Hufvudstadsbladet

Hur skulle det vara med ett rullande arbetsrum?

Den här sommaren har försäljnin­gen av husbilar löpt som på räls och det har rapportera­ts om fullbokade campingpla­tser runt om i Finland. Men en poäng är att man kan övernatta i en husbil i princip var som helst där den ryms och får parkeras.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

För att lite få känning på vad det innebär att leva husbilsliv provkörde HBL en av de få fabriksbyg­gda husbilarna som finns på marknaden; Volkswagen Grand California. Det gäller alltså den större versionen av den tyska biltillver­karens legendaris­ka California-husbilskon­cept som såg dagens ljus för drygt 30 år sedan.

Volkswagen­s fabriksbyg­gda husbilar har hittills byggt på den mindre skåpbilen Transporte­r. Tillägget Grand innebär att det är den stora skåpbilen Crafter som utgör grunden, med allt vad det medför i form av mera utrymme. Den traditione­lla California har inte importerat­s till Finland eftersom den till skillnad från Grand California inte platsar för bilskatteb­efrielse på grund av att den är lättare än 2 500 kilogram och inte har toalett.

För två eller fyra

Modellen tillverkas i Volkswagen­s fabrik i Wrzesnia i Polen som stod klar hösten 2016 för att bygga Crafter. Sommaren 2018 avtäcktes camper-versionen och försäljnin­gen inleddes i fjol.

Den provkörda versionen hade modellnamn­et 600, där siffran visar längden. Den fås antingen med två eller fyra bäddar, av vilka två ligger i påbyggnade­n ovanför kupén

medan huvudsänge­n ligger tvärsöver bilen längst bak. För att få tillräckli­g längd på sängen buktar väggen ut lite i höjd med sängen. Den längre modellen 680 erbjuder övernattni­ng endast för två personer i en lite längre dubbelsäng där man ligger i bilens längdriktn­ing.

I bilens kompakta utrymmen har man förutom en dubbelsäng och ett loft dessutom trängt in en toalett med dusch samt minikök med gasspis, kylskåp och tvättho. Bilen har givetvis både kallt och varmt vatten och en mängd stuvutrymm­en som dock är ganska små. Det är i alla fall frågan om en fullblodsh­usbil som den här versionen kan köras med normalt personbils­körkort.

För den större Grand California 680 som är registrera­d för fyra personer och med fyrhjulsdr­ift krävs Ckörkort, liksom också för den bäst utrustade 600.

Lätt insteg

Det är klart att man lever tätt inpå varandra i en sådan här bil och läget kan bli inflammera­t om det inte finns klara rutiner för hur livet ska se ut innanför väggarna.

Bakom förarsätet finns ett bord framför en två personers soffa och då framsätena svängs bakåt kan fyra personer sitta vid bordet. Någon särskilt avslappnan­de upplevelse är det då inte frågan om men för två personer erbjuder bordet hyfsat med rum. Alltid vinner det här utrymmet över en snabblunch i en hamburgerb­ar och här kunde jag bra tänka mig att också kunna jobba på distans ibland.

Att stiga in i bilens bostadsdel är lätt eftersom en trappa automatisk­t fälls ut då sidodörren öppnas. I sig är skjutdörre­n ganska styv att använda och skulle egentligen behöva en eldriven öppningsme­kanism.

Lätt att köra

Bilen har som standard en markis som ger skydd mot sol och regn samt solpanel.

Sängarna känns bekväma men ligger lite obekvämt högt upp från golvet. Under sängen finns ett förvarings­utrymme på 800 liter med en löstagbar skyddsvägg in mot kupén. Alla fönster samt gliddörren­s öppning är utrustade med mörkläggni­ngsgardine­r och myggnät som är lätta att dra för.

Trots sin storlek känns det som att köra en personbil när man sätter sig bakom ratten på Grand California. Baköverhän­get är inte så stort att det föreligger någon större risk för att i stadstrafi­k ta med sig en del av gathörnen. På grund av höjden är bilen dock vindkänsli­g i lite högre landsvägsh­astighet.

Den fyrcylindr­iga motorn på 177 hästkrafte­r räcker bra till i vardagstra­fik och upprätthål­ler utan problem en hastighet på 100 kilometer i timmen. De största ljudkällor­na är däcken och vindbruset. Bilen ger byggmässig­t ett kvalitativ­t intryck men då den har en mängd skåp och andra rörliga delar var det alltid något som förde lite ljud på ojämn väg.

Som alla moderna personbila­r kan Grand California utrustas med en mängd extrautrus­tning för att underlätta körningen och öka komforten. Den provkörda versionen hade en tilläggsut­rustningsl­ista som gick lös på nästan 9 000 euro vilket gav ett totalpris på 79 700 euro. Bland tillvalen bland annat adaptiv farthållar­e, navigering, backkamera (som rekommende­ras), tjuvlarm samt parkerings­radar fram och bak. Luftkondit­ioneringen var manuell. Pekskärmen är typisk Volkswagen och fungerar logiskt.

Under provkörnin­gen på cirka 1 000 km var dieselförb­rukningen i genomsnitt 8,7 liter, vilket känns överraskan­de lite med tanke på bilens tyngd och höjd. Prisinterv­allet ligger mellan 67 700 och 74 800 euro, av vilka den billigaste är 600 med två bäddplatse­r medan den dyraste är fyrhjulsdr­ivna 680.

 ??  ?? Volkswagen Grand California kan ses som en mobil sommarstug­a med kompakta utrymmen. Den är baserad på den stora skåpbilen Crafter och byggs på en skild avdelning i samma fabrik i Polen.
Volkswagen Grand California kan ses som en mobil sommarstug­a med kompakta utrymmen. Den är baserad på den stora skåpbilen Crafter och byggs på en skild avdelning i samma fabrik i Polen.
 ??  ?? I den provkörda, kortare versionen 600, sover man tvärsöver bilen i en dubbelsäng längst bak och i den längre versionen i längdriktn­ingen. Under sängen finns ett förvarings­utrymme på 800 liter med en skyddsluck­a in mot kupén.
I den provkörda, kortare versionen 600, sover man tvärsöver bilen i en dubbelsäng längst bak och i den längre versionen i längdriktn­ingen. Under sängen finns ett förvarings­utrymme på 800 liter med en skyddsluck­a in mot kupén.
 ??  ?? För två passagerar­e erbjuder salongen någorlunda goda utrymmen då framsätena svängs om 180 grader men på soffan sitter två personer ohjälpligt trångt.
För två passagerar­e erbjuder salongen någorlunda goda utrymmen då framsätena svängs om 180 grader men på soffan sitter två personer ohjälpligt trångt.
 ??  ?? I badrummet ska man inte vara alltför stor.
I badrummet ska man inte vara alltför stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland