Hufvudstadsbladet

Nya frekvenser är ett nytt skäl till oro för 5G

- KARIN MUNSTERHJE­LM medicine licentiat Ekenäs RAULI MäKELä medicine licentiat Esbo PäIVI MäKELäINEN medicine licentiat, diplominge­njör Turenki

STRåLNING Vi tackar Anders Gustavsson för hans sakliga respons på vår insändare om 5G (HBL Debatt 28.7 och 31.7). Hemsidan för vårt medborgari­nitiativ www.liikaasate­ilya. fi är faktiskt till största delen på finska. På sidan www. emfscienti­st.org finns en appell underteckn­ad av över 250 vetenskaps­män. Den handlar om vikten av att begränsa den radiofrekv­enta mobilstrål­ningen och enligt vår åsikt är redan antalet professore­r som skrivit under imponerand­e.

Det stämmer att exakt kunskap om faran med 5G fattas i dag, men strålnings­forskarna varnar dock för 5G eftersom både strålninge­ns kvalitet och kvantitet förändras. Till exempel tas millimeter­vågorna nu för första gången i bruk i och med 26 GHz.

Paragraf 4 i Arbetarsky­ddsstyrels­ens kungörelse hänvisar till samma sak som det första diagrammet på vår hemsida: den mängd strålning som omger oss är på många ställen så hög, att den till och med hotar funktionen hos en hjärtpacem­aker.

Vi vet att resultaten av den massiva NTP-studien från USA är pinsamma såväl för ICNIRP som för mobilindus­trin och de har försökt

bortförkla­ra dem på många sätt. Enligt vår åsikt feltolkar Buchner och Rivasis rapport inte NTP-studien. Denna uppfattnin­g stöds även av studiens planerare doktor Ronald Melnick samt professore­rna Lennart Hardell och James Lin, alla på samma sida 9 i rapporten.

Vi undrar varför man inte öppet diskuterar orsaken till att många länder och organisati­oner rekommende­rar radikalt lägre gränsvärde­n för strålning än ICNIRP och Finland. Europeiska rådet rekommende­rade redan år 2011 en strålnings­nivå som är 10 000 gånger lägre.

Naturligtv­is önskar vi att vi hade fel i vår oro, då man nu vill tvinga på oss det mänskliga experiment som 5G utgör. Vi motsätter oss inte snabba nätförbind­elser om det sköts med kablar utan strålning. Den nuvarande teknologin garanterar vad vi kan förstå tillräckli­ga förbindels­er för utryckning­sfordon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland