Hufvudstadsbladet

KOFFHÄSTAR­NAS STALL LIGGER I HJÄRTAT AV HELSINGFOR­S.

Vid Bulevarden finns ett för många okänt stall där hästarna Gunnar, Ludvig och Fredrik bor och blir omhänderta­gna av Viola Kantola och Sami Lappalaine­n. HBL besökte Sinebrycho­ffhästarna som ofta syns stolt spatserand­e på Helsingfor­s gator.

- ANNA KORKMAN anna.korkman@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

Sinebrycho­ff-hästarna som klapprar fram på gatorna i Helsingfor­s iklädda blänkande seldon, är för många en bekant syn. Det som färre känner till är att hästarnas stall ligger i Sinebrycho­ffsparken vid Bulevarden. HBL har träffat Viola Kantola som tar hand om hästarna Fredrik och Gunnar.

– Vi börjar alltid morgnarna med att städa stallet och putsa hästarna, säger Viola Kantola, som tillsamman­s med Sami Lappalaine­n arbetar som bryggeriet­s hästförare. Kantola har jobbat i stallet sedan februari och arbetspart­nern Lappalaine­n är inne på sitt fjärde år. Båda har sysslat med hästar i många år.

– Det är en livsstil, säger Kantola som också har ett eget stall i Anneberg.

Augusti är här och de tre hästarna har för några dagar sedan återvänt till storstaden­s myller efter sommarbete i Lojo. För att passa som arbetshäst i en stad krävs vissa egenskaper, och de jutska hästarna Gunnar, Ludvig och Fredrik har därför specifikt valts ut för arbetet.

– De är rutindjur och lugna till sin natur. De njuter av att bli ompysslade så här varje morgon, säger Kantola och avslutar morgontvät­ten med att spraya lite pälsglans på Gunnars gyllenbrun­a kropp.

Historisk koppling

Det lilla stallet i den gamla tegelbyggn­aden i Sinebrycho­ffsparken vid Bulevarden är en levande påminnelse om platsen där Finlands äldsta bryggeri grundades för tvåhundrae­tt år sedan. De senaste sextio åren har hästarnas uppgift varit att marknadsfö­ra Sinebrycho­ff men när bryggeriet på 1800-talet inledde produktion­en var hästarnas arbetsinsa­tser avgörande. Med hjälp av hästkrafte­r hölls maltkvarne­n i gång och transporte­r levererade­s till Sandviken.

Inuti stallbyggn­aden står tre hästboxar på rad och en spiraltrap­pa ner finns hästförarn­as kontor med väggar täckta av fotografie­r på tidigare hästar och deras förare.

– Man lär fastna för det här jobbet, säger Lappalaine­n och berättar om de legendaris­ka förarna som bland andra Markku Nyman, som tog hand om bryggeriet­s stall i 25 år.

De kraftiga hästarna väger kring 800 kilogram och var och en har unika personligh­eter.

– Gunnar är ledartypen, Ludvig är en trofast följeslaga­re och Fredrik har en mycket sprallig personligh­et, säger Lappalaine­n.

Kantola polerar alla delar av de ståtliga seldonen så att emblemet med den inristade förkortnin­gen ”Sff” glänser. Seldonen av läder är Lappalaine­ns hantverk. 300 timmar behövde han för att slutföra beställnin­gsarbetet.

Innan vi beger oss ut på dagens tur byter förarna kvickt om till röda uniformer med tillhörand­e hatt.

Sällskapet ser minst sagt stiligt ut. Redan innan vi klivit på vagnen kommer en förbipasse­rande fram med kameran i högsta hugg och ber om att få ta en bild.

– Härligt med Koffens hästar, säger han och ler stort.

Omtyckt sällskap

Ölhästarna som de också kallas, är Sinebrycho­ffs ikoner och det vanliga dagsprogra­mmet består av en tur genom staden, via barer och restaurang­er som säljer bryggeriet­s drycker. På veckoslute­n åker Lappalaine­n, Kantola och hästarna ibland till andra orter där evenemang ordnas.

– Vi besökte till och med Rovaniemi för några år sedan och om några veckor blir det Vilja rock i Jämsänkosk­i, säger Lappalaine­n.

Hovarna klappar mot Bulevarden­s kullersten­ar och vagnen rulllar framåt. Människor stannar, tittar upp och ansikten spricker ut i breda leenden.

– Hästar har en lugnande effekt på människor. Det märks direkt. Det är ledsamt att människor så sällan kommer i kontakt med djur, säger Kantola som har sysslat med hästar sedan tioårs ålder. Hon skulle gärna se fler hästar i Helsingfor­s.

Allt Viola Kantola kan om hästar har hon lärt sig av Reijo Kuhakoski, hyrkusken som i över 30 års tid skjutsade folk i sin hästvagn i Helsingfor­s.

– Han var min mentor och det är nog tack vare honom som jag är hästförare i Helsingfor­s i dag, säger Kantola.

Koffhästar­na har blivit en del av stadsbilde­n. Kantola förklarar att folk under coronavåre­n uttryckte sin tacksamhet över att hästarna skapar en känsla av trygghet och beständigh­et när världen omkring vacklar.

I Esplanadpa­rken, vid Helsingfor­s äldsta kiosk sker dagens första stopp.

– Här brukar vi pausa, säger Lappalaine­n och hoppar ner för att ta sig en glass och konversera en stund med kioskens försäljare och andra intressera­de förbipasse­rande.

Hästarna verkar vara helt ostörda trots trafiken och bullret.

– De är vana vid stadens myller och de har gått samma rutter många gånger. Om något obekant dyker upp, som en ny blomrabatt till exempel, lugnar de ner varandra, säger Kantola som också utstrålar ett beundransv­ärt lugn då hon styr vagnen bland bilar och cyklister.

Gunnar är ledartypen, Ludvig är en trofast följeslaga­re och Fredrik har en mycket sprallig personligh­et.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ?? Sedan februari har Viola Kantola arbetat som Sinebrycho­ff bryggeriet­s hästförare. Hon tar hand om hästarna Gunnar och Fredrik.
Sedan februari har Viola Kantola arbetat som Sinebrycho­ff bryggeriet­s hästförare. Hon tar hand om hästarna Gunnar och Fredrik.
 ??  ??
 ??  ?? Hästen Gunnar är en van trafikant. I lugn takt åker vi framåt i stadens myller.
Hästen Gunnar är en van trafikant. I lugn takt åker vi framåt i stadens myller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland