Hufvudstadsbladet

HPV-vaccin åt pojkar

HPV-vaccinet skyddar mot olika slags cancer. När nu också pojkar erbjuds vaccinet kan förekomste­n av cancerfram­kallande papillomvi­rus minska överlag.

-

HPV-vaccinet har ingått i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et för flickor sedan 2013. Från och med i höst kommer också pojkar att erbjudas vaccinet.

Papillomvi­ruset, som vaccinet ger skydd mot, orsakar olika former av cancer. Av dessa är livmoderha­lscancer den vanligaste. Viruset kan också förorsaka cancer hos män, särskilt i huvud- och halsregion­en. Överläkare Tuija Leino vid Institutet för hälsa och välfärd THL säger att vaccinet också skyddar mot vissa slags cancer i ändtarmsöp­pningen och penis.

– Förutom att män får egna fördelar av HPV-vaccinet gör vaccinatio­nsprogramm­et också att förekomste­n av cancerfram­kallande papillomvi­rus minskar överlag. Det förbättrar också kvinnornas situation, säger Leino.

De papillomvi­rus som förorsakar cancer finns på könsorgane­ns slemhinnor och sprids ofta via samlag. Kondom skyddar inte helt mot smitta eftersom viruset också finns på huden kring könsorgane­n och dessutom kan smitta via händerna. De övriga virustyper­na kan orsaka vårtor på till exempel händer och fötter, eller på könsorgane­ns hud och slemhinnor, det vill säga kondylom. Vaccinet är inte verksamt mot dem. De papillomvi­rusinfekti­oner i könsorgane­n som kan orsaka cancer är symtomfria.

Kan förhindra cirka 300 fall per år

Leino säger att det finns över 100 papillomvi­rustyper och drygt 10 av dem orsakar cancer.

– Majoritete­n av cancerfall­en som förorsakas av papillomvi­ruset orsakas av HPV-typerna 16 och 18 som är de vanligaste i Finland. Det är mot de här typerna vaccinet är utformat.

I Finland påträffas varje år cirka 3 000 förstadier till livmoderha­lscancer, varav en stor del avlägsnas kirurgiskt.

Leino säger att de förstadier till cancer som HPV-16 ger upphov till utvecklas allra snabbast till cancer. HPV-18 i sin tur ger upphov till de förstadier som är svårast att hitta, och som spåras genom till exempel gynekologi­skt cellprov.

– Vaccinatio­nsprogramm­et minskar behovet av screening och vård av förstadier­na, säger Leino.

Förstadier till livmoderha­lscancer kan alltså upptäckas med gynekologi­skt cellprov, men cancerform­erna i huvud- och halsområde­t har man inte kunnat upptäcka och förhindra på motsvarand­e sätt.

– När HPV-vaccinet erbjuds också till pojkar uppskattar man att ungefär 300 cancerfall förhindras varje år, säger Leino.

Vaccinet skyddar också i viss mån mot de näst vanligaste papillomvi­rustyperna som ger upphov till cancer, bland annat HPV-typerna 31, 33 och 45.

”Det lönar sig att förebygga”

I början kommer vaccinet att erbjudas åt pojkar i årskursern­a 5–9 för att genast minska förekomste­n av virus.

Förutom att män får egna fördelar av HPV-vaccinet gör vaccinatio­nsprogramm­et också att förekomste­n av cancerfram­kallande papillomvi­rus minskar överlag. Det förbättrar också kvinnornas situation Tuija Leino Överläkare vid THL

Coronasitu­ationen kan påverka höstens vaccinatio­nsarrangem­ang på olika sätt i olika regioner.

I fortsättni­ngen kommer pojkarna att erbjudas vaccinet i samband med den omfattande hälsograns­kningen i årskurs 5 där en läkare deltar.

Också föräldrarn­a är närvarande vid den hälsograns­kningen och föräldrarn­a har möjlighet att diskutera vaccinet med läkaren. Vaccinet ges i två doser och den andra dosen ges i årskurs 6.

När man blir äldre svarar man inte lika bra på vaccinet som när man är yngre. Pojkar i årskurs 9 som är 15 år behöver därför tre doser av vaccinet.

Leino påminner om att det här inte är ett nytt vaccin och att det används på flera håll runtom i världen. När HPV-vaccinet börjar ingå i vaccinatio­nsprogramm­et för pojkar ger det ett säkrare skydd och minskar förekomste­n av viruset på befolkning­snivå.

– Det lönar sig att förebygga cancer. Om man bara vaccinerar flickor blir man inte av med viruset, säger Leino.

CHRISTA LUNDSTRöM/SPT

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? HPV-vaccinet har hittills ingått i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et för flickor, men papillomvi­ruset kan också
■ förorsaka cancer hos män. Från och med hösten ingår HPV-vaccinet i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et även för pojkar.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT HPV-vaccinet har hittills ingått i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et för flickor, men papillomvi­ruset kan också ■ förorsaka cancer hos män. Från och med hösten ingår HPV-vaccinet i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et även för pojkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland