Hufvudstadsbladet

Personlig tränare – lyx eller en investerin­g?

-

En av de starkast växande trenderna inom träning och hälsa är att ta hjälp av sakkunniga inom det område man vill förbättra. Det blir allt vanligare att man anlitar en personlig tränare (en PT) för en kortare eller längre period. Om det tidigare var en lyx för rika och berömda att ha en PT så väljer allt fler att investera i sin fysiska hälsa i dag.

Hur ska man tänka om man är nyfiken på att ta hjälp? Jag tycker att det absolut viktigaste är att hitta rätt person som kan hjälpa just dig. Du ska ju känna dig trygg och nöjd med ditt val. Här är några tips på vägen:

Varför vill du ta hjälp av en PT? Formulera det först så kan du begränsa urvalet. Om du vill bli en bättre löpare ska du anlita en löpcoach och inte en expert på gymträning.

Be om kundrefere­nser och utbildning­sbevis. PT-branschen växer så det knakar och titeln är inte skyddad, vem som helst kan titulera sig personlig tränare. Det är därför viktigt att den du anlitar är erkänt kunnig, men även lätt att samarbeta med. Be att få träffa personen först vid ett kortare tillfälle, ställ frågor och se hur det känns.

Vad är din målsättnin­g? Om du vet vad du vill uppnå så är chansen att du lyckas mycket större. Det är också ovärderlig informatio­n för din PT – baserat på din målsättnin­g så lägger tränaren upp ditt program.

Var beredd på att göra jobbet. En PT gör inga underverk, det är du som måste lägga ner tid och fokus. Att enbart träna med en PT en gång per vecka gör dig inte automatisk­t starkare eller hälsosamma­re utan du måste själv lägga ner arbete utöver era träffar. Det kan till och med vara bättre att träffas mer sällan och däremellan följa ett träningspr­ogram som du fått av din tränare, då ser du tydligare hur betydelsef­ull din egen insats är. mest erfarna och eftersökta personliga tränare. Han har även arbetat länge som utbildare för olika företag som erbjuder PT-utbildning­ar. Han berättar gärna för Coachen vad han tycker är viktigt när man funderar på en PT.

Erik Börjesson anser att det finns många fördelar med att anlita en personlig tränare.

– Man får hjälp med vad, hur, när och hur mycket man bör träna. Tränaren kan också ge trygghet i en miljö som kan kännas ovan och visar hur man ska fokusera på rätt saker vid rätt tillfälle.

Vad anser du är viktigast vid valet av personlig tränare? – Det viktigaste är att det finns en bra personkemi och ett förtroende för tränaren och dennes kompetens. Om man är osäker på sitt beslut så kan man alltid boka en timme i taget i början, det blir lite dyrare per timme men då riskerar man inte att sitta fast i ett längre samarbete som man inte trivs med, säger Börjesson.

Om man då beslutat sig och lyckats hitta en PT man trivs med, allt rulllar på och tiden går – hur vet man när tiden är mogen att avsluta samarbetet? – Det kan vara när man känner att man klarar sig själv eller när man har uppnått sina mål. Börjesson är tydlig även här: – För båda parter bör samarbetet avslutas när man inte kommer vidare, när resultaten uteblir.

Man får hjälp med vad, hur, när och hur mycket man bör träna. Tränaren kan också ge trygghet i en miljö som kan kännas ovan och visar hur man ska fokusera på rätt saker vid rätt tillfälle.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? När man väljer en personlig tränare är det viktigt att det finns en bra personkemi och att man själv har förtroende för tränaren och dennes kompetens.
FOTO: TIMO KARI När man väljer en personlig tränare är det viktigt att det finns en bra personkemi och att man själv har förtroende för tränaren och dennes kompetens.
 ??  ?? Erik Börjesson är en av Sveriges mest erfarna personliga tränare. Han ger praktiska råd för vad man ska tänka på när man jobbar med en PT.
Erik Börjesson är en av Sveriges mest erfarna personliga tränare. Han ger praktiska råd för vad man ska tänka på när man jobbar med en PT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland