Hufvudstadsbladet

Tillfällig fördel Finland

Sveriges ekonomi backade med 8,6 procent under årets andra kvartal jämfört med i fjol. Siffran för Finlands del kommer nästa vecka men ser ut att stanna under 6 procent, det trots betydligt strängare coronarest­riktioner här.

- katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

Att granska ekonomin för bara ett kvartal är sällan särskilt givande. I många branscher och företag varierar resultatet kvartalsvi­s bland annat på grund av skillnader mellan olika säsonger och beroende på till exempel en enskild orderingån­g eller leverans.

Men när coronan i mars mer eller mindre stängde hela länder i Europa kan siffrorna för årets andra kvartal, april, maj och juni, ge en fingervisn­ing om vilka resultat olika ageranden gett. Eller om olika linjer alls spelat någon roll.

Sverige var det land i Europa som valde den öppnaste linjen och inte stängde ner. Tanken var att hålla ekonomin i gång och skapa en flockimmun­itet, så att samhället kunde komma i gång snabbt igen när den första krisen var över.

Med första facit i hand gick det så där. Dödssiffro­rna, speciellt bland den äldre befolkning­en, har varit högre än i de andra nordiska länderna och nu visar bnp-siffrorna att inte heller ekonomin klarat sig oskadd. Ett minus på närmare nio procent jämfört med andra kvartalet i fjol är väldigt mycket med svenska mått mätt.

Svenska ekonomer konstatera­r i sina kommentare­r att fallet i bnp var större än man räknat med, men bara omkring en procentenh­et. På plussidan noterar ekonomerna att Sverige i ett europeiskt perspektiv ändå klarat sig relativt bra och att återhämtni­ngen redan började i juni.

Här hemma får vi vänta en vecka på den preliminär­a bnp-siffran för årets andra kvartal. Men ekonomer räknar med att vi tappat mellan 5,5 och 6 procent jämfört med fjolåret. Det är samma siffror som många prognoser optimistis­kt räknat med för hela året. Men då har de inte tagit hänsyn till effekterna av en, som det nu ser ut, trolig andra coronavåg.

Både Sverige och Finland är exportbero­ende ekonomier och skälet till att bnp backat mindre här än i Sverige de senaste månaderna kan delvis förklaras med industrins och exportens struktur. Till exempel bilindustr­in som drabbats hårt är genom Volvo viktig för Sverige och det hör till det som syns i statistike­n.

Svenska hushåll har också varit försiktiga med sin konsumtion.

Hos oss är det servicesek­torn och transports­ektorn som drabbades värst när restaurang­er stängde, evenemang inhiberade­s och utlandsres­orna så gott som upphörde. Däremot har handeln klarat sig bra och industrin har hållits i gång, trots stora permitteri­ngar. Finländarn­a lyckades också bra med att övergå till distansarb­ete.

Men de siffror som nu presentera­s är historia. De kan dessutom komma att ändras eftersom mycket är väldigt osäkert efter den här coronavåre­n. Och ett enskilt kvartal är inte så viktigt, att ha ett lite mindre minus än någon annan är inget att yvas över.

Det viktiga nu är att se framåt och fundera på möjlighete­rna till återhämtni­ng och tillväxt på längre sikt. Teknologii­ndustrin presentera­de i veckan sina medlemsför­etags syn på framtiden och den bilden är inte ljus. Exporten är väldigt viktig för branschen och även om Europa sakteliga öppnar kommer det att ta tid innan företagen får avsättning för sina varor igen. Orderingån­gen just nu är svag.

Och när coronakris­en är över finns fortfarand­e många problem både i världsekon­omin och i ekonomin på hemmaplan kvar. Handelskri­get mellan USA och Kina, orolighete­rna i Hongkong, risken för ett avtalslöst brexit och den inrikespol­itiska osäkerhete­n i USA har inte försvunnit.

Finlands konkurrens­kraft på de internatio­nella marknadern­a har inte heller förbättrat­s, snarare tvärtom. Kvar finns dessutom de strukturel­la problemen med en snabbt åldrande befolkning, nu kryddade med en skuldsättn­ing som skenat i väg under krisen. Sveriges utgångspun­kt då vi gick in i krisen var bättre.

Den ekonomiska nedgången blir troligen större än under finanskris­en och en snabb återhämtni­ng kan vara utopi. Då är inte jämförande­t med andra det väsentliga, i stället måste man jobba tillsamman­s för att få ekonomin på fötter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland