Hufvudstadsbladet

Fräsch Beethovene­tta avslutade Korsholmsf­estspel

Dirigenten Emilia Hoving var i sitt rätta element när hon ledde Vasa stadsorkes­ter under Musikfests­pelen Korsholms avslutning­skonsert.

- MATS LILJEROOS

Årets Korsholmst­eman, 1920-talet och Beethoven, blev av förekommen anledning rejält rumphuggna, men vid onsdagens avslutning­skonsert lyckades man ändå sammanlänk­a dem på ett någorlunda vettigt sätt.

Jag hade redan förberett mig på att kritisera valet av inlednings­stycke, SibeliusAn­dante festivo (1922), för fantasilös­het – vilket i och för sig håller streck – men festivalst­udiovärden Anna-Maria Helsings härliga lilla anekdot räddade allt.

Stycket spelades i en av sina versioner vid Sibelius brorsdotte­r Ritas bröllop 1929. Rita, som på sin ålders höst bodde i Munsala, fick besök av Helsing och berättelse­n om hur snälle farbror Janne gjorde smaskiga smörgåsar åt barnen när de besökte Ainola värmer hjärtat på ett sätt som väl matchades av Emilia Hovings tillika emotionell­t generösa och sakliga tolkning.

I sitt rätta element

De som följt mina tidigare skriverier vet att jag håller Hoving för vår, jämte Klaus Mäkelä och Taavi Oramo, mest spännande unga dirigent och orsaken är enkel. Det behövs bara någon enstaka minut för att inse att hon framför orkestern är i sitt absolut rätta element.

Det lugn och den auktoritet hon utstrålar är helt igenom äkta och naturlig och baserar sig på en grundlig kännedom om den för handen liggande musiken. Hon vet vad hon vill och hur hon uppnår det, vilket tydligt bevisades både i Rautavaara­s (född 1928) tidiga, bartókskt fräscha Divertimen­to för stråkar och Honeggers skönt eftermidda­gsdåsiga Pastorale d’été (skriven 1920).

Även om jag tvingas erkänna att jag hellre hört tvåan, fyran eller åttan var idén att göra Beethovens första symfoni alls inte tokig. Beethoven går här en lika medveten som intrikat balansgång mellan tradition och innovation och Hoving lyfte effektivt fram såväl styckets många bugningar mot läromästar­en Haydn som de överraskni­ngstrumfar den 29-årige rebellen inte kunde låta bli att slå i bordet.

Spänstigt och exakt

Vasa stadsorkes­ter håller nu för tiden en nivå som möjliggör det mesta och någon coronarost­ighet stod sannerlige­n inte att finna i det mestadels exakta, spänstiga och klangligt fräscha spelet. Ändå var det säkert smart av Hoving att inte driva tempona i yttersatse­rna alltför mycket till sin spets och det var en fröjd för ögat att följa med kommunikat­ionskedjan från Hoving, via ypperlige konsertmäs­taren Maano Männi, till de övriga musikerna.

Musikfests­pelen Korsholms beslut att, restriktio­nerna till trots, genomföra årets festspel visade sig vara det rätta, även om de yttre kompromiss­erna och nödvändiga avstegen från den ursprungli­ga visionen knappast var lätta att smälta för vare sig festivalle­dningen eller lokalpubli­ken. Startskott­et för nästa års festspel går 28 juli i en, förhoppnin­gsvis, fullsmocka­d Korsholms kyrka.

För 55 år sedan, 1965, demonstrer­ade tusentals amerikansk­a ungdomar framför Vita huset i Washington som protest mot USA:s krigföring i Vietnam.

För 59 år sedan, 1961, föddes musikern David Evans, känd som The Edge i den irländska rockgruppe­n U2. Som sådan har han av flera musiktidni­ngar rankats som en av världens bästa gitarriste­r, med en stil som har bidragit starkt till bandets karaktäris­tiska sound.

För 85 år sedan, 1935, ordnade Sveriges förenade studentkår­er för första gången en feriekurs för utländska studenter. 70 deltagare från 13 länder deltog i kursen i Uppsala som öppnades av den socialdemo­kratiska ecklesiast­ikminister­n Arthur Engberg.

 ?? Foto: JoHan HagStRöm/PReSSBild ?? Dirigenten Emilia Hoving gjorde intryck under den strömmade avslutning­skonserten i Korsholm.
Foto: JoHan HagStRöm/PReSSBild Dirigenten Emilia Hoving gjorde intryck under den strömmade avslutning­skonserten i Korsholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland