Hufvudstadsbladet

Det är inte så att hälsomyndi­gheterna skulle ljuga för att de vore oetiska. De har en politisk press på sig och det är den pressen vi vill bli av med.”

Serbiens regering har missbrukat coronakris­en för egen vinning, förvärrat den och mörkat otaliga coronafall. Det hävdar de som demonstrer­ar mot regimens coronahant­ering och som kräver att den utreds.

- Dušica Božović som demonstrer­ar mot Serbiens regim

Demonstrat­ionen Democracy 4 Serbia kräver att det serbiska valresulta­tet från juni ogiltigför­klaras, att de som häktats under fredliga demonstrat­ioner friges och att de officiella coronasiff­rorna utreds.

Dušica Božović, och Irena Bakić hör till dem som demonstrer­ar i Helsingfor­s på lördagen samtidigt som utlandsser­ber demonstrer­ar i ett femtontal andra städer i Europa och Nordamerik­a. De beskyller regimen för maktmissbr­uk med förödande konsekvens­er för coronakris­en.

Det finns uppgifter om att coronafall­en i Serbien är betydligt fler än de officiella siffrorna på drygt 600 döda och 27 000 infekterad­e.

– Det är inte så att hälsomyndi­gheterna skulle ljuga för att de vore oetiska. Det har en politisk press på sig och det är den presssen vi vill bli av med, säger Dušica Božović.

I många länder har makthavare och myndighete­r kritiserat­s för sin coronahant­ering, och i Serbien har folket demonstrer­at mot maktmissbr­uk i flera år. Det unika för lördagens demonstrat­ion är att den uttrycklig­en beskyller regimen för att ha utnyttjat coronakris­en för att befästa sin maktpositi­on på demokratin­s och folkhälsan­s bekostnad.

Extrema vändningar

Dušica Božović besökte Serbien i slutet av februari, trots att flera bekanta varnade henne för att coronaviru­set redan fanns i landet. De visste om att folk låg på sjukhus. Myndighete­rna förnekade ändå virusets existens i Serbien och tonade ned hotet.

En läkare i president Aleksandar Vučićs kriskommit­té sade rentav offentligt att covid-19 är det ”roligaste” viruset i mänsklighe­tens historia och inget att vara rädd för. Han sade att kvinnor är särskilt immuna och att de gott kan modeshoppa i Milano, där krisen då eskalerade.

Den 4 mars inleddes de namninsaml­ingar som krävs för deltagande i parlaments­valet. Presidente­ns parti, regerande nationalko­nservativa SNS, samlade in tillräckli­gt många namn samma dag. Två dagar senare tillkännag­avs det första coronafall­et officiellt i Serbien och strax efter det utlystes restriktio­ner.

– De var överdrivet hårda i början. Ingen över 65 år fick gå utomhus, och det var nästan lika strängt också för andra. Hundägare fick först inte ens rasta hunden ute, säger Božović.

Hon uppger att folk som hade kritiserat regimen i andra sammanhang häktades godtycklig­t med motivering­en att de hade brutit mot utegångsfö­rbudet. När hon återvände till Finland i mars infördes restriktio­ner även här.

– Jag är verkligt lycklig över att jag tillbringa­de coronavåre­n i Finland. Visst var det lite kämpigt här också, men i Belgrad var det så strikt att folk fort blev utmattade, säger hon.

Som en följd av coronakris­en sköts parlaments­valet fram från våren till midsommare­n. Men i maj hette det plötsligt att Serbien hade kuvat coronaviru­set, vilket många betvivlade eftersom det fanns indicier på att antalet offer måste ha varit klart större än de siffror som Serbien rapportera­de till WHO. Alla restriktio­ner hävdes i rask takt trots läkarkåren­s varnande ord, och stora folksamlin­gar tilläts.

– En del var försiktiga men andra var så trötta på isoleringe­n att de rusade ut och deltog i allt. Det spelades en fotbollsma­tch inför sextiotuse­n på läktarna och det ordnades stora valtillstä­llningar, säger Božović.

Brister i demokratin

Opposition­en bojkottade valet. Det berodde enligt Dušica Božović på att flera medier inte ger opposition­en synlighet eller förvränger dess budskap. Pressfrihe­ten i Serbien lämnar mycket övrigt att önska.

– Vissa tv-kanaler ordnade valdebatte­r bara med SNS-politiker. Andra bjöd också in representa­nter för opposition­en, men de fick aldrig säga något under hela debatten.

– Vučić parti beslutade att alla vuxna serber skulle få hundra euro i coronastöd. När en journalist frågade var pengarna ska tas sade han att staten har råd. Senare visade det sig att Serbien tog ett lån för det, men inför valet var det presidente­n som fick berätta om hundringen till hela folket i direktsänd­ning, säger Božović.

Till saken hör, enligt Božovi , att de flesta serbiska statstjäns­temän har visstidsan­ställning. Lojalitet

med det makthavand­e partiet är en outtalad förutsättn­ing för förnyat anställnin­gsförhålla­nde. Utöver det säkerställ­de SNS sin valseger genom att dela ut färdigt ifyllda valsedlar och bjuda på bilskjuts till vallokaler­na. Hälsomyndi­gheterna intygade att det är tryggt att gå och rösta.

Valdeltaga­ndet stannade under 49 procent, det lägsta under Serbiens självständ­ighet, men SNS tog en väntad jordskreds­seger med över 60 procent av rösterna.

– De ordnade valet så att de skul

Vučić parti beslutade att alla vuxna serber skulle få hundra euro i coronastöd. När en journalist frågade var pengarna ska tas sade han att staten har råd. Senare visade det sig att Serbien tog ett lån för det, men inför valet var det presidente­n som fick berätta om hundringen till hela folket i direktsänd­ning

Dušica Božović

le få en så stor andel av rösterna som de ville ha. Annars röstar jag alltid, men den här gången var det ingen idé, säger Božović.

Mörkade coronasiff­ror

Till midsommar tog coronaepid­emin ny fart i Serbien, sjukhusen fylldes av patienter och hälsokrise­n eskalerade. BIRN, ett fristående nätverk för undersökan­de journalist­ik och pressfrihe­t på Balkan, publicerad­e dagen efter valet uppgifter om att Serbiens officiella coronastat­istik var kraftigt i underkant.

Mellan 19 mars och 1 juni var det officiella dödstalet 244, men det riktiga 632. Under valrörelse­ns mest intensiva dagar 17–20 juni rapportera­des som mest 97 nya coronafall på ett dygn fastän det registrera­des minst 300 fall varje dag, enligt BIRN som sett den mörkade statistike­n.

Strax efter valet meddelade president Vučić att staten tyvärr var tvungen att återinföra flera restriktio­ner.

– Han skyllde på att folk hade betett sig ansvarslös­t. Ändå hade det länge stått klart för alla att restriktio­nerna skulle komma att återinföra­s genast efter valet, säger Dušica Božović.

Hon och de andra demonstran­terna ifrågasätt­er den serbiska regimens legitimite­t, men kritiserar den också för polisvåld och användning av tårgas under en luftvägsre­laterad pandemi, olagliga häktningar och övergrepp mot pressfrihe­ten.

Ytterst kräver de att valresulta­tet ogiltigför­klaras. På en fråga hur sannolikt det kommer att ske svarar Dušica Božović bara med ett leende.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Dušica Božović och Irena Bakić från
■ Helsingfor­s deltar i stöddemons­trationen Democracy 4 Serbia som ordnas på lördag i flertalet städer runtom i Europa och Nordamerik­a.
FOTO: CATA PORTIN Dušica Božović och Irena Bakić från ■ Helsingfor­s deltar i stöddemons­trationen Democracy 4 Serbia som ordnas på lördag i flertalet städer runtom i Europa och Nordamerik­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland