Hufvudstadsbladet

När Sverige struntar i finskan

-

Coronapand­emin har drabbat Sverige hårt – och invandrare löper större risk att drabbas än infödda svenskar. Särskilt utsatta är sverigefin­ländarna. Inte så förvånande, det är den största invandrarg­ruppen. Minoritete­n har också funnits länge i Sverige och borde vara väl integrerad. Ganska svensk. Så hur kommer det sig? Språkförbi­string, tydligen. Sverigefin­ländarnas delegation är kritisk till att det i början av pandemin var knappt med informatio­n på finska: ”Man tar för givet att folk som har bott i Sverige i femtio år kan svenska, men när det handlar om mer abstrakta termer och inte vardagssve­nska kan det vara väldigt svårt, särskilt för dem som är äldre”, säger ordförande Eivor Olofsson.

Arbetskraf­tinvandrin­gen var som störst på sent 60tal och tidigt 70-tal. Länge sedan nu, de som kom då borde ha hunnit lära sig svenska. Fast de hamnade ju direkt på Marabou, Volvo eller pappersbru­ket, där inte heller de andra talade svenska. Jobbade ett liv, umgicks med gamla landsmän, gick i pension. Lite sorgligt, men naturligt. Det som inte går lika lätt att förstå är att det inte snabbt kom informatio­n på finska när pandemin slog till. Visst, det lär talas bortåt 200 språk i Sverige, alla kan inte räkna med översättni­ng dag ett, men det här är inte bara den största invandrarg­ruppen.

Det är en officiell minoritet. Finskan är ett av Sveriges fem nationella minoritets­språk, vid sidan av tornedalsf­inskan meänkieli, samiska, jiddish och romani. Nationella minoritete­r är en del av kulturarve­t. De ska inte integreras, som invandrare, de är redan svenskar. Med ett eget språk.

Det låter så fint, men vad är poängen om det inte betyder något särskilt? Då blir denna status bara pynt.

Coronapand­emin kom med kris och kaos, ingenting var normalt. En förklaring till språkförbi­stringen, men inget försvar, är att finskan inte lever särskilt bra i vanliga fall heller. Just nu har tre familjer i Västerås anmält Sverige till Europadoms­tolen efter att barnen i en finsk klass förbjudits att tala finska utanför klassrumme­t.

Så där som under den bistra försvenskn­ingen i Norrbotten förra seklet.

I praktiken är det upp till kommunala politiker och tjänstemän att definiera vad som är att ”stödja och främja nationella minoritets­språk”. Att det inte står högst på listan över vad skattemedl­en ska räcka till är förstås bara en gissning, men att det handlar om rätten till sitt språk, en mänsklig rättighet, det går inte att vifta bort.

Har nyheten om de många sverigefin­ländarna som avlidit i sviterna av covid-19 fått stor uppmärksam­het? Nej, bland diskrimine­rade minoritete­r blir gamla arbetskraf­tsinvandra­re ingen stor fråga. Och att över 5 750 har dött överskugga­r förstås att många av dem var sverigefin­ländare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland