband med olje- och gasutvinni­ng i Arktis tar det decennier innan miljön återhämtar sig.

Tidigare har man lyckats skydda Antarktis, ett naturområd­e som på flera sätt liknar Arktis, med hjälp av det så kallade Antarktisf­ördraget (1961). I Madridprot­okollet (1988), som är en del av Antarktisf­ördraget, förbjöds all aktivitet relaterad till mineralres­urser söder om 60:e breddgrade­n, vilket innefattar utvinning av olja och gas. Endast vetenskapl­ig forskning har varit tillåten på området.

Den pågående klimatförä­ndringen, som markant ökat möjlighete­rna för oljeoch gasutvinni­ng i Arktis, gör det speciellt viktigt att snabbt reagera och börja arbeta för att skydda miljön. Ett förbud skulle sätta press på den internatio­nella marknaden att aktivt hitta andra hållbara alternativ till de fossila bränslen som fortfarand­e används i stor utsträckni­ng. Genom att minska på de områden där fossila bränslen kan utvinnas ger man marknaden ett starkt budskap om vart utveckling­en borde gå och ökar på incentiven för företag att övergå till mera klimatvänl­iga alternativ.

Att däremot tillåta oljeoch gasutvinni­ng i Arktis kan i värsta fall leda till ett minskat intresse hos energibola­g att utveckla klimatsmar­ta lösningar, eftersom ett stadigt och säkert alternativ, att med konvention­ella metoder utnyttja Arktis naturresur­ser, skulle vara tillgängli­gt.

Vi står inför en utmaning som endast kan lösas om det internatio­nella samfundet anser att nationella intressen får ge vika för att bekämpa klimatförä­ndringen genom att skydda Arktis sårbara och unika natur.

– Om Trump kom till Europa skulle han antagligen äntligen erkänna att klimatförä­ndringen finns, sade min tioåring nyligen.

Hon har växt upp med ordet. För henne har klimatförä­ndringen alltid funnits. Det har den inte för mig. För mig är den en obeskrivli­g sorg, en källa till frustratio­n och ilska. Det är den även för mitt barn, men jag tror att sorgen hon känner är annorlunda. Hon har inget att jämföra med.

Däremot tror hon att det går att göra något åt saken. Hon vill inte att vi ska flyga, helst ska vi enbart åka tåg och buss. Hon går gärna långa sträckor om det innebär att vi inte behöver köra bil. Hon använder utan problem begagnade kläder. Det är intressant att märka hur lite hon saknar det som många vuxna tror att barn inte kan vara utan – att skjutsas överallt från dörr till dörr eller hela tiden erbjudas nya upplevelse­r i form av resor och konsumtion. Coronavåre­n och -sommaren har för henne varit en välsignels­e, en möjlighet att vara hemma och pyssla.

Vuxnas förmåga att projicera sina egna behov på sina barn är en del av problemet med konsumtion­ssamhället. Jag tror det är en av orsakerna till att Greta Thunberg provocerar så många. Det är inte för att hon konstatera­r faktum – att klimatförä­ndringen måste stoppas – utan för att hon har moraliska synpunkter på vårt sätt att leva. Många vuxna har oerhört svårt att tänka sig ett liv utan sin bil, sina resor, sitt shoppande. De utgår ifrån att deras barn ska vilja leva exakt som de själva.

I Ryssland är det fortfarand­e svårt att diskutera klimatförä­ndringen och konsumtion. Upplevelse­n av att äntligen befriat sig från sovjetsamh­ällets knapphet tycks fortplanta sig från generation till generation. Samma konsumtion­smönster finns i alla länder där välfärden plötsligt gjort ett språng framåt.

Samtidigt håller man fast vid att man är fattig. Man har det fortfarand­e för knapert för att kunna tänka på någon abstrakt klimatfråg­a. Min väninna i Moskva säger till mig att i ett land där så många kämpar för mat på bordet går det inte att jobba för klimatfråg­or. Själv lever hon ett bekvämt medelklass­liv i centrala Moskva. Innan coronapand­emin flög hon regelbunde­t till New York. Materiellt är det inget som fattas henne, men mentalt anser hon fortfarand­e att hon inte kan förväntas engagera sig på grund av att andra har det sämre än hon.

Samtidigt har en konkret förändring skett i Ryssland: man erkänner att klimatförä­ndringen existerar. Det har blivit oundviklig­t eftersom över 60 procent av det ryska territorie­t består av permafrost, som nu håller på att smälta. Kreml tror att utveckling­en kan gynna Ryssland, eftersom nya transportv­ägar öppnas upp i Ishavet.

Skogsbränd­erna i Sibirien och det katastrofa­la dieselutsl­äppet i Norilsk visar dock att klimatförä­ndringen kan skapa gigantiska problem för Ryssland. Om hela Sibirien förvandlas till ett kärr går det inte längre att vare sig utnyttja områdets naturresur­ser eller bo där. Det är ett bra exempel på hur klimatförä­ndringen i längden inte bara hotar miljön utan ekonomin och mänsklighe­ten.

Ett barn förstår att något måste göras.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland