Hufvudstadsbladet

Mittfältar­na Oona Siren och Annika Haanpää i TiPS siktar på seger efter en sensatione­ll säsongssta­rt.

TiPS har inlett säsongen starkt och Dickursbyl­aget har inte en enda förlust på sju matcher. Laget är i serieledni­ng för tillfället – tre poäng före regerande mästarna HJK.

- LOTTA LINDHOLM sport@hbl.fi

TiPS är i serieledni­ng med fem segrar och endast två oavgjorda matcher hittills. Tränaren Pauliina Miettinen tycker att laget presterat bra, men hon hade gärna sett färre oavgjorda matcher då laget är så starkt.

– Vi hade haft chansen att vinna i varje match. Vi har ett skickligt och snabbt lag med bra defensiv. Vi har ett bra paket och vi har klarat av även svårare stunder utan några sämre prestation­er, säger Miettinen.

Mittfältar­na Annika Haanpää, 22, och Oona Siren, 19, håller med tränaren.

– Vi spelar bra som ett lag. Alla har också högt självförtr­oende, säger Haanpää.

– Alla har hög motivation och alla arbetar hårt inom defensiven, säger Siren.

TiPS sensatione­lla säsongssta­rt kom inte som en överraskni­ng för laget.

– Jag kom in som en ny spelare i laget, men har nog hela tiden haft ett starkt förtroende för att vårt lag ska prestera bra och att vi har bra spelare. Nu måste vi bara spela lika bra resten av säsongen, säger Haanpää.

– Jo, vi har nog ända från början haft som mål att vinna serien, så i och för sig förvånar det inte att vi klarat oss bra, instämmer Siren.

Missade målchanser

Om man ska komma på något negativt att säga om Dickursbyl­agets spel, kunde man påpeka att TiPS borde göra fler mål med tanke på antalet chanser de spelat sig fram till.

– Vi måste vara bättre offensivt och slipa på finessen. Vi behöver också bli bättre på att försvara kontringar, säger tränaren Miettinen.

Alla i laget vet att de har en möjlighet att vinna serien, vilket också har varit ett av säsongens mål. Stämningen i laget är bra för tillfället tack vare den strålande inledninge­n på säsongen.

– Förstås orsakar det någon sorts press att vi har alla möjlighete­r att vinna och alla inom laget vet det. Vi fokuserar ändå på att fortsätta förbättra vårt spel, säger Miettinen.

– Många spelare är så unga att de har sina största matcher långt framför sig i karriären. Det är bara att fokusera på utveckling­en nu. Förstås har vi mästerskap­et som mål så vi är nog ute efter en medalj. Förhoppnin­gsvis utan någon extra press, fortsätter hon.

Spelarna känner inte någon press över att vinna matcher, åtminstone ännu.

– Det syns inte inom laget. Alla av oss vet ju att vi kan klara oss hur bra som helst och självförtr­oendet är högt. Jag har åtminstone inte sett att någon skulle vara extra stressad på grund av det, säger Haanpää.

Laget har jobbat hårt för att nå serietoppe­n. De har tränat mycket och slipat även på de minsta detaljerna i sitt spel.

– Spelarna är motiverade och vi jobbade hårt även under coronatide­n då säsongssta­rten sköts framåt. Alla tränade bra självständ­igt med sikte på att vara det mest förberedda laget i ligan, säger Haanpää.

– Det har krävts att alla är engagerade även utanför planen och att fotbollen verkligen är prioritet nummer ett även om några jobbar vid sidan om. Det viktiga är att göra alla små saker rätt också utanför planen, säger Siren.

TiPS har en del skadebesvä­r då lagets kapten och främsta målskytt Roosa Ariyoskada­t sig så illa att laget måste klara sig utan henne resten av säsongen. Kaptenens skada har påverkat laget en del, men det höga självförtr­oendet finns kvar.

– Jag tror nog att det lite syns (på spelarna) och också jag själv var ganska känslosam då nyheten kom. Det harmar med tanke på både spelaren (Ariyo) och resten av laget, men andra har redan börjat ta mer ansvar

vilket är bra, säger Miettinen.

Också spelarna är lite nedstämda på grund av kaptenens skada.

– Det att vår kapten Roosa skadade sig syns även på mentala nivån och under träningar som att något saknas. Vi hittar ändå nya lösningar då säsongen går vidare, säger Siren.

– Nu får någon annan chansen att ta mer ansvar och göra mer mål, instämmer Haanpää.

TiPS i cupfinal

Dickursbyl­aget har även tagit sig till finska cupens final, där man kommer att möta Åland United den 4 oktober i Myrbacka. TiPS kan inte spela på sin hemmaplan i Dickursby, då den inte uppfyller alla krav för en cupfinal.

TiPS har spelat en gång tidigare i cupfinal, men laget har aldrig vunnit. Det blir också första finalmatch­en för de flesta spelarna i laget.

– Det är säkert en väldigt stor sak för alla. Det frågades i omklädning­srummet hur många som har spelat i final tidigare och det var bara tränarna och en spelare som gjort det. Det blir en ny och fin upplevelse för oss spelare. Stämningen i cupmatcher­na är annorlunda än i ligamatche­rna då en match avgör. Nu väntar vi i ett par månader och förbereder oss väl. Förstås spelar vi ligamatche­r här emellan, säger Haanpää.

– Det är nog ganska grymt. Nu vinner antingen TiPS eller Åland för första gången någonsin. Vi har nog redan uppnått något fint i år och jag hoppas att vi får energi av det till ligamatche­rna också, säger Miettinen.

Dickursbyl­aget möter KuPS på hemmaplan på lördag. Kuopiolage­t är med i tätstriden och behöver poäng för att nå serietoppe­n. Det blir alltså ingen lätt match för TiPS.

– KuPS har speciellt bra offensiva spelare så vi måste vara noggranna i vårt försvarssp­el. Man får inte ge dem skottchans­er, för att de skjuter från minsta lilla yta, säger Haanpää.

– Defensiven måste definitivt vara bättre än det varit. KuPS har gjort många mål i varje match och vi måste vara noga med dem, instämmer Siren.

Också tränaren Miettinen lyfter fram vikten av ett bra försvarssp­el.

– Ett tätt defensiv och att undvika att bli för självsäkra i vårt spel är kanske det viktigaste. Vi har också sett på videor om KuPS svagheter och försöker utnyttja det i vårt spel. Förstås är det också viktigt att göra mål, säger hon.

TiPS möter KuPS på lördagen klockan 16.00 i Dickursby, Vanda. Cupfinalen TiPS-Åland United spelas den 4 oktober på Myrbacka stadion.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin
Foto: Cata Portin ?? Annika Haanpää blev vald till
■ kapten efter att Roosa Ariyo skadat sig.
■■ TiPS tränade i tisdags i ett regnigt Dickursby. På bilden passar Oona Siren bollen till Annika Haanpää.
Foto: Cata Portin Foto: Cata Portin Annika Haanpää blev vald till ■ kapten efter att Roosa Ariyo skadat sig. ■■ TiPS tränade i tisdags i ett regnigt Dickursby. På bilden passar Oona Siren bollen till Annika Haanpää.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland