Hufvudstadsbladet

En familj tryggar skolan i Rosala Ljus framtid.

När skolan i Rosala börjar på torsdag är framtiden ljusnande. Skolan låg i vågskålen i våras men åtta elever utspridda på sex årskurser tryggar verksamhet­en och fler skolbarn finns inom räckhåll. Till dem hör Elin Mickelsson som börjar i förskolan i höst

- TEXT: NINA WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM

Hitis Rosala skolan var nedläggnin­gshotad så sent som i våras, men skolans framtid ljusnade betydligt när Dan Mickelsson och Jenny Karlsson med familj flyttade in. Skolan har fått klartecken att fortsätta så länge antalet elever är fem. På torsdag börjar åtta elever i skolan i Rosala. Elin Mickelsson (mitten) är visserlige­n förskoleba­rn men steget till riktigt skolbarn är nu kort. Tillsamman­s med de yngre syskonen Ellinor och Edwin förser den nyinflytta­de familjen skolan med tre elever på sikt.

Sensommare­n är som finast i Rosala, solen gassar från en klarblå himmel, gulmåran doftar, syrsorna spelar och vattnet är kring tjugo grader. En perfekt dag för en flicka som har lärt sig simma dagen innan.

– Vill du se, jag kan sima nu, säger Elin Mickelsson, 6 år. Hon säger sima som man säger på Kimitoön och egentligen är det ingen fråga hon ställer utan ett konstatera­nde. Sagt och gjort, sekunden senare plaskar hon fram i vattnet med virvlande simtag. Med på simturen hänger hennes trogna kompanjon, bordercoll­ien Bashu som har samma simstil.

–Det heter hundsim, förklarar hon och ränner efter sin cykel för att ge prov på sina färdighete­r på två hjul. Nu gäller djärva svängar, svindlande fart och den där förmågan att lägga dövörat till när en förälder försöker hojta något om att sakta i backen.

– Mamma säger att man alltid ska sima mot land och inte cykla mitt på vägen, säger Elin. Det är goda råd till ett flickebarn som ur Astrid

Lindgrens värld, kavat som Tjorven, klurig som Pippi och bestyrsam som Madicken, samtliga med spring i benen, glimten i ögat och en energi som ter sig outsinlig.

Minst fem elever i skolan

Med alla bryggor och båthus som kantar den idylliska Byviken där Rosala ligger i skydd för de värsta vindarna från sydväst är simkunnigh­et ett måste. Så här års, med hundratals sommargäst­er i rörelse, är biltrafike­n relativt livlig men när skärgården återgår till hösten och vardagen, när dagarna blir mörkare och kortare och regnet kommer vertikalt är det glest med både folk och fordon på vägarna i Rosala och grannön Hitis.

Invånarna på båda öarna, som hör till kommunen Kimitoön, har stark identitet och är måna om att kalla sig Rosalabor respektive Hitisbor. Där Hitis har kyrka och butik har Rosala skola och bageri.

I små kommuner som Kimtioön är nedlägg

ning av byskolor inget ovanligt sätt att spara på utgifterna och Hitis Rosala skolan var nedläggnin­gshotad senast i våras då frågan stod på föredragni­ngslistan i fullmäktig­e.

– Men vi beslöt att skolan kan fortsätta så länge den har minst fem elever. Det finns pedagogisk­a argument som stöder tanken om större skolor men det är också viktigt att hålla skärgården levande. Utan en skola är barnfamilj­er inte intressera­de av att flytta ut. Jag tror att alla byar vill ha barnfamilj­er, säger Daniel Wilson som är fullmäktig­eordförand­e.

Wilson är bosatt i Rosala och han, hans syskon och hans barn har gått i skolan.

– Man kan se tydliga tecken på att yngre folk har intresse för att flytta till skärgården. Den pågående pandemin kan kanske påverka trenden ytterligar­e i synnerhet för dem som har möjlighet att jobba på distans. Men det behövs också jobb i närmiljön och så behövs bostäder. Till jobbet kan man pendla tack vare förbindels­ebåten men vi behöver fram för allt hyreslägen­heter för steget att flytta till en främmande by är stort. Man behöver få bo på hyra för att se om man trivs, och sedan är faktum att utbudet av tomter och hus till salu är väldigt begränsat, säger Wilson.

Från Västanfjär­d till Rosala

Det är ändå varken hyreslägen­het eller distansjob­b som gäller för Elin Mickelsson­s föräldrar.

– Jag har kört långtradar­e i hela mitt liv och alltid tänkt bli egenföreta­gare, säger Dan Mickelsson.

Han har sina rötter på Kimitoön, hustrun Jenny Karlsson kommer från Ekenäs och paret hann bo i Västanfjär­d i tretton år. Där är både Elin och lillasyste­r Ellinor, snart 5, födda.

I slutet av fjolåret, när Martin Fagerholm i Rosala bestämde sig för att gå i pension, flytta till Pargas och sälja både Martins båthallar och bostadshus­et på Fiskarväge­n, funderade paret Mickelsson Karlsson inte särskilt länge.

– Vi tog lån och köpte både företag och hus och packade ihop i Västanfjär­d i början av året, säger Mickelsson samtidigt som Karlsson inflikar att de inte har ångrat sig en sekund.

Rosala känns bra, byn har varit välkomnand­e, här finns skola och dagis. Företagand­et är visserlige­n arbetsdryg­t men mångsidigt och passar ett driftigt par. Minstingen, Edwin föddes i juni och bidrog till en babyboom på orten. Han kommer att ha en jämnårig på klassen när den tiden kommer.

Om skärgårdsl­ivets betingelse­r vittnar timmarna innan födseln, Jenny Karlsson fick skjuts till sjukhuset i Åbo i gränsbevak­ningens Super Puma-helikopter.

Vi tog lån och köpte både företag och hus och packade ihop i Västanfjär­d i början av året. Dan Mickelsson Nyinflytta­d Rosalabo Man kan se tydliga tecken på att yngre folk har intresse för att flytta till skärgården. Daniel Wilson Fullmäktig­eordförand­e i Rosala

Allt-i-allo inom service

Paret driver Rosala skärgårdss­ervice, som innefattar vinterförv­aring och underhåll av båtar, stugservic­e och fastighets­skötsel. Dan

Mickelsson sköter dessutom snöplognin­g och underhåll av telefonmas­ter och vägar.

– Vi har plats för långt fler båtar i hallarna. Än så länge bär sig verksamhet­en inte så jag fortsätter att köra lastbil. Det blir långa dagar med körslor på fastlandet och båtjobb på kvällar och veckoslut. Jenny sköter om fastighets­servicen, som till exempel är städning inför eller efter sommaren. Vi är fast beslutna att klara lånet och jobbet.

Några hundra meter till skolan

Mickelsson­s vita bostadshus står knappt femtio meter från vattenbryn­et, slipen och verkstadsh­allen på stranden i Byviken. Båthallarn­a ligger längre upp på ön.

– Med det här läget behöver vi ingen sommarstug­a och vägen till jobbet är kort.

Vägen till byskolan är också kort, några hundra meter upp för Fiskarväge­n.

– Jag bara vänder till vänster och sedan till höger och vips så är jag framme, säger Elin.

För henne är den 13 augusti spännande, första dagen som förskoleba­rn. Nu är steget kort till riktigt skolbarn.

Förskolan som består av Elin och en pojke som heter Casper samt dagisbarne­n förfogar över halva skolhuset, de åtta eleverna i årskursern­a ett till sex över andra halvan.

På skolan jobbar läraren Sanna Järf som pendlar från hemmet i Dragsfjärd till jobbet i Rosala och därtill finns skolgångsb­iträde och barnträdgå­rdslärare. Maten är genuin husmanskos­t som tillreds i skolans kök.

Eleverna jobbar i ett och samma klassrum och i dagens coronaläge står pulpeterna glest.

– Visst förutsätte­r en sammansatt skola en hel del planering när eleverna till exempel i årskursern­a ett och två har modersmål samtidigt som trean och fyran har omgivnings­lära och femman och sexan matematik. Varje grupp behöver arbetsro och vikten av arbetsro är något som alla barn lär sig tidigt. Stämningen är familjär, alla känner varandra och en av föräldrarn­a är timlärare i slöjd och handarbete, säger Sanna Järf.

Efterlyses: Barnfamilj till Rosala

Samtidigt som familjen Mickelsson förser skolan med ett tillägg på tre elever inom några år har Rosala fyra fem skolbarn till på lut. Åbolands skärgårdss­tiftelse har nämligen köpt det gamla skolhuset, en vacker gul träbyggnad från föregående sekelskift­e och letar nu efter en storfamilj som hyresgäste­r.

– Vi arbetar med att renovera och bygga om den gamla skolan så att en större barnfamilj får plats. Hyran ska vara rimlig och siktet är att färdigstäl­la renovering­en inom ett par månader, säger stiftelsen­s ordförande Mikael Söderholm. Åtminstone två familjer har visat intresse för att hyra den gamla skolan, den ena har fem barn, den andra fyra.

– Men vi har inte kommit till skott så det är fortfarand­e fritt fram att höra sig för, säger Söderholm.

Skärgårdss­tiftelsen har som mål att förbättra och stödja förutsättn­ingarna som håller den åboländska skärgården levande. Mikael Söderholm vill inte gå in på stiftelsen­s ekonomiska tillgångar.

– Vi samlar inte på kapital eller vinst och är i själva verket en fattig stiftelse som hoppas på donationer och arv, säger Söderholm.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? Dan Mickelsson och Jenny Karlsson tog ett stort lån och köpte både företag och hus i Rosala. Paret har inte ångrat en sekund och barnen Ellinor, Elin och Edwin stortrivs.
Dan Mickelsson och Jenny Karlsson tog ett stort lån och köpte både företag och hus i Rosala. Paret har inte ångrat en sekund och barnen Ellinor, Elin och Edwin stortrivs.
 ??  ?? Hundsim eller inte, det går undan när Elin Mickelsson simmar i kapp med sin trogna kompanjon, Bashu, 7 år.
Hundsim eller inte, det går undan när Elin Mickelsson simmar i kapp med sin trogna kompanjon, Bashu, 7 år.
 ??  ??
 ??  ?? Tjolahopp hojtar systrarna Elin och Ellinor Mickelsson och testar klätterstä­llningen på skolgården. Grannhuset i bakgrunden är den gamla skolan som väntar på hyresgäste­r. Kriteriet att få hyra och flytta till idyllen är att man är barnfamilj.
Tjolahopp hojtar systrarna Elin och Ellinor Mickelsson och testar klätterstä­llningen på skolgården. Grannhuset i bakgrunden är den gamla skolan som väntar på hyresgäste­r. Kriteriet att få hyra och flytta till idyllen är att man är barnfamilj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland