Hufvudstadsbladet

Uefa lägger ansvaret på klubbarna i Europaspel­et

Snart lottas kvalspelet till Champions League och Europa League. Vilka reserestri­ktioner gäller till och från Finland? Det är något KuPS, Ilves, Inter och Honka måste hålla reda på och ha dagsaktuel­l koll på. Uefa lägger ansvaret på de deltagande klubbarn

- HBL-TT/HENRIK SKIöLD

I ett omfattande reglemente stolpar det Europeiska fotbollsfö­rbundet upp vad som gäller inför det reviderade kvalspelet med start senare i augusti.

Kvalspelet sker på grund av coronapand­emin i enkelmöten – inte i dubbelmöte­n som tidigare – fram till och med playoffspe­let till Champions League som avgörs över två matcher, hemma och borta.

Lottas på söndag

På söndag och måndag lottas första kvalomgång­en till Champions League och Europa League. De finländska klubbar som berörs är KuPS i Champions League samt Ilves, Inter och Honka i Europa League.

Inför lottningen presentera­r Ue

■ fa en lista över kända reserestri­ktioner mellan länderna. Varje deltagande klubb är skyldig att skyndsamt och inom 48 timmar före lottningen meddela Uefa om man känner till några avvikelser från Uefas lista. Om så inte sker är den aktuella klubben ansvarig för om matchen inte kan spelas och förlorar den.

Matcher kan flyttas

Vidare skriver Uefa:

”Om bortalaget inte får resa in i landet är det hemmalaget som ansvarar för att ordna en neutral spelplats där inget av lagen drabbas av restriktio­ner. Klarar inte hemmalaget det, vinner bortalaget matchen med 3–0.”

”Om något av lagen vägrar spela matchen blir det diskvalifi­cerat. Om båda lagen anses ansvariga för att matchen inte spelas, diskvalifi­ceras båda.”

”Om en eller flera spelare eller ledare testas positivt för covid-19 spelas matchen som planerat såvida inte nationella eller lokala myndighete­r kräver att en stor del av truppen eller hela truppen måste sättas i karantän.”

”Om minst 13 spelare (varav minst en målvakt) är tillgängli­ga måste matchen spelas på utsatt datum om nationella eller lokala myndighete­r så tillåter. Om färre spelare är tillgängli­ga kan Uefa tillåta att matchen spelas vid ett senare datum.”

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Uefa har lagt fram strikta riktlinjer och regler för FC Honka och de övriga finländska lagen inför matcherna i Champions Leagueoch Europa League-kvalet.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Uefa har lagt fram strikta riktlinjer och regler för FC Honka och de övriga finländska lagen inför matcherna i Champions Leagueoch Europa League-kvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland