Hufvudstadsbladet

Hoppas vi hörs igen, kära sommarprat

Inte hört ett enda sommarprat ännu? Här kommer tips på några program som är värda att lyssna på, samtidigt som årets säsong utvärderas.

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

Håller det här sättet att göra radio på att bli daterat?

Det går inte att komma ifrån att den känslan smyger sig på när man lyssnar på årets sommarprat. Konceptet bjuder på få överraskni­ngar, det känns som om det mesta i sommarprat­väg gjorts, de flesta prat verkar därtill stöpta i ungefär samma form.

Allmänt taget känns årets säsong av Vegas sommarprat­are blekare än i fjol. Inte så att programmen överlag varit svaga. Det mesta har hållit en hygglig och stabil nivå, varit okej prat helt enkelt, och det är kanske det som är problemet. De riktiga topparna, de omvälvande, omskakande sommarprat­en har varit få.

Varje program kan och behöver inte vara ett sådant, men varje säsong skulle gärna få bjuda på några sådana prat.

Eller så är det lyssnaren som blivit blasé och övermätt. Det finns så mycket audio just nu, nya sätt att göra radio, poddar, ljudböcker. Kanske hoppade Svenska Yle också onödigt sent på sommarprat­tåget för femton år sedan, denna rikssvensk­a radiotradi­tion med över sextioårig­a anor. Men det gör också att jag nostalgisk­t kopplar dem till barndomens somrar då vi på sommarstäl­let riktade radioanten­nen rakt över havet mot Sverige för att, om vädermakte­rna tillät det, fånga upp radiosigna­len från andra sidan Bottenvike­n. Klart en sådan tradition inte ska läggas ner, och jag önskar den även en livskrafti­g fortsättni­ng i Svenska Yle.

Så jo, låt oss fortsätta knega på i vår strävsamma relation. Hoppas vi hörs igen nästa år, kära sommarprat. För den som ännu inte lyssnat på årets säsong i Svenska Yle, och inte vet var den ska börja (ja, de finns på Arenan länge än), kommer här tips på några hörvärda program:

1. Filip Saxén

HBL-kollegan bjöd på ett av årets mest berörande, modiga och viktiga sommarprat. Om konsekvens­erna av sexuella övergrepp och att må psykiskt dåligt. Personliga erfarenhet­er som lett till hans engagemang för jämställdh­et som chef för HBL:s sportbevak­ning.

2. Christer Schoultz

En alkoholism- och tillnyktri­ngshistori­a som visar att det aldrig är fel med sommarprat­are som gått igenom svåra saker och är beredda att dela med sig. En företagare som varit nere på botten och berättar om detta med naken och ärlig intensitet.

3. Michelle Jerkku

I år har man satsat på fler faktaprat än tidigare, och ett sådant kan årets lyssnarnas val av sommarprat­are sägas bjuda på. En psykologst­uderande som ger en inblick i hur det är att göra sin praktik på ett högriskfän­gelse och möta människorn­a där som begått grova brott. Humanistis­kt med fötterna på jorden utan att vara blåögt.

4. Sofie Stara

Ett av årets mest välskrivna prat, som bjuder på känsligt skarpsynta barndomsmi­nnen från en liten österbottn­isk by. Hur vi behandlar djur är det övergripan­de, och tankeväcka­nde temat, som blir till en oroande sten i skon för lyssnaren.

5. Adrian Perera

Ett stolt och tjurskalli­gt prat av en ung författare som vägrar göra sig mindre än han är. Ett syrligt ironiskt, för att inte säga sarkastisk­t prat, som tillika är sommarens roligaste. Obekvämt blottläggs hur samhället, det vill säga vi, ser på litteratur­en. Hör och begrunda, alla som besöker eller arrangerar litteratur­evenemang, eller läser böcker över huvud taget!

6. Hans Mäenpää

I många prat får lyssnaren ofta ha överseende med lite halvskralt­igt språk, åtminstone i de fall då det inte är fråga om vana språkbruka­re. Skidåkaren­s sommarprat är ett njutbart undantag tack vare sitt säkra, nyansrika språk – men han har också en historia att berätta, om laestadian­ism och droger.

7. Tua Forsström

Ett poetiskt avskalat prat där sorgen över att förlora ett barnbarn känns. Också lite om att vara akademiled­amot, utan att gå in på skandalern­a. Ett prat fyllt med existentie­ll klokhet som lyssnaren kan ta med sig in i hösten.

Programmen kan höras på Yle Arenan.

 ??  ??
 ?? Foto: RoBeRt WaHlman/PReSSBild ??
Foto: RoBeRt WaHlman/PReSSBild
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland